Skip to content

Apa se bea precum cafeaua?

Începem seria articolelor despre slăbit şi sănătate vorbind despre apă. E intuitiv că în orice regim alimentar sănătos, apa îşi are locul său important.

Dar, în general, omul înţelege prin apă acea expresie „beţi minim 2 l de lichide pe zi”, în care se adună şi ceaiul şi cola şi cafeluţa şi berica.

Apa înseamnă apă, nu altceva şi contrar părerii generale, nu se bea cu butoiul, cum spun reclamele peste tot.

Important când bei apa, este ca ea să se absoarbă în corpul tău. Iar apa se absoarbe bine în corpul tău (sau e biodisponibilă) când e încărcată electric şi când geometria ei spaţială e de tetrahedron regulat. Glumesc 🙂

Apa se absoarbe în corpul tău frumos când e vie şi are conductibilitate electrica bună.

Şi unde găsim această apă vie? În fructe, în legume, în izvoare. În apă plata îmbuteliată, însă, mai rar.

Aşadar, tot ce consumi sub formă de fructe, legume, suc de legume, smoothie-uri, se absoarbe 100% în corpul tău. Ce consumi dintr-o apă îmbuteliată, se absoarbe mai puţin. Dar tot se absoarbe, cu condiţia să bei ÎNCET, gură cu gură.

Aşa că nu te îngrijora că nu ai acces la izvoare de munte şi că singura ta sursă de apă este cea la sticle de plastic. Important este să bei.

  1. CÂND ŞI CUM BEI APA?

Dimineaţa, când te trezeşti, te speli frumos pe dinţi, pe faţă, şi bei prima porţie zdravănă de apă: minim 0.5l.

De ce? Deoarece, în timp ce tu dormeai, corpul tău s-a reparat, pentru că tu să fii cu forţe proaspete şi gata de o nouă zi. Iar tu eşti la fel de însetat dimineaţa, ca şi când ai fi stat o zi întreagă fără apă.

Ce e important: apa se bea inceeeet, gură cu gură. În minim 10-15 minute. Dacă o dai pe gât precum un shot de tequilla, va ajunge toată buluc în rinichi şi vei fi băut-o degeaba. O elimini prin urină, împreună cu minerale.  Aşadar, bea încet şi fără grabă şi dă-i răgaz apei să se absoarbă.

Ce efecte are apa de dimineaţă, pe stomacul gol?

În primul rând, rol de cafea. Nu mă crezi? Ia încearcă. Te şi trezeşte, te şi trimite în locuri sfinte matinale, fără ziar de data asta.

După apa de dimineaţă, la o jumătate de oră, poţi să îţi iei micul dejun. Iar mai apoi, până la prânz, poţi bea apă de câte ori simţi nevoia.

Dar, reţine, cu o oră înainte de prânz, lasă stomacul în pace, să se golească bine.

La fel, după prânz, aşteaptă 2 ore până începi din nou să bei apă. Dacă bei mai devreme, există şansa să diluezi sucurile gastrice din stomac şi să prelungeşti timpul pe care mâncarea îl petrece în stomac, ceea ce conduce la fermentaţie, reflux gastro-esofagian şi alte bucurii.

Iar tu vrei să te simţi uşor şi suplu, nu balonat.

  1. CÂTĂ APĂ BEI?

Optimul de apă necesar pentru a obţine o piele strălucitoare şi hidratată este de 33 grame per kg corp, zilnic. Dacă ai 60 kg, înseamnă 60 x 0.033 = 1.98 l apă într-o zi.

Foarte important: dacă până ieri obişnuiai să bei 1 cană pe zi, nu trece din prima la 2 litri sau cât ţi-au ieşit ţie calculele. Pentru că rinichii tăi nu sunt adaptaţi încă să facă acest efort.

Creşte treptat, cu maxim 100ml pe zi, astfel încât să acorzi timp corpului tău să se obişnuiască cu hidratarea crescândă.

Deci, hidratează-te, dar progresiv şi fiind atent şi la ce îţi spune corpul, dacă mai vrea, dacă nu mai vrea.

  1. CE FEL DE APĂ BEI?

De care apă bei are legătură cu nivelul de absorbţie al apei în corp. Cu cât e mai vie apa pe care o bei, cu atât absorbi viaţa şi vibraţiile ei înalte în tine.

Cum faci asta?

Pentru că nu ai acces la apă de izvor, o soluţie la îndemână este să adaugi în apa de băut oricare din următoarele:

  • un pic de lămâie stoarsă;
  • câteva frunze vii, de mentă, busuioc, alte frunze frumos înmiresmate sau verzi şi la îndemână (şi comestibile, da?)
  • o felie de măr, de castravete, un pic de portocală, dar fără coajă, ca să ocolim pesticidele.
  • orice e viu şi vegetal, poţi adauga o bucăţică în sticla de băut şi laşi măcar o oră să îşi facă magia. Iar magia nu are legătură doar cu ionii aceia liberi eliberaţi în apă, ci şi cu vibraţia apei şi alte lucruri un pic mai subtile şi miraculoase.

Evident, ce îţi recomand la punctul 3, este opţional. Dacă ai dorinţa să faci asta, este binevenit. Dacă nu, respectă măcar punctele 1 şi 2 şi vei simţi diferenţa.

Partea cea mai frumoasă o las pentru tine la final.

Un lucru pe care îl vei descoperi bând apă în acest fel cum te-am învăţat e că setea se educă. Dacă tu obişnuiai să nu bei apă deoarece nu îţi era sete, asta era deoarece corpul tău se adaptase şi nu mai cerea.

Acum, când bei apă atunci când trebuie, câtă trebuie şi cum trebuie, corpul tău se va obişnui cu faptul că primeşte şi va învaţa să îţi ceară. Şi vei vedea că o cantitate ce poate în trecut îţi părea imensă (2l/zi să zicem), acum o vei consuma cu mare uşurinţă şi plăcere. Şi pielea ta va străluci şi îţi va mulţumi.

Dă-i răgaz apei şi setea din tine va învia.

Energia, sănătatea, frumuseţea ta sunt direct condiţionate de cât de hidratat eşti.

Aşadar, să bem, zic. Apă vie.

 

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top