Skip to content
Talentele ascunse ale grăsimilor - Partea 1

Talentele ascunse ale grăsimilor – Partea 1

Talentele ascunse ale grăsimilor – Partea 1

Relaţia de dragoste-ură cu grăsimile este una dintre cele mai drăguţe şi des întâlnite paradoxuri umane.

Fugim de grăsimi, în sinea noastră, când vrem să ne subţiem şi să spunem că trăim mai sănătos, că vrem să mâncăm mai dietetic, dar pe cuvânt că nici salata, nici grătarul şi nici ciorbiţa ceea, parcă nu au niciun Dumnezeu dacă nu le ungi un pic. 

În lumea slăbitului prin regenerare, grăsimile îşi au locul lor binemeritat şi trebuie să înveţi să jonglezi cu ele, să le incluzi în alimentaţia ta zilnică, chit că uneori simţi că îţi alunecă printre degete, caloric vorbind 😅

Deşi parcă totul în tine strigă ”nuuu, nuuu, scoate uleiul”, ”aruncă pieliţa de deasupra”, ”mănâncă doar pieptul de pui fiert cu salată”, grăsimile sunt o condiţie esenţială pentru tine, dacă vrei să întinereşti la trup şi să te faci subţirel şi tras ca prin inel.

Am făcut cunoştinţă cu grăsimile în articolul – Macronutrienții – Partea 4 din 4 – Grăsimile

Grăsimile au câteva talente ascunse pe care merită să le cunoşti, ca să prinzi drag de ele şi să le faci loc cum trebuie, în alimentaţia ta zilnică.

Dar nu orice grăsimi. Şi nu toate talentele lor sunt bune.

Natura e dinamică şi flexibilă. Cu cât un element este mai flexibil, cu atât el poate fi folosit mai uşor în Natură. 

La fel este cu grăsimile.

Saturarea sau nesaturarea unei grăsimi ne arată cât de uşor reacţionează ea şi cât de uşor poate fi integrată sau nu, în organismul uman. 

Cu cât o grăsime este mai nesaturată, cu atât ea e mai flexibilă, mai reactivă, mai instabilă, daaar….mai uşor de folosit în organism, mai de dorit în alimentaţia noastră.

Asta doreşte organismul nostru şi aici se încadrează celebrul trio Omega 3-6-9, fiecare cu talentul său ascuns. Şi fiecare dintre ele înseamnă o familie întreagă de grăsimi (acizi graşi, între noi fie vorba), iar nu un singur fel de grăsime.

Omega-9 îl găseşti preponderent în uleiul de măsline.

Care e talentul lui ascuns?

Ei bine, uleiul de măsline este ferm hotărât să te apere de produşii toxici care se formează atunci când gătim grăsimile la foc. 

În mod normal, când găteşti, grăsimile generează compuşi nocivi, acroleină, grăsimi oxidate, peroxizi, grăsimi trans. 

Uleiul de măsline conţine atât de mulţi factori stabilizatori (nu degeaba a trecut proba timpului şi este recunoscut pentru calităţile lui regenerative), încât el dezvoltă cel mai târziu acei produşi toxici.

Pentru că până se “sacrifică” şi se ard grăsimile nesaturate din uleiul de măsline….se “sacrifică” factorii stabilizatori ai uleiului. Ce nobil din partea lor 😄

Concluzia?

Poţi să îl foloseşti cu încredere şi la gătit, nu doar în salată. 

Nu pentru că ai mai alege ceva folositor din el (din niciun ulei nu mai alegi mare lucru odată ce l-ai pârlit bine pe foc), ci pentru că te fereşte de a intra în contact prea repede cu factorii toxici produşi de grăsimi în timpul gătirii. Eu dau nota 10 pentru talentul acesta şi gătesc doar cu ulei de măsline.

Trecând mai departe, Omega-urile 6 sunt o familie de grăsimi nesaturate, deci flexibile, reactive, instabile. Deși poate te tentează să suplimentezi cu Omega 6, află că talentul acestor grăsimi este că sunt…peste tot. Iar în Natură, mai mult nu înseamnă neapărat mai bine.

Nucile, seminţele de floarea soarelui, dovleacul, nucile macadamia, caju, migdalele, nucile braziliene, seminţele de pin, uleiul din rapiţă, din seminţe de struguri, din susan, din porumb, oriunde vezi sâmbure şi sămânţă, vezi şi omega 6 într-un procent destul de mare. 

