Skip to content
Cum Începi să Rezolvi Oboseala și Lipsa de Timp?

Cum Începi să Rezolvi Oboseala și Lipsa de Timp?

Când vine vorba de capacitatea de a persevera într-o cură de slăbire, de departe, cele mai des invocate motive pentru felul în care lucrurile nu merg cu trebuie sau cum ar vrea omul, sunt oboseala şi lipsa de timp.

Mai ales la femei.

Cele 2 alimentează problema mâncatului emoţional şi necontrolat, iar senzaţia generală este că “nu ştiu cum să o scot la capăt, pur şi simplu nu mai apuc să mă ocup şi de mine” sau că “nu pot să mă abţin când mă apucă poftele, parcă-mi ia Dumnezeu minţile”.

Eşti şi tu în această situaţie?

La o primă vedere, lipsa de timp şi oboseala par nişte verdicte greu de combătut.

Cum voinţa s-a dovedit a fi o prietenă care te lasă la greu, ce-ţi rămâne de făcut?

Că de povestea cu speratul în ziua de mâine şi într-o mai mare capacitate de abţinere, cred că te-ai săturat.

Unde mai pui că cele 2 probleme, lipsa de timp şi oboseala, se alimentează reciproc.

Adevărul este că soluţia pentru a le rezolva pe ambele, tot la tine se află. Dar nu este pe tavă şi nici uşor de obţinut.

Ştiu că probabil nu asta îţi doreai să citeşti, însă acceptarea situaţiei curente este o etapă esenţială în rezolvarea oricărei probleme, indiferent că vorbim de slăbit, de oboseală, de timp pentru sine sau de altceva.

O mare parte din scăpările tale alimentare provin din modul în care laşi garda jos pentru că, pentru câteva minute, nu mai vrei să ştii de nimic.

Dar imediat ce s-a terminat ciocolata aceea, te întorci la aceeaşi situaţie din care ai vrut să evadezi.

Cercul tău vicios este întreţinut de faptul că nu găseşti capătul de aţă de care să apuci problema. Şi dacă îţi spun că acest capăt este în faţa ta? Doar că tu te-ai obişnuit să priveşti problemele pe termen lung şi să cauţi soluţii care să te ţină o viaţă, lucru ineficient când vine vorba de corectarea unui comportament sau de rezolvarea unor probleme precum cele de mai sus.

Reformulat, tu încerci să rezolvi totul dintr-o dată, pentru toată viaţa, dacă s-ar putea. Este o abordare ineficientă, care te ţine pe loc.

Trebuie să te împrieteneşti cu expresia “pic cu pic se face lac”. Sau cu mai româneasca noastră “încetul cu încetul, se acreşte oţetul”. Să abordezi lucrurile din săptămână în săptămână, alegând scopuri uşoare, realizabile, mici, la îndemâna ta şi care respectă circumstanţele situaţiei tale. Abordarea generală “vreau asta şi asta” nu este eficientă.

Nu mă crezi că ai abordarea generală “totul sau nimic”?

Spune-mi, te rog, ce îţi spui, când te gândeşti la slăbit, la oboseală, la ce te deranjează în general?

”Vreau să dau jos 20 de kilograme” sau “Vreau ca săptămâna aceasta să mă îngrijesc cum pot mai bine”?

”Vreau să am mai mult timp liber” sau “Vreau să petrec timp cum mine săptămâna aceasta, 10 minute, şi voi face acest lucru în ziua asta, asta şi asta?”

”Vreau să nu mai fiu obosit” sau “Vreau să fac asta şi asta, în săptămâna aceasta, ca să încep să acumulez energie”?

Este un mod atipic de a privi lucrurile, dar este cel care te ajută să scapi de felul în care te copleşeşte multitudinea de lucruri pe care le ai de făcut, pentru a te schimba aşa cum îţi doreşti de ani de zile, pe toate planurile.

Privind din săptămână în săptămână lucrurile, dintr-o dată nu mai ai un munte de lucruri de rezolvat.

Doar câteva lucruri, cu rezultate imediate, cu satisfacţia imediată a faptului că ai reuşit, care îţi oferă entuziasmul şi forţa de a continua şi săptămâna următoare.

Focusează-te pe lucrurile pe care vrei şi le poţi face săptămâna aceasta. Nu te mai gândi la ce urmează după. Ai văzut bine că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.

