Skip to content
Cum Te Ajută Răsfățul Zilnic să Slăbești?

Cum Te Ajută Răsfățul Zilnic să Slăbești?

Ador întrebarea aceasta. Cum te ajută răsfăţul să slăbeşti?

Răsfăţul este motivul pentru care te-ai îngrăşat din start 😃 Ironia este că te-ai născut pentru a te răsfăţa. Nu contează cât de flower-power sună, te-ai născut pentru a-ţi simţi şi exprima Sinele, deci pentru a te răsfăţa în fel şi chip.

Toate bune şi frumoase, până ajungi să asociezi răsfăţul cu mâncatul bine şi statul degeaba bine.

Rădăcina mâncatului emoţional are 2 axe: fuga de durere şi căutarea plăcerii. Exact definiţia instinctului de supravieţuire: fuga de durere (pericol în orice formă, înfometare, stres, disconfort) şi căutarea plăcerii (hrană, reproducere, siguranţă, tot ce asigură fundamentul propagării speciei)

Tu eşti ocupat să te critici pentru modul în care cedezi în faţa tentaţiilor, când, în realitate, nu faci decât să îţi urmezi instinctul.

A te autoflagela pentru “slăbiciunile” tale este ca şi când te desconsideri că nu poţi desena Gioconde, când tu ai mânuit toată viaţa creioanele colorate la întâmplare.

Tu ai în instinct să te simţi bine, să te protejezi, să te dezvolţi, să simţi. Provocarea este să îţi educi modul în care obţii aceste plăceri şi multe altele.

Te răsfeţi sufleteşte prin mâncare. Din obişnuinţă.

Fugi de stres în mâncare. Din obişnuinţă.

Ocoleşti plictiseala cu mâncare şi televizor/calculator. Din obişnuinţă.

Anesteziezi durerea sufletească prin mâncare. Din obişnuinţă.

Amplifici orice eveniment social cu mâncare multă. Din obişnuinţă.

Alini deprimarea cu mâncare. Din obişnuinţă.

Mecanismul este simplu şi are fundament chimic. Actul mâncatului produce eliberarea de serotonină, dopamină şi alţi hormoni ai stării de bine în corp. Iar tu îţi rezolvi 2 probleme dintr-un foc: ai scăpat de durere, indiferent sub ce formă o resimţeai (stres, plictiseală, deprimare, copleşire, oboseală) şi ai adus plăcere palpabilă în corp (endorfine). Punct ochit, punct lovit!

Unde mai pui că practici acest joc din fragedă pruncie.

Cât timp, în mintea ta, plăcerea este asociată primar cu mâncarea şi statul degeaba, invocând oboseala, lipsa de timp şi ce mai vrei tu, vei continua să îţi găseşti răsfăţul zilnic în aceste două activităţi, indiferent de episoadele de voinţă şi acţiune care te mai vizitează.

Fii sigur de un lucru: sufletul tău îşi cere porţia de atenţie şi răsfăţ, zilnic. Cum i le oferi ţine de alegerile pe care le faci azi. Şi mâine. Şi tot aşa.

Nu eşti neajutorat în această transformare. Tu eşti, în cel mai rău caz, propriul tău obstacol. Iar a te autodepăşi stă în natura ta, pentru că stă în Natură.

Cum ajungi să îţi formezi răsfăţuri zilnice care te ajută să slăbeşti?

Pentru a ajunge la răsfăţul siluet, trebuie să treci prin conştientizarea momentului prezent.

Care sunt piedicile “obiective” în care crezi, de-ţi rămân mâncarea şi statul degeaba ca singure opţiuni viabile pentru a simţi că mai trăieşti şi tu pe lumea asta?

Lipsa de timp? Oboseala? Programul prea încărcat? Lipsa de voinţă? Lipsa de organizare? Blazarea?

Acestea nu sunt verdicte. Sunt cel mult frâne în drumul tău. Dar o frână te opreşte doar dacă o apeşi până la capăt, adică dacă te laşi învins de acea situaţie.

În acest moment, cineva cu mai puţin timp disponibil decât tine, mai obosit decât tine şi cu mai puţine resurse decât tine, aplică o soluţie care îi aduce progres zilnic, alimentar, fizic, sufletesc.

Diferenţa dintre tine şi acea persoană? Nu, nu voinţa, ci obişnuinţa zilnică.

Acea persoană îşi oferă răsfăţul zilnic prin îngrijirea personală, prin progresul zilnic, prin atitudinea care tot creşte, prin încrederea în sine care tot creşte, prin acţiunile zilnice perseverente.

