Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
Ce Contează Mai Mult, Alimentația sau Sportul?
A spune că trebuie să umbli la alimentaţie şi sport când vrei să slăbeşti este aproape un pleonasm.
Totuşi, ţi s-a întâmplat să încerci să trişezi? Să crezi că o scoţi la capăt doar cu una din cele două?
Când vrei această schimbare în viaţa ta, când îţi doreşti să fii mai uşor, mai arătos şi mai sănătos, drumul pe care îl ai de urmat este evident. Şi totuşi, mintea caută scurtături. “Lasă că e suficient să nu mai mănânc după 6 seara. Nu este musai să fac şi sport”. “Şi ce dacă am mâncat biscuiţii aceia? Mă duc mâine la sală şi recuperez”.
Asta înseamnă să îţi dai cu stângu-n dreptul, în dulcele stil clasic.
Ştii de unde provine acest mod de gândire? Din mentalitatea “caloristă”, din obişnuinţa de a privi alimentaţia, sportul şi tot ce ţine de siluetă şi îngrijire personală, din perspectiva calorică. Minimizezi caloriile prin alimentaţie sau “speli” caloriile prin sport.
Sincer, nici tu nu crezi că va funcţiona. Dar există întotdeauna acea voce comodă din capul tău, care spune “oricum e mai bine decât nimic”.
Plata pentru lucrurile făcute cu jumătate de măsură, dincolo de lentoarea slăbitului, este frustrarea personală.
Acela este adevăratul balaur pe care îl ai de înfruntat când ritmul tău de slăbit nu este “conform planului”. Pentru că nici execuţia nu este conformă planului.
Totul în acest univers dual este format din jocul a două polarităţi: yin-yang, rece-cald, feminin-masculin, alcalin-acid, etc. Viaţa însăşi derivă din dansul acestor două extreme.
Ce treabă au polarităţile cu alimentaţia şi sportul, te întrebi? Ei, uite vreau să extrapolăm şi să privim alimentaţia şi mişcarea ca pe două entităţi care se completează reciproc. Ca pe două faţete ale aceleiaşi monede. Niciuna nu poate fi mai importantă decât cealaltă.
Alimentaţia este formată din cărămizile de reconstrucţie pentru casa ta, pentru organismul tău. Întrebarea este, ai cărămizi, dar cine îţi construieşte ţie casa? Cine aruncă afară vechiturile? Cine înlocuieşte cablurile vechi cu unele noi? Cine văruieşte frumos exteriorul casei? Cine aeriseşte şi face curat?
Doar alimentaţia? Adică doar cărămizile? Dar cărămizile sunt doar atât.. nişte cărămizi. Îţi trebuie lucrători profesionişti, îţi trebuie o echipă dinamică ce asigură acest proces de reconstrucţie continuă internă.
Sportul este acea armată de lucrători vrednici care fac lucrurile să se întâmple. Sportul pune muncitorii în mişcare, antrenează sistemul imunitar, scoate gunoiul afară în fiecare zi, ţine muncitorii antrenaţi şi activi.
Natura te-a creat dinamic, nu sedentar
Toate procesele tale biologice interne sunt condiţionate şi influenţate de dinamismul tău zilnic.
Pentru că, priveşte în Natură, tot ce este viu, este dinamic. Tot ce este inert, este static. Chiar şi o frunză vie, privită la microscop, are un dinamism puternic.
Organismul tău este o maşinărie foarte eficientă. Scopul său este să se adapteze perfect tuturor condiţiilor la care îl supui, iar aici se include şi regimul alimentar.
Dacă încerci vreodată să slăbeşti doar pe bază de alimentaţie, corpul se va adapta la noua ta alimentaţie, iar în termen de câteva săptămâni, îşi va ajusta arderile interne cât să egaleze aportul caloric din acest nou regim.
Surpriză mare când, după câteva săptămâni fericite, în care ai slăbit nişte kilograme bune doar pe bază de abţinut de la mâncare, cântarul începe să stagneze, iar tu începi să te frustrezi.
Sportul este singurul care menţine metabolismul activ şi arderile puternice, pentru a progresa constant şi a slăbi fără probleme, indiferent câte kilograme ai de dat jos.
Invers, dacă eşti permisiv cu alimentaţia ta pentru că te ştii activ sportiv, iarăşi atingi acel plafon în care arderile sunt echilibrate de aportul alimentar zilnic.
Dacă la abordarea cu alimentaţia limitată, capcana este în metabolismul încetinit. Aici, la abordarea pe bază de sport, capcana constă din faptul că probabil uiţi că grăsimea este cel mai la îndemână tampon anti-acid folosit de corpul tău.
Când consumi alimente acide prea multe, corpul va transforma în grăsime orice carbohidrat prinde în plus, pentru a tampona acea aciditate. Iar tu, om vrednic şi sportiv, observi cu consternare că degeaba faci sală, că burtica aceea refuză să cedeze.
Da, ai arderi metabolice puternice, da, ai un sistem imunitar întărit, dar ai şi un strat de grăsime mai încăpăţânat ca un catâr.
Soluţia care e? Mai mult sport? Aş! Îţi vei mări capacitatea de stocare a glicogenului, îţi vei mări rezistenţa fizică, tonusul cardiac va fi de nota 10, dar şi grăsimea va fi bine mulţumesc, la locul ei.
Alimentaţia înmoaie grăsimile, iar sportul le elimină
Cele două forţe merg mână în mână, pentru că doar împreună acoperă acel plan biochimic la care nimeni nu se gândeşte. Deh, poate era prea mare panoul cu caloriile, ca să vezi ce se află după el.
Pentru a scăpa de grăsimea rezistentă, trebuie să alcalinizezi şi să elimini acele reziduuri. Alcalinizarea îţi vine din alimentaţie, eliminarea din sport.
Cum este vorba aceea pe la noi, o mână spală pe alta şi amândouă faţa?
În contextul slăbitului, acesta este un proverb pozitiv. Alimentaţia potenţează capacitatea sportivă, sportul potenţează folosirea cărămizilor bune din alimentaţie, iar amândouă “spală”, adică întineresc corpul.
Ai nevoie de două picioare pentru a merge drept. Ai nevoie de două mâini pentru a face lucrurile uşor. Ai nevoie de minte şi inimă pentru a duce o viaţă echilibrată. Şi ai nevoie de alimentaţie şi sport, la pachet, pentru a te putea schimba aşa cum îţi doreşti.
Deci, cu care doreşti să începi? Începe cu cea care este mai importantă. Sau stai, tocmai ziceam că…
Ne auzim curând,
– Ramona