Focusează-te pe ce poţi şi vei face, iar nu pe lucrurile pe care nu vrei să le mai faci.

În loc să îţi spui “Vreau să nu mai mănânc necontrolat şi emoţional”, adică un scop general şi orientat pe negativ, alege în mod explicit lucrurile bune pe care le poţi face săptămâna asta, pentru tine, pe planul alimentar, fizic şi emoţional.

Priveşte-ţi săptămâna în curs, aşa încărcată cum este şi găseşte soluţiile punctual, pentru a-ţi aloca timp personal, doar pentru această săptămână.

Repet, soluţia este doar la tine şi oricum o dai la întors, tot la tine va rămâne. Aşa că, ştii tu vorba ceea: este timpul să iei taurul de coarne.

La fel pentru alimentaţie, care este unul din factorii primari ai oboselii tale. Alege-ţi ce vrei şi poţi face mai bine săptămâna asta, fără să îţi repeţi că o să te abţii de la tot. Ce anume stă în puterea ta să faci bine?

Aşa cum nu poţi urca o scară dintr-o dată, la fel nu vei ajunge la un echilibru în viaţa personală şi în comportamentul tău alimentar, decât reparând lucrurile treaptă cu treaptă, săptămână cu săptămână.

Cheia reuşitei este focusul pe ceea ce poţi face bine, nu pe lucrurile de care te fereşti.

Indiferent că te focusezi pe un lucru pozitiv sau negativ, lucrul asupra căruia îţi îndrepţi gândurile şi atenţia, prinde putere.

Ghici cine prinde putere când tu gândeşti “vreau să nu mai mănânc prostii”? Cu siguranţă nu salata iceberg.

Tema ta de casă este doar săptămâna aceasta. În care ai de ales minim 3 zile în care să te răsfeţi, indiferent câți copilaşi te aşteaptă acasă sau cât de puţin timp liber îţi rămâne pentru tine. Minim 3 zile în care îţi alegi în mod explicit lucruri pe care le poţi face pentru tine şi doar pentru tine şi pe care să le resimţi ca şi “timp petrecut cu tine”.

Cât despre oboseală, începe cu alimentaţia, este “medicamentul” cel mai la îndemână.

Priveşte alimentaţia ca pe soluţia la problema ta şi propune-ţi să te energizezi săptămâna aceasta, nu să fugi de dulciuri.

Propune-ţi să ai cât mai multă calitate în ceea ce mănânci, să ai fructe, să ai sucuri de legume, să ai salată, să ai combinaţii corecte şi apă din belşug. În Şcoala de Slăbit am vorbit despre fiecare în parte. Focusează-te pe a te cinsti alimentar, pe a te trata frumos. Nu pe a te chinui şi a fugi de ciocolată, doar pentru a sfârşi tot în braţele ei.

Iar dacă scapi caii alimentar, ignoră, spune “să fie primit” şi continuă să te focusezi pe ce faceai şi faci bine.

Totul vine din mintea ta

Entuziasmul sau dezamăgirea de sine.

Garda sus sau garda jos.

Încrederea sau copleşirea.

Răbdarea sau alergatul după 2 iepuri.

Acţiunea sau fuga.

Progresul sau cercul vicios.

Toate sunt consecinţe ale gândirii tale. Iar voinţa, cea despre care credeai că este singura ta armă, şi cea pe care nu o poţi stăpâni, are un cuvânt mic de zis în această poveste.

Ai un arsenal întreg de soluţii şi abordări eficiente la dispoziţie, care nu ţin de voinţă, ci de ceva mai preţios, ce poate fi folosit în favoarea ta: natura ta umană şi modul cum functionează creierul tău.

Soluţia pentru oboseală şi lipsa de timp există. Cu accent pe cuvântul există.

Există azi un pic, mâine un pic, iar într-o săptămână se adună o grămăjoară de rezultate pe care le poţi vedea cu ochiul liber.

Important este cum te setezi mental, cum înveţi să storci soluţii din piatră seacă, cum îţi îmbunătăţeşti răbdarea faţă de tine, cum îţi înţelegi nevoile reale şi începi să le respecţi, cum înveţi să îţi pui întrebări aducătoare de soluţii, iar nu de “nu ştiu” sau “nu pot”.

– Ramona

Back To Top