Skip to content

Lecția 5 – Cei 3 Piloni de Aur ai Slăbitului Tău: Sportul

 

 

 

Este o vorbă din popor care spune “balamaua nemişcată începe să ruginească”. Dacă priveşti în jurul tău, tot ce este lipsit de dinamică devine cotropit, încet şi sigur, de mediul înconjurător. Că vorbim de praf aşezat pe mobilă, de buruieni ce năpădesc un teren viran, de bacterii de rugină ce atacă metalul, în Natură semnalul este clar: ce nu foloseşti, pierzi. Ce nu se mişcă, va fi integrat. Întocmai ca borgii din serialul Star Trek.

Priveşte puţin Viaţa şi dinamismul ei: cât se mişcă un tânăr şi cât se mişcă un vârstnic? Cine zburdă de viaţă şi cine merge încet şi aşezat? Sau dacă priveşti doi oameni de aceeaşi vârstă, unul activ fizic şi unul sedentar, care dintre ei pare mai plin de viaţă şi mai energic?

Iar tu în continuare te gândeşti la sport în termeni de calorii consumate?

Natura este cel mai corect, cel mai eficient şi cel mai neîndurător sistem inventat în Univers!

Chiar dacă noi, ca societate, am ajuns să putem controla afecţiunile şi să ne îngrijim până la adânci bătrâneţi, în Natură continuă să se aplice legea “cel mai puternic supravieţuieşte” , până la nivel celular.

În corpul tău, în acest moment, se aplică legea celui puternic, doar că tu nu vezi asta cu ochiul liber, dar o resimţi sub formă de sănătate şi vitalitate sau sub formă de oboseală şi probleme de sănătate.

Cel puternic în Natură nu înseamnă cel forţos, ci cel abil, cel dinamic, cel adaptabil la mediul înconjurător!

Niciuna din aceste 3 caracteristici definitorii pentru supravieţuirea celui puternic, nu are vreo legătură cu sedentarismul.

Principiul supravieţuirii celui puternic a dus la crearea unei interdependenţe strânse între dinamismul fizic şi starea de sănătate şi integritate a organismului.

Tot ce înseamnă curăţarea sistemului limfatic (sistemul de canalizare din întreg corpul tău, de la firele de păr până la degetele de la picioare), activitatea imunitară, oxigenarea eficientă a creierului pentru o mai mare claritate în gândire şi o supravieţuire mai sigură, meritul de a procrea sau de a fi atractiv pentru sexul opus, chiar şi starea de fericire, toate sunt condiţionate chimic de dinamismul fiecărui organism.

Iar tu în continuare te gândeşti la sport în termeni de calorii consumate?

Ai o viaţă care te-a luat pe sus şi te străduieşti să controlezi lucrurile şi să le întorci zilnic în favoarea ta şi a fericirii tale, dar poţi face asta în funcţie de câtă energie ai. Ştii foarte bine despre ce vorbesc şi ştiu că zâmbeşti acum.

Dar chimic, pentru a genera acea multă energie de care ai nevoie, mai ales seara, trebuie să arzi mult combustibil.

Tu, în fiecare celulă, ai un număr variabil de “furnale” care ard combustibilul celular (glucoză şi oxigen) şi produc Energie. Ai între 200 și 2000 de furnale per celulă.

Natura nu va arde gazul de pomană, niciodată nu va produce Energie în plus doar pe ochi frumoşi.

Dacă eşti sedentar, ai nevoi energetice mici şi atunci ai nevoie de puţine furnale pornite (îţi spun şi câte: cam 200 per celulă în loc de 2000), deci produci puţină Energie.

Mergând pe firul logic, produci doar 10% din Energia pe care ai putea-o produce şi va trebui să îţi îndeplineşti obligaţiile zilnice cu 10% din Energia posibilă.

Cum influenţează asta capacitatea ta de a face şi altceva, pe lângă datoriile zilnice? Simţi seara că nu mai ai Energie pentru sport, nu mai ai răbdarea de dimineaţă, nu mai ai veselia de dimineaţă şi abia aştepţi să te odihneşti?

Nu este oboseală ce resimţi, ci faptul că produci prea puţină Energie, cu prea puţine furnale pornite!

Iar tu în continuare te gândeşti la sport în termeni de calorii consumate?

În funcţie de câte furnale ai pornite per total, arzi mai multe sau mai puţine calorii. Caloriile din pizza se ard într-un fel cu 200 de furnale pornite şi într-un fel cu 2000 de furnale.

Când ai furnalele pornite, adică atunci când eşti activ fizic în mod regulat, tu chiar şi când dormi, consumi mult mai multe calorii decât o persoană sedentară. Tu poţi să mănânci liniştit ce vrei, pe când celălalt, sedentar, se îngraşă şi cu apă.

Prin sport regulat, ajungi să dai drumul la furnale, ajungi să ai un metabolism activ şi puternic, indiferent de vârstă!

Motivul pentru care crezi că ţi s-a încetinit metabolismul nu este vârsta, ci sedentarismul.

Acest proces a fost dovedit că este reversibil şi poţi să reporneşti furnalele oricând, să îţi redobândeşti sau să îţi defineşti silueta la orice vârstă, cu condiţia să dai drumul la furnale.

Iar tu în continuare te gândeşti la sport în termeni de calorii consumate?

Prima lege a dinamicii spune că un corp care stă are tendinţa de a sta în continuare, iar un corp care se mişcă are tendinţa de a se mişca în continuare.

Mai simplu spus: cu cât stai, cu atât ai sta mai mult şi e mai greu să te urneşti din loc.

Tu ştii că trebuie să faci sport regulat, dar când ajungi seara acasă, tu eşti acasă, iar voinţa e la plimbare.

Cum să mai faci sport?

Îţi spun un secret: oboseala este doar psihică! Nu ai fost pe ogor, nu ai fost la sapă! Corpul tău este mega-odihnit, doar creierul este obosit şi insuficient oxigenat.

Da, este dificil să te îmbraci şi să te apuci de sport, tragi de tine la fiecare pas!

Dar este mult până guşti o dată, de două ori din sport, iar apoi lucrurile se simplifică.

Te ajută endorfinele care se eliberează şi tu te simţi subit mai “în vână” si mai binedispus. Fără să-ţi explici de ce.

Te ajută creierul care este mult mai bine oxigenat şi simţi că ţi-ai mai revenit, nu mai eşti aşa pleoştit seara.

Te ajută mulţumirea că ai făcut ceva şi pentru tine, nu doar pentru ceilalţi şi sentimentul că vrei să te ocupi de tine în continuare.

Te ajută burtica subit mai plată după numai o şedinţă de sport, apoi două, apoi nouă şi speranţa că în curând îţi cumperi haine mai mici.

Te ajută inerţia, legea dinamicii de mai sus, care spune că, cu cât eşti mai activ, cu atât îţi este mai uşor şi ai tendinţa să rămâi activ.

Pentru că dai drumul la furnale, la 2000 de furnale şi atunci… ai cu ce! Ai Energie să le faci pe toate, şi sport, şi siluetă, şi serviciu, şi toate de peste zi.

Iar tu în continuare te gândeşti la sport în termeni de calorii consumate?

Mâine vorbim despre ultimul pilon de aur al slăbitului şi cel mai solicitant sufleteşte: jurnalul alimentar. Greu să ţii mereu reflectoarele pe tine, dar numai aşa ieşi la liman.

Ne auzim mâine,

– Ramona

<< Înapoi în site 

Back To Top