Skip to content
Ți se umflă picioarele? Soluția este…(Partea 2)

Ți se umflă picioarele? Soluția este…(Partea 2)

Ți se umflă picioarele? Soluția este…(Partea 2)

În prima parte a acestui subiect, am discutat despre aspectul mecanic al problemei şi te încurajez să faci o mică recapitulare aici: https://scoaladeslabit.ro/picioare-umflate-part-1


O atitudine pe care o întâlnesc des şi pe care nu o judec (doar mă amuz un pic) este: “Corpule, ţi-am dat o salată ieri. Cum îndrăzneşti să nu fii sănătos?”

Sau binecunoscuta reacţie în care, după prima zi de sport, îţi admiri abdomenul în oglindă…parcă se văd ceva pătrăţele acolo. 

Ce legătură are asta cu umflatul picioarelor?

Simplu! Au aceeaşi rădăcină, aceeaşi mentalitate.

Când vine vorba de picioare umflate, reacţia similară consumului de salată de mai sus este “Am cumpărat un ceai diuretic, ar trebui să fie suficient”.

Dar o atitudine înţeleaptă, sănătoasă, de drum lung, este să întrebi: “De ce se umflă picioarele? Ce fac greşit? Care sunt şi cum corectez cauzele?”

Din fericire, omul, ca orice fiinţă vie, adaptabilă, se poate schimba şi se poate schimba în bine. 

Oricând ai o problemă de rezolvat în privinţa sănătăţii sau siluetei tale, primul lucru pe care merită să îl faci este să înţelegi cum ai generat acea problemă, ce comportament al tău o întreţine, pentru a găsi apoi rezolvarea rădăcinii. Renunţă la “plasturii” de genul “ceaiuri diuretice, ce elimină apa din corp” şi alte petice despre care crezi că îţi rezolvă problema.

Pentru că NU apă ai tu de eliminat în plus, ci toxine, cum vom vedea în continuare.

Doar tu poţi adresa acest neajuns, aşa că hai să continuăm explicaţiile şi să vedem abordarea corectă când te confrunţi cu picioare umflate. 

Da, uneori sunt necesare astfel de ceaiuri, dar ele nu rezolvă cauzele.

Dar sistemul limfatic de care vorbeam în prima parte, îl poţi accesa nu doar mecanic, ci şi chimic, iar aici ne uităm la rinichi şi la echilibrul acido-bazic. 

Corpul tău este un circuit continuu, în care se distruge materie şi se reconstruieşte materie. Miliarde de celule mor în fiecare secundă şi miliarde de celule sunt create în acelaşi timp. 

Calea principală de eliminare a reziduurilor, a resturilor nefolositoare, a toxinelor, din organism, sunt rinichii. 

Urina este modul prin care corpul tău aruncă afară tot ce nu îi mai trebuie. 

Nu, fecalele nu aruncă afară toxinele din corp, ci aruncă în primul rând ce nu mai e folositor…în tractul digestiv, aruncă resturi alimentare. 

Dar urina…urina aruncă afară ce nu mai este folositor în sânge, în ficat, în pancreas, în ţesuturile tale din cap până în picioare. 

De aceea rinichii sunt organul cu cea mai mare rată metabolică din corp, care consumă cea mai multă energie dintre toate organele. Deoarece sunt organele care muncesc cel mai mult din corp (da, mai mult decât ficatul, mai mult decât creierul)

Dacă rinichii nu funcţionează optim, sângele şi sistemul tău limfatic se încarcă progresiv cu toxine, mediul perfect pentru toate problemele de sănătate la care te poţi gândi.

Cum ajuţi rinichii să filtreze mai bine şi astfel, să elimine mai bine reziduurile care contribuie la umflarea picioarelor?

Înţelegând că ei NU sunt proiectaţi pentru a procesa cantităţi mari de proteine. 

Proteinele în exces sunt sabotorul numărul 1 al funcţiei renale. 

Proteinele animale sunt foarte complexe şi forţează atât ficatul, cât şi rinichii. 

Un detaliu pe care poate nu îl ştiai este că recomandările noastre zilnice sunt de maxim 10-15% proteine, din tot ce mâncăm într-o zi.

Adică maxim jumătate de prânz cu produse animale, iar în tot restul zilei, doar alimente de post. 

Tu pe unde simţi că te situezi?

Cum mai ajuţi rinichii?

Înţelegând că pentru a spăla toxinele din corp, ai nevoie de apă. 

Rinichii sunt iubitori de apă, au nevoie de o bună hidratare pentru a putea filtra eficient reziduurile şi a le elimina din organism prin urină.

