skip to Main Content

Cum e cu carbohidrații într-o cură de slăbire?

Cumva, s-a înrădăcinat ideea că, într-o dietă, trebuie să reduci carbohidraţii, pentru că aceştia îngraşă cel mai mult. Doar că la carbohidraţi intră şi pâinea şi cerealele , fructele şi legumele, cartofii şi mazărea, prăjiturile şi sucurile, cam tot ce-ţi trece prin cap, mai puţin produsele de origine animală (deşi şi acelea au un procent de carbohidraţi). În articolul de ieri ți-am promis că vom clarifica cum stă treaba cu carbohidrații în curele de slăbire.

Deci, ce faci? Între ce alimente te învârți ca să slăbeşti şi să ai energie?

Soluţia zici tu că e să renunţi la carbohidraţi?

Hai să te întreb ceva: dacă locuieşti într-un oraş poluat, unde oxigenul e la un nivel aproximativ de 15% (cam ca în Bucureşti, aşa) şi faci o vizită la munte, unde oxigenul urcă mai sus.. şi simţi aşa… o uşoară ameţeală, de la prea mult oxigen, ce îţi zici? A, e clar, nu mai trebuie să vin pe aici, prea mult oxigen îmi face rău! Asta îţi zici? Sau, din contră, vii mai des şi îţi adaptezi plămânii să respiri mai bine şi mai adânc?

Fix aşa e şi cu tine şi carbohidraţii. Ştii de ce ajung carbohidraţii să îngraşe? Pentru că nu îi digeri bine, pentru că nu îi combini bine. De fapt, pentru că nu îi cunoşti bine. Şi-atunci te sperii de ei şi îţi spui că e clar, trebuie să stai departe de carbohidraţi.

Tu ştii ce mănâncă celulele tale? CAR-BO-HI-DRAȚI! Carbohidraţi simpli şi oxigen. Ăsta e combustibilul preferat celulelor tale. Nu proteine, nu grăsimi! Ele sunt pe locul 2 si genereaza reziduuri metabolice nocive.

Celulele tale ajung să ardă proteine şi grăsimi drept combustibil, când nu au de ales. Iar preţul plătit pentru asta se numeşte încărcarea corpului tău cu produşi toxici reziduali şi mulţi acizi, care se adună în sistemul tău de canalizare (sistemul limfatic) şi care contribuie la uşurinţa cu care tu te îngraşi, te îmbolnăveşti, oboseşti şi multe altele.

Şi mai ştii ceva? Grăsimile sunt un excelent tampon anti-toxine şi corpul va transforma în grăsime orice carbohidrat prinde, ca să tamponeze acizii creaţi de la prea multe cărnuri, brânzeturi, berici şi alte bucurii. Şi cred că nu te aşteptai să îţi zic că îngrăşatul şi depunerea de grăsimi sunt un mecanism de autoapărare, de supravieţuire.

Huh?

DA, pentru că grăsimea e un excelent pansament anti-toxic. Dar șhhh…. asta ţine-o pentru tine. Nu contează câtă carne şi iaurt mănânci, important e să nu consumi carbohidraţi, da? 😉

Şi atunci de ce există diete hiperproteice, în care mănânci muuulte proteine animale şi câteva legume, în care slăbeşti 15 kg într-o luna?

Păi tocmai ţi-am răspuns. O să intru în detalii despre iaurt și despre ce face el în corp în articolul de mâine, dar până atunci hai să vedem ce se întâmplă în dietele hiperproteice.

E ca şi cum trebuie să încălzeşti o locuinţă pe timp de iarnă (corpul tău), dar tu nu ai niciun lemn în casă (carbohidraţi). Ţi-e frig , aşa că ce vei face? Vei arde cărţile, vei arde mobila, vei arde orice găseşti prin casă ca să faci cald. Unde mai pui că într-un fel încălzeşte (şi miroase frumos) lemnul ars în sobă şi într-un fel miros hainele arse sau încălțămintea, tablourile şi altele sacrificate pentru a face cald.

Fix asta se întâmplă în corpul tău când tai carbohidraţii de pe lista. Dacă tu tai de pe listă singurul combustibil natural al celulelor tale, ele vor arde ORICE! Şi vei avea miliarde de celule obligate să ardă în fiecare secundă proteine şi grăsimi, pentru a-şi asigura supravieţuirea. Iar tu pierzi masă musculară (dacă nu compensezi cu sport serios), pierzi şi grăsime (bucurie, bucurieee…15 kg într-o lună!), dar plăteşti un preţ. Pentru că arzi tablourile şi patul şi canapelele, în loc de lemne.

Yeeeey, sunt cu 15 kg mai uşor. Nu, dragul meu, eşti cu 3 tablouri mai uşor, 2 canapele, 5 cămăşi şi o parte din podea. Ai pierdut ţesut sănătos, ai acidifiat mediul intern, ai pierdut masă musculară şi ţi-ai încărcat puternic ficatul, rinichii, şi multe alte bucurii. Dar hai să lăsăm apocalipsa şi să ne întoarcem la ce ziceam mai devreme.

În urma arderii proteinelor şi grăsimilor, produșii chimici reziduali sunt toxici (acid sulfuric sună drăguţ? dar amoniac? dar acid fosforic? să continui?). Preţul plătit este mereu sănătatea, indiferent că ajungi să o resimţi acum sau mai încolo. Şi asta e capcana în care pică toţi cei care slabesc cu diete bazate pe carne şi produse animale. Eşti sigur că doreşti să mergi pe calea asta?

Se poate şi altfel.

Dar asta înseamnă să îţi cunoşti corpul, să înţelegi foarte bine carbohidraţii şi să ştii ce ai de făcut, ca să îţi întinereşti corpul. A, da, şi să scapi de kilogramele alea în plus.

Aşa că, lasă frica de carbohidraţi şi nu te mai feri de ei. Din contra. Învaţă să îi alegi şi învaţă când şi cum să îi foloseşti. Bine, promit să îţi explic şi eu pe îndelete.

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top