Suntem mult prea expuşi la familia Omega 6, iar ele în exces sunt proinflamatorii.

Acesta este talentul lor mai puţin plăcut. 

Găteşti cu oricare din uleiurile de mai sus, zi după zi după zi? Şansele sunt să fii în exces cronic de Omega-6 cu potenţial inflamator.

Cum îmbunătăţeşti lucrurile?

Simplu: foloseşte ulei de măsline la gătit, redu cantitatea de ulei total la maxim 2 linguri pe zi de persoană ( 1 lingură din porţia de mâncare gătită, iar 1 lingură de ulei curat presat şi consumat la rece). Iar în plus, adu în alimentaţia ta 25 grame de nuci şi seminţe crude zilnic (pentru a ajunge să consumi Omega-6 curat, iar nu Omega-6 oxidat şi deteriorat prin gătire) 

Şi ….cel mai important, creşte aportul de Omega 3, pe care ţi-l descriu în continuare.

Omega-3 este cea mai cu moţ şi greu de obţinut grăsime nesaturată.

Ulei de peşte sau suplimente? De acord. 

Peşte direct? Oi fi de acord cu picătura de Omega-3 adusă în corp… dar cu lucrurile cu care mai vine acel peşte…nu mai sunt de acord.

De aceea, în articole îţi vorbesc de sursele vegetale, pentru că ele sunt sursele cu care faci cel mai uşor reconstrucţie pe sănătate. 

Degeaba iei Omega 3-6-9 din ţesut animal, dacă iei şi colesterol oxidat şi te alegi cu substanţe cu potenţial nociv, proinflamatorii şi acidifiante pentru corp. Hai să lăsăm sursele animale la locul lor (maxim 1 dată pe zi la prânz ) şi să ne întoarcem la sursele curate, fără efecte secundare…. adică sursele vegetale crude.

Grăsimilor animale le voi dedica separat un articol, pentru a ne uita la talentele lor, cu bune şi cu mai puţin bune. 

Buuun, revenind la Omega-3. 

Talentele sale majore sunt faptul că e puternic antiinflamator şi este ”dresorul” lui Omega-6?

Poftim?

Da. 

Dacă ai destul Omega 3 în alimentaţie, atunci Omega-6 este cuminţel şi îţi construieşte sănătatea, cot la cot cu Omega-3. 

Dacă ai prea puţin Omega 3 în alimentaţie, Omega-6 devine, încet şi sigur, proinflamator. 

Omega-3 este, poate, cea mai valoroasă formă de grăsime nesaturată. 

Ea pune osul la treabă să îţi cureţe vasele de sânge, să îţi scadă inflamaţia în corp, să îţi formeze o piele elastică, să îţi crească acea formă sănătoasă de HDL colesterol, să susţină regenerarea organismului. 

Dar cum ce e valoros e mai răruţ, Omega 3 îl găseşti în cantităţi micuţe în sursele enumerate mai sus la Omega 6 şi Omega 9 (doar sursele crude) .

Iar ca surse majore, ai uleiul de peşte, ai seminţele şi uleiul de in, ai seminţele şi uleiul de cânepă. Nucile româneşti urmează şi ele la mică distanţă.

Este o idee foarte inspirată să începi să foloseşti aproape zilnic 1 lingură din aceste surse de Omega-3 aflate la îndemâna ta. 

Vei bifa două lucruri simultan: dezinflamezi corpul şi disciplinezi omega-6 să iasă din zona de exces proinflamator. 

Phew… şi când mă gândesc că doar am zgâriat puţin suprafaţa talentelor cu care vin grăsimile.

Data viitoare îţi povestesc despre alte talente ale grăsimilor, atât cele din alimentaţie, cât şi cele din corpul tău. 

Vorbim despre pesticide, metale grele, frânele digestive, migrene, hormoni sexuali şi cum devine uneori grăsimea “debaraua în care arunci toate vechiturile”. Cine şi-ar dori aşa ceva în casa sa?

Hai mai bine la lumină să ieşim cu toate, că acolo e rost de sănătate, de vitalitate, de stare de bine 😁

La grăsimi sănătoase înainte!

Back To Top