Skip to content

De unde începe schimbarea comportamentului personal?

Ştii care este paradoxul autocriticii? Cu cât te critici mai mult, cu atât înseamnă că ai mai multă energie de irosit. 

Indiferent că te simţi obosit sau sătul, de la tot ce se întâmplă în exteriorul tău, de la tot ce ai de făcut, de la toate vocile mai zgomotoase sau “de umplutură” din capul tău, realitatea este că…dacă te tot critici, dacă te tot învinovăţeşti, dacă te ataci în fel şi chip, înseamnă că încă mai ai energie în plus de irosit. Încă mai poţi. 

Mai poţi?

Subconştientul tău e ca nisipurile mişcătoare

Cu cât te zbaţi mai tare, cu atât te afunzi şi realitatea ta devine mai tulbure. Calea de ieşire e prin linişte, prin încetarea luptei. Dar asta se învaţă şi mai ales, se practică. 

În lipsa unei stări de împrietenire interioară, alimentaţia va avea mereu două tăişuri, iar viaţa devine o poveste nesfârşită de “uite dieta, nu e dieta”, “uite mulţumirea, nu e mulţumirea”.

Vrei să te subţiezi? Vrei să te echilibrezi? Vrei să nu te mai sabotezi? Vrei să îţi placă sportul? Vrei să simţi că te poţi baza pe tine şi că ai o disciplină de neclintit?

Nu din forţa de a te opune ţie şi tendinţelor tale vin aceste lucruri. Nu din mai mult consum de energie “pentru a te învinge”.

Ci din capacitatea ta de a te împrieteni cu tine şi de a face totul doar pentru că îţi place de tine. Totul se va filtra, se va schimba, se va rafina din acel moment încolo. 

Îmi spunea cineva “dacă eu mă accept aşa cum sunt, înseamnă că o să rămân aşa toată viaţa”. Ştii de ce este fix pe dos? Uită-te la Natură!

Când condiţiile sunt prielnice, când nu există ameninţări, Natura se extinde, înfloreşte, devine mai frumoasă. Când condiţiile sunt potrivnice, ameninţătoare, Natura îşi drămuieşte energia şi resursele, se închide, nu se schimbă prea mult. 

La fel eşti şi tu. Acceptarea de sine nu înseamnă resemnare. E fix pe dos. Înseamnă a aduna trupele interne la masa negocierilor.

Înseamnă a folosi ce e al tău în folosul tău. Înseamnă să întorci tăvălugul acela de energie, de gânduri şi de emoţii care, înainte, erau contrare ţie (“de ce nu faci, de ce nu poţi, de ce nu reuşeşti, de ce, de ce?!”) şi îl îndrepţi înspre binele tău. Iar de acolo, ţine-te bine, pentru că viaţa ta nu va mai fi la fel. În cel mai frumos mod cu putinţă. De ţi-ai da voie…De ai alege altceva…

Se spune că “schimbând gândirea, îţi schimbi viaţa”. Aş completa această zicală cu afirmaţia “schimbând simţirea, îţi schimbi viaţa”. Subconştientul tău, cel care deţine 95% din energia ta mentală, se încarcă prin emoţii, în primul rând, nu prin gânduri. 

Emoțiile și gândurile sunt un drum cu 2 sensuri

Vestea bună este că emoţiile şi gândurile sunt un drum cu 2 sensuri: poţi ajunge la emoţii prin gânduri şi să foloseşti asta în avantajul tău.

Poţi ajunge la gânduri prin emoţii (ştii tu, când te trezeşti “cu faţa la cearceaf”, nu ştii de ce…dar vine creierul şi îţi găseşte el o explicaţie. Un gând). Aceste lucruri se învaţă şi se practică. De ţi-ai da voie…De ai alege altceva…

Să ajungi real să te schimbi în bine, alimentar, sportiv, emoţional, să simţi că îţi merge mai uşor şi că te simţi bine în pielea ta, acestea şi multe altele vin din alegerea de a lucra cu tine, pas cu pas.

