Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
Mâncatul Sănătos, Ușor în Teorie, Ușor în Practică
Mâncatul sănătos sună minunat în teorie. Cât de bine ţi-ar fi dacă deja ai fi acolo. Cât de energic, de suplu, de mulţumit de sine ai fi, cât de simple ar fi toate lucrurile. Ce mai, meriţi să fii acolo şi într-o zi, îţi spui tu, vei fi.
Doar că acest minunat şi realizabil vis se amână în fiecare zi când vin în vizită musafirii nepoftiţi: foamea şi poftele.
Astfel că, de ani de zile, accepţi tacit rolul privitorului de pe margine, care simte că ar vrea să intre în joc.
Cum ai putea să începi, totuşi şi de unde? Adio sucuri, adio prăjituri, adio tot ce este bun şi satisfăcător? Sună un pic frustrant. Ţi-ai dori, dar parcă nu te vezi făcând asta chiar acum.
Dacă eşti sincer, totuşi, în dorinţa ta de a-ţi îmbunătăţi stilul de viaţă, lucrurile sunt mai simple decât crezi.
Primul lucru pe care trebuie să îl schimbi în bine este modul de a privi lucrurile.
Nimic nu este alb sau negru, iar a mânca sănătos nu este echivalentul retragerii la mănăstire, din punct de vedere alimentar.
A avea un stil de viaţă sănătos nu este un pas singular, ci un proces. Indiferent de punctul în care te afli acum, rafinarea alimentaţiei şi a stilului tău de viaţă se fac pas cu pas.
Iar abordarea cea mai relaxată de a face această trecere progresivă este să îl înlocuieşti pe “ce elimin din alimentaţie” cu “ce aduc bun în alimentaţie”.
Că vorbim de cartofi prăjiţi, de prăjiturelele dulci şi bune, de pizza aceea delicioasă, te cred că te doare sufletul când te gândeşti că ar trebui să renunţi la ele, dacă vrei să mănânci sănătos.
Însuşi gândul renunţării la ceva anume trezeşte în tine revolta şi îndărătnicia.
Dar, dacă sufleteşte este o provocare prea mare să renunţi la atâtea bunătăţuri, poţi intra pe terenul de joc al alimentaţiei sănătoase pe uşa din dos.
În loc să te gândeşti la toate lucrurile apetisante de care ar trebui să te desparţi, mai bine întreabă-te ce poţi aduce bun în fiecare zi în alimentaţia ta, fără să îţi mai faci procese de conştiinţă pentru restul lucrurilor neortodoxe dar gustoase, pe care le consumi.
Ok, nu eşti dispus să sacrifici pizza aceea bună. Aşadar, poftă bună, om frumos. Dar hai să aduci şi ceva sănătos în joc, dacă tot ai spus că vrei să te schimbi în bine. Ai de ales între salate, fructe, smoothieuri, nuci şi seminţe înmuiate şi tot ce îţi mai oferă Natura.
Acum începi să te joci cu talerele alimenaţiei tale
Într-o parte a balanţei ai poftele tale, bucuriile tale alimentare, răsfăţul binemeritat. În cealaltă parte ai cele 10 reguli eficiente, cu care trebuie să contrabalansezi talerul din stânga.
Tu decizi ritmul, tu eşti stăpânul propriului tău joc. Dar atenţia ta trebuie să fie pe ce pui pe talerul cu hrană sănătoasă, în fiecare zi, lăsând balanţa să se aşeze de la sine.
Alege-ţi anticipat, cu care din cele 10 reguli pui piciorul în teren, cu care intri în joc şi ţine-te de ea, orice-ar fi.
Hei, doar nu vrei să te întorci iar pe banca de rezerve!
Ţi-ai ales o regulă alimentară cu care defilezi mândru. Iar restul alimentaţiei nu are decât să rămână un dezmăţ de nedescris. Nu ai treabă cu ea, iar de autocritică nu ai auzit în viaţa ta. Am spus că tot focusul tău este pe ce faci bine.
Legea Naturii spune că lucrul asupra căruia îţi îndrepţi atenţia, primeşte energie şi se dezvoltă. Aşadar, partea micuţă, dar sănătoasă, a alimentaţiei tale, a început să primească apă la moară. Ai ales o regulă, pe care o respecţi fie ce-o fi.
Felicitări, ai spart gheaţa!
Acum, tot ce ai de făcut este să continui minim o săptămână, pentru a te obişnui cu această schimbare sănătoasă.
Te simt că deja începe să îţi placă acest joc. Nu te mai dor ciocolata şi şniţelul de la cină, nu mai ai timp de remuşcări, pentru că ai ales să începi jocul “mă concentrez doar pe ce fac bine”.
Când simţi că regula iniţial aleasă este deja floare la ureche, când te simţi pregătit să mai arunci o minge în joc, urmarea este simplă: alege din noianul de reguli alimentare, încă una. Vorba aceea, mai ai 9 în listă.
Şi tot aşa.
Muşchii pe care ţi-i lucrezi în acest proces nu sunt doar alimentaţia sănătoasă şi mulţumirea de sine, ci şi răbdarea personală, disciplina de a te îmbunătăţi zilnic ca om, meritul de a-ţi asuma 100% drumul pe care mergi.
Drumul tău merge doar înainte şi nu ai de ce să cari după tine remuşcările şi frustrările bine cunoscute de tine.
Ai nevoie de prieteni de drum veseli, utili, care să facă lucrurile uşoare pentru tine. De aceea îţi spun: concentrează-te doar pe ce faci bine, hrăneşte doar latura pozitivă cu atenţia şi cu bucuria ta, şi aruncă la coş părerile de rău şi autocriticile ce te însoţeau până acum ca o umbră.
Aşa cum alimentaţia sănătoasă se exersează, focusându-te pe partea pozitivă, mică dar crescândă, la fel atitudinea ta faţă de tine este un muşchi care se lucrează.
Tu doar rămâi în joc în fiecare zi, acceptă negativul așa cum este şi hrăneşte pozitivul.
Natura va face restul!
Pe măsură ce respecţi tot mai multe din cele 10 reguli oferite, vechile şi nedoritele obiceiuri vor pierde teren de la sine.
Vezi, în loc să te sperii de cât de mari erau buruienile în grădina ta şi cum să faci să scapi de ele deodată, mai bine te concentrezi pe cât de frumos se dezvoltă noua ta cultură de obiceiuri sănătoase. Unul câte unul.
Ce pare greu la început este, în realitate, doar neînţeles. Alimentaţia sănătoasă pare un munte, la prima vedere. Dar muntele se parcurge la pas, nu sari direct în vârful lui.
Aşadar, bucură-te de privelişte şi înaintează în fiecare zi.
Iar în curând vei spune: Doamne, ce privelişte! Mult mai frumos aici sus decât în vale!
O să îţi placă
– Ramona