Răsfăţul siluet este un joc care se învaţă şi care nu are de-a face cu salatele

Răsfăţul siluet înseamnă să te uiţi la tine şi să răspunzi la întrebarea “Ce aş vrea să fac pentru mine şi pot face azi?” Nu există soluţii ideale, dar există soluţii mici şi dese… cheia marilor succese 😉

Răsfăţ siluet înseamnă să ieşi din rolul eroului sacrificat pe altarul maturităţii (o capcană a egoului) şi să cauţi plăcerea zilnică în orice alte locuri decât în mâncare şi sedentarism. Îţi promit că la început te vei bâlbâi maxim, dar că vei prinde gustul şi mersul lucrurilor…din mers 😃

Răsfăţul siluet înseamnă că sufletul tău învaţă multe alte metode prin care poate simţi zilnic viaţa, altfel decât prin endorfinele aduse de mâncare şi de “liniştea anesteziată” a statului degeaba.

Îţi mai spun un secret: mâncarea consumată de tine şi statul degeaba sunt printre puţinele lucruri pe care le simţi ca fiind doar ale tale, pe care nu mai trebuie să le împarţi cu ceilalţi, copii, familie, prieteni. Cum să renunţi la ele?

În realitate, acestea două sunt printre puţinele momente în care simţi că eşti doar tu cu sufletul tău. Normal, cum să renunţi la ele?

Nu trebuie să renunţi la ele, ci să le colorezi, să le diversifici, să le învii. Să învii!

Vii seara obosit acasă şi vrei să mănânci pentru a uita de greutăţi şi pentru a te relaxa? Aici este momentul de cotitură.

Recunoaşte şablonul mental şi schimbă-l

Vrei tu să te răsfeţi din nou în acel mod nefolositor sau vrei să faci saltul şi să cauţi altă plăcere? Practica te va convinge imediat cât de realizabil este. Practica, nu teoria.

Ce poţi face tu altceva, doar pentru tine şi sufletul tău, în această seară?

Ce răsfăţ îţi poţi oferi tu în seara asta, doar pentru că ai fost cuminte şi ai mâncat o salată în loc de friptură cu cartofi? Ce ar putea să spele stresul acelui “sacrificiu” şi să te ducă în zona de plăcere palpabilă? Răspunde-ţi şi aplică acea soluţie! Răsfaţă-te altfel!

Eşti la serviciu şi dai nas în nas cu o ciocolată plimbăreaţă. Te simţi încolţit de plictiseală şi de gustul bun cunoscut al acestui răsfăţ?

Recunoaşte şablonul mental: vrei să fugi de durere (plictiseală, stres) şi să cauţi plăcerea instantă (gustul bun al ciocolatei).

Schimbă filmul, schimbă reacţia: ce poţi face bun pentru tine, ca recompensă pentru abţinerea de la acel păcat dulce? Cu ce te-ai putea onora astăzi pentru sacrificiul făcut? Învie imaginaţia şi caută alte moduri în care tu să te cinsteşti, răsfeţi, îngrijeşti, iubeşti.

Ieşi în oraş cu prietenii, ei mănâncă pizza şi te simţi sabotat? Nu vrei să stai acasă ca să nu fii tentat, dar nu vrei nici să ronţăi ca un oropsit la o salată?

Schimbă filmul, schimbă reacţia: Te-ai întâlnit cu prietenii pentru pizza sau pentru compania lor? Dacă tu mănânci greşit de fiecare dată când te întâlneşti cu prietenii, ajungi rapid să asociezi ieşitul în oraş cu eşecul şi cu capitularea. Fiecare ieşire cu prietenii ar putea să devină un răsfăţ siluet, iar nu un răsfăţ îngrăşător.

Schimbă filmul, schimbă reacţia. Dacă tu alegi să mănânci corect, sănătos, de fiecare dată când ieşi în oraş, trecând peste disconfortul iniţial, vei ajunge rapid să asociezi ieşitul în oraş cu succesul, cu reuşita, cu silueta. Hei, cu cât ieşi mai des în oraş, cu atât mănânci mai corect, cu atât îţi sclipesc ochii de mândrie, cu atât creşte inima în tine că faci lucrurile bine.

Răsfăţul siluet este un Răsfăţ!

Mai rămâne să îi dai definiţii multiple. Şi culoare. Şi miros. Şi senzaţii. Şi exprimări. Şi ocazii.

Şi pe tine, pentru că, ultimamente, tu eşti propriul tău răsfăţ.

– Ramona

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top