Skip to content

Vitamina Soare şi Rolul Său în Slăbit

Când vine vorba de vitamina D, toată lumea aprinde beculeţul cu “fixarea calciului în oase”, şi mai nimeni nu se gândeşte la multitudinea de alte beneficii aduse de prezenţa acestei vitamine în corpul tău, inclusiv cele legate de siluetă.

Să revenim. Am zis vitamina D?

Nu e tocmai corect, deoarece o vitamină este o substanţă ce nu este produsă de corpul uman, ci trebuie luată din surse externe.

Apăi, vitamina D este produsă de corpul tău, în vreo 3 etape aşa.

Întâi este sintetizată subcutanal sub formă de D3, dintr-un derivat al colesterolului depozitat sub piele. Apoi trece prin doua transformări succesive, una la nivel de ficat (se formează vitamina D – forma circulantă şi de depozit), iar a doua la nivelul întregului corp (cu un punct principal în rinichi), până atinge stadiul de “şefă peste fixarea calciului în organism”, adică vitamina D în forma activă.

După cum vezi, vitamina D este o subtanţă produsă în corpul tău, cu funcţii clare asupra metabolismului şi proceselor interne, şi de aceea este, în realitate, un hormon, nu o vitamină. Dar hai să-i zicem vitamină, din obişnuinţă.

Ce treabă are asta cu slăbitul? Cam are 🙂

Când nu ai suficientă vitamina D circulantă în corpul tău, semnalul biologic este că eşti mai puţin expus la soare, iar asta este asociată la nivel instinctual cu apropierea iernii.

Eşti conectat la Natură fără să ştii, iar corpul tău păstrează aceste instincte ancestrale de adaptare la fiecare anotimp.

Expunerea scăzută la Soare este asociată intern cu apropierea iernii şi cu necesitatea de a încetini un pic metabolismul şi de a stoca mai uşor grăsime, pentru a face faţă vremurilor reci ce se apropie.

Mai mult de atât, stratul adipos acţionează ca un burete pentru vitamina D, care este liposolubilă (adică solubilă în grăsime).

Cu cât ai mai mult ţesut adipos în corp, cu atât eşti mai expus unui deficit de vitamina D, din acest motiv al absorbţiei la nivelul celulelor adipoase.

Mai puţină vitamina D activă poate duce la scăderea nivelului de calciu din organism, deoarece noi pierdem zilnic calciu pentru tamponarea acizilor pe care îi luăm din alimentaţia gustoasă dar mai puţin sănătoasă. Fără suficientă vitamina D activă, calciul pe care îl luăm din alimentaţie, nu se mai fixează.

Dincolo de dinţi şi oase, un nivel scăzut de calciu duce la creşterea de până la 5 ori a unei enzime (FAS – fatty acid synthase) care duce la transformarea caloriilor ingerate în grăsime.

Unde duc cu asta? Un calciu scăzut potenţează depunerea de grăsimi.

Toate sunt legate în Natură, iar în corpul tău cu atât mai mult.

Aceeaşi minunată vitamina D cuplează cu anumiţi receptori din creier care controlează senzaţia de foame şi poftele, factori binecunoscuţi de tine când vine vorba de slăbit.

Iar cireaşa de pe tort este că aceeaşi vitamina D influenţează producţia de serotonină, un neurotransmiţător care afectează starea emotională. Şi cum tu niciodată nu mănânci pe fond emoţional… 😉 Vezi unde bat?

Am vorbit destule despre vitamina D. Am înţeles, trebuie suficientă vitamina D circulantă şi activă, pentru a potenţa eliberarea de grăsimi şi buna dispoziţie. De unde îţi iei această resursă preţioasă?

E uşor să spun din suplimente, din ciuperci, din peştele gras, dar eu vreau să îţi spun despre sursa din Natură. Mai exact despre Soare.

Îmbrăţişează Soarele. Fără frică. Şi tu tot Lumină eşti.

Este în firea noastră să iubim soarele şi să îl asociem cu tot ce este bun şi frumos în viaţă.

Dar, cum şade bine omului modern, există şi controverse în legătură cu beneficiile şi pericolele expunerii la lumină. Aşa că hai să înţelegi mai bine cum este cu razele solare şi orele zilei.

În funcţie de perioada din zi, Soarele emite :

1. Radiaţii ultraviolete (RUV) – în primele 2 ore de la răsărit şi ultimele 2 ore înainte de apus

2. Radiaţii infraroşii (RIR) – în restul timpului.

Detaliind puţin fiecare dintre cele 2 tipuri de radiaţii, merită să ştii următoarele:

1. RUV este strâns legată de starea noastră de sănătate.

RUV sterilizează aerul încăperilor iluminate natural, scăzând numărul microbilor existenţi în aerul din încăperile respective şi este cea care creează prima formă a vitaminei D din corp, acel D3 derivat din colesterolul subcutanat, menţionat mai sus.

Dar, ce te interesează pe tine şi mai mult, RUV este radiaţia luminoasă care bronzează persistent pielea şi-i dă culoarea aceea creolă atât de frumoasă.

2. RIR (radiaţia infraroşie), este radiaţia luminoasă care apare preponderent către orele prânzului şi după amiază.

Ea exercită o contribuţie importantă în procesul de termoreglare.

Însă RIR are proprietatea de a înroşi pielea persoanelor expuse la soare, iar când expunerea este exagerată, poate produce arsuri solare de gradul I (roşeaţa) şi II (vezicule cu lichid), usturimi, etc.

Aşadar, joacă-te în soare, în special dimineaţa, dar ocoleşte excesul în perioada zilelor caniculare.

Cât despre celebrele creme de protecţie solară, pe lângă faptul că blochează formarea de D3, mulţi afirmă că sunt mai pro-cancerigene decât însăşi radiaţiile RIR de care oamenii se feresc.

Natura îţi oferă întotdeauna tot ce îţi trebuie, dacă te străđuieşti să fii aliniat la ea.

Cu alimentaţia, cu expunerea la soare, cu voia bună.

Nu ţi s-a făcut aşa subit, un dor de Soare şi de dimineaţă, la mare?

Back To Top