Skip to content
Cum transformi autocritica în aliatul tău? | Scoala de Slabit

Cum transformi autocritica în aliatul tău?

Cea mai mare putere a ta este cea mai mare slăbiciune a ta. Și invers. 

Dacă simţi că ai uneori un duşman în tine, care te sabotează, care te judecă şi care te tot ţine în loc, care face lucrurile pe dos faţă de cum ţi-ai fi dorit tu, atunci cea mai mare putere a ta s-a transformat în cea mai mare slăbiciune a ta. 

Cu acordul tău implicit, pentru că nu ai ştiut, încă, să aduci pace între cele două tabere şi să culegi puterea lor adunată, în loc de veşnicul “unul hăis şi unul cea” din sufletul tău. 

Dacă te lupţi cu mâncarea, cu poftele, cu incapacitatea de a te convinge să faci sport mai des şi să ai un comportament constant, de care să fii mândru, nu e slăbiciune la mijloc. Este o putere uriaşă, prost folosită.

Este necunoaşterea, încă, a metodelor prin care să aduni acele voci care se bat cap în cap în mintea ta, să le împaci şi să le faci să acţioneze, cot la cot, în folosul tău. 

Hai să ne uităm la acel critic, la judecător, la soacra aceea acră din capul tău, care îţi fură pacea şi te oboseşte cu veşnica insistenţă “trebuie să faci aia, de ce nu faci aia, nu eşti bun, nu eşti capabil, nu ai voinţă” şi multe alte complimente numai bune să îţi înmoaie genunchii de atâta bunăvoinţă. 

Acolo, în acea voce puternică şi tăioasă, nu este un duşman. Acolo este cel mai mare aliat al tău, cel mai mare protector al tău. Îi cunoşti puterea, pentru că…pare că pur şi simplu nu oboseşte.

De câţi ani auzi vocea aceea? De cât timp te “toacă la bani mărunţi” şi te ţine sub papuc?

Dar am o întrebare și mai interesantă pentru tine: cât de mult s-ar schimba viaţa ta, dacă acea voce critică, neobosită, acea forţă ce te ţine prizonier într-o imagine de sine ce te nemulţumeşte…ar lucra doar pentru tine, pentru binele tău?

Cum ar fi dacă vocea ce acum te critică, te-ar susţine să te ridici? Dacă partea aceea din tine veşnic nemulţumită, şi-ar duce energia înspre a schimba lucrurile, pas cu pas, în ritmul TĂU, nu în ritmul val-vârtej dorit de acea parte critică?

Cum ar fi dacă tot ce ai face, ai face pentru că îţi place de tine, iar nu pentru că nu îţi place ceva la tine?

Este prima schimbare de perspectivă şi cea care aduce “trupele împreună”. Dacă ai obosit să te lupţi cu tine şi cu părţile din tine pe care nu reuşeşti să le mulţumeşti sau să le controlezi, atunci lasă din braţe trecutul, regretele şi tot ce cari şi atârnă greu, în relaţia ta cu tine…şi alege, ALEGE, să foloseşti acele forţe critice în folosul tău. 

Vocea soacrei să devină vocea protectorului interior, vocea aliatului cel mai fidel.

Cum faci asta? Cum treci de la dezbinare la armonia ce te face puternic?

Totul începe cu o evaluare. O evaluare care îţi spune: aici mă critic, aici mă învinovăţesc, aici îmi fac capul toaca. 

Ia un caiet, deschide un email, orice formă de exprimare în scris…şi scrie, în linişte şi cu sinceritate:

Câte lucruri faci pentru că nu îţi place ceva la tine?

Când zici da la o ciocolată, zici da pentru că îţi place de tine şi vrei să te răsfeţi, fără regrete, cu ceva delicios?