Urcă consumul de apă la 33 ml per kg corp (progresiv, crescând cu maxim 100 ml pe zi porţia de apă) până ajungi la nivelul corespunzător greutăţii tale. Nu, berea nu se adună 🙂

Cum mai ajuţi rinichii?

Înţelegând că, doar împingând alimentaţia în zona cât mai alcalinizantă, tu poţi spăla rinichii, elimina nisipul şi depunerile renale.

Alimentaţia acidifiantă (multe produse animale, multe cereale rafinate, prăjeli, prea multe alimente gătite şi prea puţine crudităţi, junk food, dulciuri, sucuri acidulate sau dulci, tot ce este gustos şi gurmand) este cea care “înfundă sistemul de canalizare”, sistemul limfatic şi gâtuie capacitatea de filtrare a rinichilor tăi. 

Rinichii tăi devin precum o pâlnie în care torni prea multe, dar care începe să aibă gura de eliminare înfundată, inflamată. 

Cum mai ajuţi rinichii?

Înţelegând că prin adoptarea, măcar temporar, a unei alimentaţii integrale, naturale, cu procent mare de crudităţi (50% fructe şi legume), poţi aduce în corp cărămizi de reconstrucţie sănătoase, robuste, iar corpul natural le va elimina pe cele slabe şi deteriorate. 

Alimentaţia cu multe fructe şi legume este cea care îmbunătăţeşte, pas cu pas, atât echilibrul acido-bazic intern, cât şi forţa de filtrare şi eliminare a rinichilor tăi.

De ce tocmai fructele şi legumele? De ce crudităţile?

Pentru că, indiferent de preferinţele tale culinare din prezent, la origine, organismul tău fusese proiectat să consume alimente din natură, fructe, rădacini, nuci, seminţe. Tu erai un culegător. 

Deşi ai devenit mai târziu un culegător-vânător, deşi ai inventat focul şi ai ajuns la greşita concluzie că ţi s-au dezvoltat creierul şi capacitatea mentală când ai început să consumi carne (mit demontat ştiinţific de multicel), corpul tău a rămas, fiziologic şi biochimic vorbind, corpul unui culegător.

Nu a trecut suficient timp pentru a ţi se modifica fiziologia, corpul tău nu a avut timp să se adapteze la consumul de carne şi produse animale, aici e secretul. Atât secretul problemelor de sănătate, cât şi secretul adresării acestor probleme.

Acceptă realitatea fiziologică a organismului tău, dă-i ceea ce poate el procesa (în primul rând alimente integrale, din Natură), iar el îşi cunoaşte lecţia şi se va repara, progresiv, pe măsură ce tu îi respecţi “manualul de utilizare”.

Conform zicalei “toate drumurile duc la Roma”, când vine vorba de umflat picioarele şi de ajutat rinichii să filtreze mai bine, toate drumurile duc la alimente integrale. 

Dar, cum cu o floare nu se face primăvară, nici cu o salată nu se reface funcţia renală. 

Vorbim de o schimbare de stil de viaţă.

Vorbim de procente.

Vorbim de cât % alegi avantajos pentru sănătatea ta şi cât % faci alegeri care mai tare îţi sabotează organismul.

Nu trebuie să dai milităria jos din pod.

Nu trebuie să te chinui cu regimuri ultra stricte, pe care nu le poţi ţine decât puţin.

Începe de la un colţ

Adu în alimentaţia ta, zilnic, 25% din tot ce mănânci, sub formă de fructe.

Adu în alimentaţia ta, zilnic, 25% din tot ce manânci, sub formă de legume.

Dacă picioarele ţi se umflă des şi dor, renunţă câteva săptămâni la produsele animale (imaginează-ţi că ţii un post religios, de exemplu) şi consumă doar alimente de post, gătite în casă.

Şi lasă timpul să îşi spună cuvântul.

Progresiv, te vei obişnui cu o alimentaţie mai curată.

Progresiv, te vei obişnui să fii mai dinamic, să mergi mai mult pe jos.

Progresiv, te vei obişnui să alegi mai mult pentru sănătatea ta şi mai puţin pentru limba ta. 

Progresiv, vei începe să culegi rezultatele acestor alegeri mai bune şi asta îţi va da forţă să continui.

Progresiv, te vei desprinde de mentalitatea următoare:

”- Ce este pentru tine fericirea?

– Să mănânc!

– Mă refer la ceva mai spiritual.

– Să mănânc din tot sufletul!”

În jocul sănătăţii, câştigă cine este constant şi rămâne în joc pe termen lung. 

Back To Top