Să îţi acorzi timp, să îţi bagi în seamă sufletul şi emoţiile şi modul de gândire şi atitudinile, în mod constant, zi după zi. Să înveţi să le rafinezi, să le cureţi de trecut şi de prejudecăţile acestuia. De ţi-ai da voie…De ai alege altceva…

0% luptă, 100% colaborare interioară. Dacă tu nu te ocupi de tine şi de nevoile tale, de sufletul tău, cine să se ocupe? Când nu îţi cunoşti şi nu îţi satisfaci nevoile sufleteşti, viaţa nu e viaţă, e supravieţuire. 

Îţi cunoşti nevoile tale sau totul este bine îngropat sub “lipsă de timp”, “prea multe responsabilităţi”, “prea multă oboseală pentru a mai face şi asta”?

Şi cu toate astea…dacă încă te mai critici, dacă încă te mai învinovăţeşti, încă te mai desconsideri, înseamnă că încă mai poţi 🙂

Schimbarea corpului, a comportamentelor, a emoţiilor şi gândurilor, a calităţii vieţii tale, se întâmplă atunci când laşi la o parte trecutul şi toţi scheleţii din dulap şi începi să te ocupi de tine.

Tu, nevoile tale, culorile tale, trăsăturile tale. Nu copiii, nu familia, nu ceilalţi. Să îţi faci loc pentru tine în viaţa ta. Constant şi cu stăruinţă.

Un ogor neîngrijit de ani de zile, nu va deveni din prima plin de roade, doar pentru că l-ai vizitat din an în Paşte.

Va trebui să îţi asumi să îl vizitezi des, să identifici buruienile, să plantezi seminţe noi, să îl irigi, iar roadele apar. Este Natura care, din nou, are condiţii prielnice, să se extindă, să înflorească. 

Dacă te sperie că nu te-ai ocupat de tine cum trebuie şi te-ai criticat atâta timp, am o singură întrebare: da, este adevărat că un ogor abandonat nu arată strălucitor, dar chiar şi aşa, îţi dai seama ce fertil e şi ce potenţial are? 

Totul se învaţă. Tu poţi învăţa să te ocupi de tine, dincolo de tot ce crezi că îţi stă momentan împotrivă. Tu poţi să schimbi gândirea şi simţirea şi acţiunea şi tot ce ţine de tine. Dacă laşi armele jos şi alegi să înveţi cum.

Soluţia e la o decizie distanţă. Distanţa lui “De ţi-ai da voie…de ai alege altceva…”


😤 Te-ai săturat să simți că te lupți în zadar cu kilogramele și că mâncatul îți scapă de sub control?

Ai impresia că te iau pe sus poftele si crezi că nu ai voinţă, dar lipsa de control alimentar pe care o resimți mai ales în perioadele stresante nu are ca motiv lipsa voinței.

Cea mai “acceptabilă” şi mai des întâlnită dependență este dependenţa de mâncare, de obicei nesănătoasă.

Poftele alimentare nu sunt deloc întâmplătoare și în absența susținerii emoționale adecvate, oricâtă voință am avea, aceasta ne scapă până la urmă de sub control, iar kilogramele în plus se încăpățânează să rămână.

🙅‍♀️ Stop mâncatului emoțional și greutății scăpate de sub control

Dacă ești gata să eliberezi emoțiile dureroase ale trecutului, ce au rămas blocate și ascunse în profunzimile subconștientului tău și îți sabotează în mod repetat comportamentul alimentar, silueta, sănătatea şi relaţia ta cu tine, noi, Ramona Tintea (fondatoarea Şcolii de Slăbit) şi Alina Dospinescu (psiholog și terapeut sistemic de famile) ne-am unit inimile, forțele și experiența, pentru a te îndruma într-o călătorie de 90 de zile către ușurința de a te elibera de poftele incontrolabile, de mâncatul compulsiv şi de kilogramele ce nu doresc să te părăsească.

DESCOPERĂ NOUL PROGRAM – ELIMINĂ MÂNCATUL EMOȚIONAL

Back To Top