Sau zici da la ciocolată pentru că nu îţi place ceva la tine şi vrei să nu mai simţi acel ceva măcar pentru câteva minute? (plictiseală, nemulţumire, singurătate interioară, stres sau alte stări și emoții similare) 

Dar când zici nu la ciocolată, zici nu pentru că simţi că fericirea ta nu e acolo sau zici nu pentru că nu îţi place ceva la tine şi crezi că refuzând acea ciocolată “dregi” cumva lucrurile, deşi gândul şi pofta tot la ciocolată stau?  

Când ieşi să faci sport, faci sport pentru că îţi place de tine şi îţi asumi pofta de viaţă şi de exprimare şi de libertate pe care sportul le aduce în timp?

Sau faci sport pentru că nu îţi place ceva la tine şi te gândeşti că gâfâind şi strângând din dinţi, te vei apropia de acel moment în care, în sfârşit, te simţi bine în pielea ta şi o să simţi pace în mintea ta?

De aici vei începe 🙂 Ia caietul şi scrie tot ce faci. 

Ce mănânci bun sau aiurea, cât mănânci, când şi cât te mişti, când mergi la cumpărături, când te uiţi la Netflix, când faci tot ce faci…faci pentru că îţi place de tine sau faci pentru că nu îţi place ceva la tine şi crezi că aşa rezolvi sau măcar reduci temporar la tăcere acea nemulţumire personală?

Scrie, umple paginile. Cu cât scrii mai multe şi identifici cât mai multe momente în care forţa interioară este îndreptată împotriva ta (critică, vinovăţie, ruşine, ură chiar, devalorizare, frică, neputinţă, etc), cu atât aduci în conştient mai multe părţi din tine pe care le vei armoniza, aduna şi face să lucreze pentru tine, să te ridice, să te susţină, să îţi schimbe viaţa. 

Cea mai mare putere a ta a fost cea mai mare slăbiciune a ta. Dar când înveţi să împaci părţile…cea mai mare slăbiciune a ta devine cea mai stabilă şi puternică formă a ta.

Nu, trecutul nu o să îl ştergi niciodată. Nu, timpul nu îl mai întorci înapoi. Nu, anii aceia când ţi-ar fi folosit să fii altfel şi nu ai fost, sunt bun trăiţi. Liniştea înseamnă să dai drumul la trecut şi să vii în prezent. 

Totul începe cu o decizie: trăieşti în trecut şi repeţi istoria? Sau schimbi abordarea şi alegi să înveţi cum împaci trupele din capul tău, ca să devii o forţă?

Scrie. Scoate la lumină buruienile, pentru a face loc la seminţe noi 🙂


😤 Te-ai săturat să simți că te lupți în zadar cu kilogramele și că mâncatul îți scapă de sub control?

Ai impresia că te iau pe sus poftele si crezi că nu ai voinţă, dar lipsa de control alimentar pe care o resimți mai ales în perioadele stresante nu are ca motiv lipsa voinței.

Cea mai “acceptabilă” şi mai des întâlnită dependență este dependenţa de mâncare, de obicei nesănătoasă.

Poftele alimentare nu sunt deloc întâmplătoare și în absența susținerii emoționale adecvate, oricâtă voință am avea, aceasta ne scapă până la urmă de sub control, iar kilogramele în plus se încăpățânează să rămână.

🙅‍♀️ Stop mâncatului emoțional și greutății scăpate de sub control

Dacă ești gata să eliberezi emoțiile dureroase ale trecutului, ce au rămas blocate și ascunse în profunzimile subconștientului tău și îți sabotează în mod repetat comportamentul alimentar, silueta, sănătatea şi relaţia ta cu tine, noi, Ramona Tintea (fondatoarea Şcolii de Slăbit) şi Alina Dospinescu (psiholog și terapeut sistemic de famile) ne-am unit inimile, forțele și experiența, pentru a te îndruma într-o călătorie de 90 de zile către ușurința de a te elibera de poftele incontrolabile, de mâncatul compulsiv şi de kilogramele ce nu doresc să te părăsească.

DESCOPERĂ NOUL PROGRAM – ELIMINĂ MÂNCATUL EMOȚIONAL

Back To Top