skip to Main Content

Ce parte din psihicul tău te împinge să mănânci mai mult decât ai vrea?

Astăzi te invit să pregătim interior drumul spre armonizarea corpului. Haide să privim spre zonele spre care de obicei privim mai puțin:

Cândva, ai decis că există părți din tine care nu merită să fie acceptate așa cum sunt.

Anumite părți din corpul tău, sensibilitatea ta, temerile tale, supărarea, tristețea, momentele de neputință, dezamăgirile au fost desconsiderate și catalogate chiar de către tine ca fiind „părțile tale slabe”.

Ironic, nu-i așa? 

Exact pentru că încercăm să ne ascundem „slăbiciunea”, apar kilogramele în plus.

Acele judecăți sunt pur și simplu neadevărate!

Cu toții avem părți de umbră, zone de neîncredere, aspecte mai greu de înțeles sau controlat.

Tocmai acele părți din noi au nevoie de mai multă iubire, nu de mai puțină. 

Nu există părți rele în tine

Există doar părți din tine care sunt înfometate să le cunoști, să le iubești și să le înțelegi.

Acestea sunt părțile care îți spun să mănânci mai mult decât ai nevoie – ca să încerci să umpli vidul lăsat de respingerea acelor părți din tine, de critică și de duritatea de care te-ai izbit de-a lungul vieții.

Mănânci în plus ca să mai elimini, măcar câteva minute, presiunea pe care ai învățat atunci să o pui pe tine.

Nu există om care să nu fi fost criticat sau respins, viața are suișuri și coborâșuri, iar fiecare om dezvoltă diferite mecanisme de protecție, pentru a face față lucrurilor care îl copleșesc la un moment dat.

Mâncatul emoțional este unul dintre aceste mecanisme de protecție. 

Alte asemenea mecanisme sunt munca până la epuizare, a continua fără pauză chiar și atunci când nu mai poți, cumpărăturile compulsive, răbufnirile de furie, încălcarea granițelor sănătoase în relații, amânarea și întârzierile, etc.

Unii apelează la alcool sau diferite substanțe, ori rămân ani de zile în relații toxice, tot pentru a nu simți ce îi doare de fapt.  

Din păcate, la fel ca în cazul oricărei dependențe, mâncarea va aduce alinare doar pe moment, dar nu va umple golul care s-a creat atunci când ai fi avut nevoie de mai multă înțelegere și susținere. 

În schimb, golul acela poate fi umplut cu blândețe și dragoste.

Nu este vorba despre o iubire exterioară pe care să o aștepți de la altcineva, ci de apropierea ta blândă față de tine. A te apleca asupra copilului tău interior, partea emoțională din tine și a oferi acelei părți blândețea pe care ai oferi-o unui copil trist sau supărat, speriat sau înfuriat de lucrurile pe care nu le poate înțelege, va readuce în echilibru sistemul tău nervos, iar pacea pe care o resimți va susține toate transformările pe care le dorești.

Nu ai nevoie de mai mult control și presiune

Ai nevoie de mai multă armonie și acceptare în relația cu tine.

Vezi tu, noi avem două emisfere cerebrale: una rațională, care vede lucrurile ca un adult responsabil, care ȘTIE ce are de făcut, și o alta irațională, dezordonată, subiectivă, emoțională,  care doar SIMTE.

Nu le putem dicta emoțiilor noastre când să apară și ce să simtă.

Ele doar răspund  evenimentelor vieții,  pentru a ne arăta ce avem nevoie să ne oferim nouă înșine mai mult.

Această parte emoțională a fost denumită, pentru a fi mai ușor de înțeles, copilul interior.

De multe ori închidem acest copil, adică partea emotivă, sensibilă, irațională, lipsită de logică, care doar simte, undeva departe de conștiința adultă, pentru că ne dorim să fim în control și să nu fim deranjați de emoțiile noastre, care ne bâzâie ca un copil. Și totuși, emoțiile noastre au înțelepciune. 

Știi momentele acelea când îți vine să îi spui cuiva: „Te porți ca un copil”?

Atunci partea de copil interior a acelui om iese la suprafață în mod inconștient,  fiindcă omul respectiv a uitat de emoțiile sale și poate de mult timp nu mai ține cont de ele.

