Skip to content
Fructe Întregi sau Suc de Fructe?

Fructe Întregi sau Suc de Fructe?

Cum se consumă mai bine fructele, întregi sau stoarse? Ce mai contează, oricum ambele îngraşă. Sau nu?

Azi vorbim de dilema fructozei din fructe şi de cum este mai bine să consumi fructele, întregi sau stoarse?

Iar la final de articol, pentru că miroase a Mărţişor în aer, am o surpriză drăguţă pentru tine.

A întreba care este mai bun, fructul integral sau sucul stors de fructe este ca şi când ai întreba ce formă de alergat este mai valoroasă: maratonul sau sprintul?

Amândouă sunt spectaculoase în felul lor. Deşi se zice că nu poţi compara mere cu pere, în cazul de faţă vom compara fructul cu sucul.

Există o întreagă melodramă în ultimul timp, pe subiectul zaharurilor din fructe, mai exact al fructozei din fructe, ce trebuie metabolizată de ficat şi care este periculoasă în cantităţi mari.

Citeşti în Şcoala de Slăbit despre cât de dumnezeieşti sunt fructele. Hei, doar Edenul era o livadă plină cu pomi fructiferi. Chiar nu contează acest mic detaliu?

Iar în alta sursă citeşti că fructoza din fructe este periculoasă pentru ficat şi că trebuie consumată cu maximul de precauţie, aproape ca pe alcool.

O prietenă chiar mă întreba deunăzi “Ramona, nu ştiu ce să mai cred, eu îmi otrăvesc copilul când îi dau suc de portocale?”.

Pe cine să mai crezi? Sau, cum ar spune un bun prieten de-al meu “ panică-n tunel!”

Ei, bine, dacă micile detalii fac diferenţa, avem şi aici un mic detaliu ce întoarce lucrurile in favoarea ta. A ta şi a fructelor.

Fructoza concentrată nu se găseşte nicăieri în natură, în niciun fruct. În natură zaharurile le găsim sub denumirea de „levuloză” şi sunt însoţite întotdeauna de enzime, vitamine, minerale, fibre şi pectină din fructe. De aceea, fructoza din fructe este sănătoasă şi binevenită. Fructoza concentrată, pe de altă parte, este un zahăr creat de om printr-un proces de rafinare.

Fructoza rafinată, lipsită fiind de aminoacizi, vitamine, minerale, pectină din fructe şi fibre, nu este recunoscută de către organism şi este procesată în corp de către ficat şi nu digerată în intestin, aşa cum se întâmplă cu levuloza.

Am făcut acest mic ocol pentru a putea vorbi liniştiţi de consumul de fructe, fără să mai stăm cu frica-n sân ca ne încărcăm ficatul.


Natura nu putea crea organismul uman fiziologic compatibil cu fructele, dar chimic incompatibil cu zaharurile din fructe.


Acum, revenind la fructe întregi versus suc stors, strict natural vorbind, încă nu am văzut animal în natură care să îşi toarne tacticos un suc de portocale dimineaţa, înainte de a se căţăra prin copaci.

Natura creează lucrurile echilibrat şi mereu cu un scop precis. Fructele, integrale, cum le găsim în Natură, sunt pline de zahăr natural, sub formă de glucoză şi levuloză (o fructoză inofensivă), sunt pline de fibre solubile, de enzime, vitamine, minerale, electroliţi, pectine, etc.

Dă-i unui beleluş proaspăt înţărcat să aleagă un între un fruct şi orice alt aliment „modern”, iar el se va duce indubitabil spre fruct. Instinctul de supravieţuire îi spune că acel aliment este cel mai compatibil cu corpul lui.

Nu degeaba ne plac fructele şi gustul dulce în general. Adorăm zahărul natural din fructe, deoarece acesta declanşează endorfine şi alţi hormoni „veseli” în corpul nostru, după ce îl consumăm. Este modul Naturii de a se asigura că vom mânca doar ceea ce ni se potriveşte chimic.

Dar avem nevoie de un flux constant şi moderat de zahăr natural în sânge, nu de batalioane care dau iama printre hematiile noastre.

Aici intervin fibrele solubile din fructe, care acţionează ca o frână în faţa avântului dulce al zaharurilor conţinute de acestea. Fibrele asigură eliberarea treptată şi constantă a combustibilului dulce în sânge. După cum ziceam, Natura s-a gândit la toate.

În plus, la fel cum în comerţul din ziua de azi, nimic nu se pierde, totul se transformă, la fel se întâmplă şi cu fructele. Fiecare parte din acel fruct este folosită până la ultimul strop în corpul tău. Zahărul pe post de combustibil, vitaminele, mineralele şi electroliţii pentru procesele interne chimice, regenerare, detoxifiere, energizare, iar fibrele solubile pentru a hrăni flora intestinală benefică, cea pe care suntem încurajaţi prin reclame să o suplimentăm din surse fabricate de om, deşi avem soluţie “pe tavă”.

Din acest motiv, când consumi fructele întregi sau în smoothie, eşti precum Croitoraşul cel Viteaz: nimereşti 7 dintr-o lovitură: zaharuri sănătoase, fibre solubile, enzime, vitamine, minerale, electroliţi şi energie electro-magnetică înaltă. Este mic dejunul perfect şi îl recomand într-o singură cantitate: pe săturate.

Când, însă, ai nevoie de o cafea, de o băutură care să îţi dea aripi, poţi să te limitezi la un suc stors, care se duce ca vântul şi ca gândul în sângele tău, oferindu-ţi un avânt de energie. Adică o variaţie glicemică mare, pe care corpul va simţi subit nevoia să o rezolve.

Cum? Dându-ţi aripi şi devenind mai energic pentru a arde acel combustibil venit în plus sau depozitând ca grăsime ceea ce nu poate arde atunci.

Aşadar, dacă la fructele întregi nu ne facem aşa multe probleme, la sucuri începem să ne uităm de 2 ori. Iar dacă suntem la cură de slăbire, de 9 ori.

Când lucrurile par complicate, ia-ţi ca reper Natura. Este tare isteaţă ea, din fire şi a creat fructele încât să fie eficient folosite de corpul tău, cu tot cu pulpă. 3 portocale decojite, vă rog. Tot sunt în sezon.

***

La începutul articolului spuneam că am o surpriză drăguță pentru tine, cu ocazia Mărțișorului.

Dacă ești abonat la această listă de ceva vreme și mă citești cu regularitate, probabil știi că în Școala de Slăbit se derulează un program de 90 de zile, numit Slăbește în 90 de Zile.

Acest program este cel mai complex și complet produs de educație alimentară, sănătate și sport de pe piața din România.

Banner_Promotie_Martisor

În perioada 1 – 8 Martie, derulez o campanie de Mărțișor, prin care vreau să-ți ofer oportunitatea de a urma programul Slăbește în 90 de Zile la un preț promoțional.

Toate pachetele de acces din program vor avea prețurile reduse cu -30%.

Abonează-te pentru a fi primul care va primi un email atunci când campania este activă, în dimineața zilei de 1 Martie 2016. 

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top