Skip to content

Cum să Te Mobilizezi pentru Sportul în Casă?

Phew… dacă ar fi să numesc cele mai grele lucruri de respectat cu consecvenţă acasă, acestea ar fi mâncatul corect seara şi sportul făcut în casă.

Ambele, cu o grămadă de justificări, toate ce ţin de sufleţel şi prea puţin de impedimente fizice.

Aşa că azi vreau să vorbim despre sportul la domiciliu.

Sportul la domiciliu vine de obicei cu scuze de genul: “sunt obosit”, “acasă nu mă trage inima” , “nu ştiu ce exerciţii să fac”, “singur parcă nu am chef”, “nu am loc în casă”, “râd ceilalţi de mine” şi multe altele. Te rog, mai completează şi tu.

Pe de altă parte, sportul la sală vine cu justificări de genul: “este prea departe”, “până ajung eu acolo, deja se face târziu”, “nu am cum să las copilul singur”, “am încercat, dar nu mă ţin”.

Apăi, dacă aşa nu, aşa nu, este de mirare că slăbitul tău se află în zodia lui Sfântul Aşteaptă?

Definiţia autoiluzionării… de fapt, definiţia dezamăgirii de sine pe bandă rulantă,  este să repeţi acelaşi comportament, dar să speri la rezultate diferite.

Vrei un alt aspect fizic? Vrei un alt tonus? Vrei o altă bucurie de sine? Vrei să fii şi tu bine cu tine?

Hai odată şi pune piciorul în prag. Începe schimbările, aşa grele cum sunt ele, şi ţine-te de treabă. Doar începutul este greu, apoi îţi vine apa la moară. Pardon, entuziasmul la moară.

În Şcoala de Slăbit ai avantajul că nu eşti singur în nicio zi, când vrei să slăbeşti. Nici la început, nici în timpul, nici după. Pentru că singurătatea este un teren foarte fertil pentru delăsare şi pentru alunecările de comportament care duc la îngrăşat. Iar dacă nu mă crezi, răspunde-ţi tu la întrebarea: de ce nu faci sport singur acasă, cu consecvenţă? De ce nu mănânci corect seara cu consecvenţă?

Cele mai mari obstacole de depăşit sunt lipsa timpului şi oboseala. Dar, oare eşti de acord să accepţi aceste neajunsuri ca pe un verdict definitiv şi să te resemnezi să rămâi aşa, în loc să munceşti să devii ceea ce ştii că ai putea deveni? Sau eşti pregătit şi decis să acţionezi acum, aşa cum poţi, în condiţiile tale, crezând cu tărie că până şi tu mai ai o şansă la schimbare?

Totul vine din cap. Şi victoriile, şi înfrângerile.

Dacă oboseala de seară nu ar mai fi o problemă pentru tine şi ar trebui să gestionezi doar lipsa timpului, ai fi mai dispus să faci sport acasă la tine?

Da?

Nu te cred. Şi ştii de ce? Pentru că în weekend, energie ai din belşug, timp este berechet şi, totuşi, spune-mi de câte ori te mobilizezi pentru sport.

Altundeva este baiul!

Baiul este la cât de urgent este pentru tine să slăbeşti.

Te cred că îţi doreşti, te cred că poate te gândeşti la asta zilnic, însă nu importanţa acestui deziderat îţi influenţează cel mai mult comportamentul, ci urgenţa lucrurilor.

Când timpul şi energia sunt două resurse delicate, alegerile pe care le faci respectă principiul “ce arde mai tare”, adică “ce este mai urgent”. Iar slăbitul, mai niciodată nu este urgent.  Dovadă cât de des îţi spui că o să începi de mâine, că mâine o să fie mai bine.

Cel mai greu lucru de ridicat este posteriorul de pe canapea. Îl trag în jos oboseala, mai ales cea psihică, îl trag în jos inerţia, obişnuirea ta cu sedentarismul şi starea de fapt a lucrurilor. Te-ai obişnuit inclusiv să visezi că vei deveni altfel.

Văd lucrul acesta foarte des la oameni şi adevărul este că până nu intri în horă, degeaba îţi repeţi că vrei şi tu să joci şi să arăţi ca un dansator.

Orice început are o inerţie ce trebuie învinsă, este o lege a Naturii. Orice început vine cu un disconfort.

Tu îţi doreşti să faci lucrurile bine pentru tine, dar laşi garda jos prea uşor, te laşi impresionat prea uşor de propriile “simptome”. De oboseala de seară, de abaterile inerente în alimentaţie, de nevoia de odihnă, de lipsa de timp.

Oare crezi că cei care au reuşit au avut o situaţie specială? Nu.

Cei care au reuşit au avut o urgenţă specială.  Aceea de a fi mai fericiţi cu sine.

Urgenţa este factorul decisiv în mobilizarea ta. Şi aşa ajungi să te mobilizezi să faci sport în casă. Ţine de o doză bună de realism, totuşi, să îţi evaluezi corect circumstanţele şi să decizi ce este în puterea ta să faci pe termen mediu-lung şi ce nu.  Supraevaluarea capacităţii proprii de implicare, cu timp şi efort, sunt un motiv comun de renunţare.

Dacă până azi ai fost mai puţin prieten cu sportul, nu te aştepta ca de mâine să fiţi precum 2 porumbei.  Pic cu pic se face lac, iar acest concept se aplică mai ales în privinţa poftei tale pentru mişcare.

La început, poate nu vei putea să te mobilizezi să faci ora aceea zilnică de sport. Dar sigur te poţi mobiliza pentru o plimbare de 15 minute pe ceas.  Sau să urci o dată scările până la etajul 10 şi înapoi.  Orice, doar să pui piciorul în prag.

Începe de undeva, dar nu începe de la nivelul la care ai vrea deja să fii 🙂

Secretul consecvenţei în sport este să te obişnuieşti cu el, mergând din aproape în aproape.

Iar secretul începutului în sport este să ignori complet disconfortul de la început. Îţi promit că în primele zile nu o să îţi placă să faci acest efort, pentru că este contrar obişnuinţelor tale.

Există o vorbă dură dar francă, ce spune “când simţi că mergi prin iad, continuă să mergi”.

Deşi eşti la mile distanţă de iad,  totuşi vei simţi neplăcere când vei începe mişcarea, te vei simţi greoi, dar mai ales îndărătnic. Ignoră aceste simptome, consideră-le ceva normal şi crede-mă când îţi spun: Natura te va recompensa pentru fiecare gram de mişcare pe care îl faci.

Natura te va recompensa cu endorfine, cu serotonină, cu relaxare mentală, cu plăcere.

Asta dacă nu eşti prea preocupat să observi nemulţumit că, după o singură sesiune de sport, nu eşti deja uşor, suplu şi la destinaţie 🙂

Pentru a te mobiliza să faci sport în casă trebuie doar să începi.

Fără să te gândeşti la eficienţă!

Fără să contorizezi mental caloriile consumate!

Fără să estimezi câte săptămâni sau luni va dura până vei vedea nişte rezultate!

Fără să strâmbi din nas că este greu!

Cum spun maeştrii spirituali: trăieşte în prezent!

Eu aş spune: trăieşte şi tu un pic momentul acela de sport, aşa cum este el:  un comportament tânăr în viaţa ta!

Îţi aminteşti anii când erai mai activ?  Orice zi în care faci sport este o zi tânără!

Iar corpul tău are capacitatea, în orice moment, să reîntinerească biologic, să se regenereze, să se revigoreze.

Tu să fii prezent în viaţa ta, iar nu parcat pe o canapea, visând la vremuri mai bune.

 

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top