Prin comportamente lipsite parcă de rațiune, copilul interior strigă fără cuvinte că are nevoie de iubirea și atenția acelui om.

Ceea ce el simte este valid pentru lumea sa interioară, chiar dacă nu pare potrivit.

Emoțiile noastre nu ne cer să le dăm curs fără nici o limită, ci vor doar să fie luate în considerare și să ne îndreptăm cu atenție iubirea necondiționată, acceptarea, blândețea, iertarea, înțelegerea și asupra lor.

Să recunoaștem în fiecare clipă că „EU EXIST” și „EU CONTEZ”. Asta înseamnă că nu ne abandonăm pe noi înșine.

Altfel, copilul interior va răbufni la suprafață prin comportamente nedorite și chiar prin diverse boli și suferințe, ca să obțină măcar un gram din atenția noastră,  altfel îndreptată doar către ceilalți. 

Când înveți să iubești mai mult această parte, copilul care SIMTE dincolo de ceea ce ȘTIE, te împaci cu toate emoțiile care vin și pleacă și nu mai simți nevoia să le reprimi.

Astfel începi să trăiești în acord cu tine însuți. Poți să le accepți și să le integrezi în întregul sistemului tău interior, pentru că ele îți spun ce ai tu nevoie ca om, în unicitatea ta, dincolo de ceea ce ai învățat rațional și dincolo de ceea ce așteaptă ceilalți de la tine. Aceasta este iubirea necondiționată. 

Doar când accepți să ai grijă de această parte – ce pare schimbătoare și sensibilă ca un copil – începi să VREI cu adevărat să ai grijă de tine.

Știi în sfârșit, din interior, cum să faci acest lucru. Adultul se poate apleca cu iubire asupra părții de copil. Astfel începe relația de iubire cu tine însuți.

Descoperi că meriți toată dragostea ta și, dacă a elimina un anumit număr de kilograme este de folos sănătății tale, acest lucru se va întâmpla firesc și echilibrat, prin hrănirea emoțională suplimentară pe care ți-o oferi. 

Nu ești mai demn de iubire și de apreciere când ești mai slab. Ești un om minunat! Chiar ACUM! Ai nevoie să îți oferi permisiunea să SIMȚI asta.

Exercițiul pe care ți-l propun astăzi este foarte simplu: 

Acordă-ți un moment în care să respiri profund și să te simți pe tine. Simte acea parte sensibilă și emoțională, ca de copil, ce îți conferă unicitate și îmbrățișeaz-o în inima ta.

Apoi, rămâi conectat profund cu tine și scrie o listă cu minim 5 calități pe care le le iubești la copilul sensibil din tine.


😤 Te-ai săturat să simți că te lupți în zadar cu kilogramele și că mâncatul îți scapă de sub control?

Ai impresia că te iau pe sus poftele si crezi că nu ai voinţă, dar lipsa de control alimentar pe care o resimți mai ales în perioadele stresante nu are ca motiv lipsa voinței.

Cea mai “acceptabilă” şi mai des întâlnită dependență este dependenţa de mâncare, de obicei nesănătoasă.

Poftele alimentare nu sunt deloc întâmplătoare și în absența susținerii emoționale adecvate, oricâtă voință am avea, aceasta ne scapă până la urmă de sub control, iar kilogramele în plus se încăpățânează să rămână.

🙅‍♀️ Stop mâncatului emoțional și greutății scăpate de sub control

Dacă ești gata să eliberezi emoțiile dureroase ale trecutului, ce au rămas blocate și ascunse în profunzimile subconștientului tău și îți sabotează în mod repetat comportamentul alimentar, silueta, sănătatea şi relaţia ta cu tine, noi, Ramona Tintea (fondatoarea Şcolii de Slăbit) şi Alina Dospinescu (psiholog și terapeut sistemic de famile) ne-am unit inimile, forțele și experiența, pentru a te îndruma într-o călătorie de 90 de zile către ușurința de a te elibera de poftele incontrolabile, de mâncatul compulsiv şi de kilogramele ce nu doresc să te părăsească.

DESCOPERĂ NOUL PROGRAM – ELIMINĂ MÂNCATUL EMOȚIONAL

Back To Top