Iniţial, am vrut să scriu acest articol într-un alt mod. Însă ceva din mine mă…
Cum să Maximizezi Slăbitul Primăvara?
Dacă este să fac un top al anotimpurilor în funcţie de cât de uşor se slăbeşte, vara este pe primul loc, pentru că ţi-e uşor să mănânci uşor, iar organismul se debarasează mai repede de toxine.
Dar dacă este să fac un top al anotimpurilor în funcţie de dorinţa de a slăbi şi de mobilizarea personală, primăvara ia de departe coroniţa.
De ce?
Pentru că primăvara vine cu o energie a ei proprie, cu o altă poftă de viaţă, şi mai ales, vine cu poezia aceea “am timp până la vară să arăt bine în costum de baie, dacă încep acum”.
Aşa că, hai să profiţi de cât a mai rămas din această primăvară şi să “dai bice” cu slăbitul.
Cum?
Slăbitul uşor şi rapid are 2 componente principale: cu ce cărămizi de reconstrucţie vii în corp şi cât de eficient dai afară surplusul de grăsime şi toxinele stocate la nivel limfatic.
Reformulat: cu ce te hrăneşti şi câtă mişcare faci.
Să le luăm pe rând.
La capitolul hrană pentru slăbit rapid, ai un mare avantaj primăvara, pentru că ai acces la alimentele naturale cele mai puternic alcalinizante dintre toate sezoanele: leurda, păpădia, spanacul, loboda, salata proaspătă de primăvară, ştevia, ridichiile, ceapa verde,etc.
Adevăratul slăbit sănătos, nu cel lacom promovat prin soluţii fulger, este cel generat prin alcalinizarea şi detoxifierea organismului.
Primăvara te alcalinizezi foarte uşor. Natura te-a construit în acest fel. Dacă în timpul iernii ai tendinţa naturală să mănânci mai greu şi mai acid, pentru a face faţă frigului şi pentru că ai acces la alimente preponderent acidifiante, atunci primăvara trebuie să primeneşti corpul şi să speli toxinele adunate în atâtea luni de zile în sistemul tău limfatic.
Practic, ieşi din iarnă încărcat de toxine pe care trebuie să le cureţi.
Alimentele alcalinizante de primăvara rezolvă fix acest lucru. Cu condiţia să le consumi zilnic.
Obişnuieşte-te să ai zilnic porţia ta de verzituri crude, la prânz sau seara.
Seara este de preferat să mănânci doar de post, şi cât mai puţin tratat termic cu putinţă. O salată imensă, doar cu puţină sare şi lămâie, fără ulei, dar cu multă salată verde, leurdă, lobodă, usturoi sau ceapă verde, ajută corpul cu 10 mâini să facă curat peste noapte.
Plus că au atât de puţine calorii încât te uiţi la ele cu lupa.
Umplu stomacul şi ţin de foame. Nu este musai să simţi mâncarea că pică greu ca un bolovan, pentru a te simţi sătul.
Un stomac plin seara cu salată fragedă neunsă, este un stomac fericit, într-un corp care slăbeşte uşor.
Ia încearcă o săptămână să schimbi complet cina cum ţi-am recomandat şi spune-mi tu, cu guriţa ta, ce diferenţă simţi?
Roteşte crudităţile la care ai acces acum primăvara, suceşte-le în salate în fel şi chip, aruncă uleiul seara şi foloseşte doar lămâie… şi apoi spune-mi ce zice centimetrul acela despre talia ta.
Pentru că nu doar caloriile contează în acest proces, cât contează efectul pe care îl au aceste alimente în corpul tău: Te curăţă de toxine? Au timpi de digestie mici? Vin cu aport bun de fibre pentru echilibrarea progresivă a florei tale intestinale? Vin cu aport mare de vitamine?
Cât despre gust, ai fi surprins ce plăcute sunt toate aceste verdeţuri.
Bucură-te şi maximizează cât poţi toate crudităţile gustoase la care ai acces acum, de la căpşuni, la cireşele ce trebuie să apară, la merele verzi de primăvară, tot ce prinzi.
Acoperă o cât mai mare parte din alimentaţia ta zilnică cu ele , iar mâncărurile grele vor pierde teren de la sine. Treci de 50% alimente crude într-o zi, dacă organismul tău îţi permite, şi bucură-te de efectele imediate pe care le vei simţi.
Revenind la cum sunt împărţite alimentele naturale: dacă primăvara ai cele mai alcalinizante crudităţi, la polul opus, toamna ai acces la alimentele cele mai imunizante dintre toate sezoanele, cele mai bogate în vitamina C.
De ce? Simplu, pentru a te pregăti pentru iarna ce urmează să vină.
Nu este Natura fascinantă, cât de armonios le aşează ea pe toate?
Bun. Cum rămâne cu slăbitul tău rapid de primăvara? Am zis de alimentaţie şi de cum ar trebui să profiţi de ce îţi oferă acest sezon.
Dacă seara o poţi dedica unor salate regeşti crude şi alcalinizante, mai rămâne partea a doua a slăbitului sănătos. Cea în care detoxifici şi cureţi sistemul limfatic, cea în care pui pe roate metabolismul şi arderile eficiente, iar pe acestea nu le poţi face fără mişcare.
Da, sportul, acest “cuiul lui Pepelea” în orice cură de slăbire. Dovadă că majoritatea sunt dispuşi să mănânce 2 boabe de mazăre pe zi, dar nu sunt dispuşi să urce 4 etaje într-o zi.
Am scris multe articole despre sport, am creat un program dedicat psihologiei slăbitului şi mobilizării în slăbit, şi tot ne întoarcem la veşnicele probleme: comoditatea, invocarea lipsei de timp şi a oboselii, iar lista este plină cu justificări “obiective”.
Doar că justificările nu te ajută, iar când vine vorba de sport trebuie să fii oportunist.
Da, oportunist cu fiecare ocazie.
Spune-mi tu, sincer, de câte ori ai fi avut timp să faci sport jumătate de oră, dar nu o oră întreagă, şi ai renunţat din acest motiv, că nu ai timp suficient la dispoziţie, să faci sport “cum trebuie”?
De câte ori ai fi putut să urci de 2 ori scările până la etajul 10, seara, un sfert de oră, însă nici prin cap nu ţi-a trecut?
De câte ori ai fi putut să cobori cu o staţie mai devreme şi să o iei frumos la picior până acasă, însă ai refuzat politicos acest gând?
Câte ocazii există zilnic de a face mişcare, dar nici nu vrei să le vezi, pentru că asta ar însemna să îţi asumi responsabilitatea alegerii tale?
Nu este mai simplu să invoci alte motive? Am treabă, nu am timp, mă aşteaptă copiii, sunt obosit, lasă, mâine, luni, de la 1 mai, etc.
Vrei să maximizezi slăbitul acum, până vine vara? Devino mega-oportunist cu mişcarea! Totul este psihic: blocarea, dar şi deblocarea ta.
Cea mai mică formă de mişcare este mai eficientă decât cea mai obiectivă scuză de a sări peste sport.
Mergi pe jos, pune-ţi un video de 15 minute de mişcare de pe youtube în fiecare seară, fă-ţi abonamentul acela la sală, urcă scările şi la serviciu şi acasă, fă 5 serii de 30 de genoflexiuni pe zi si 5 serii de 15 abdomene, nu îţi trebuie o formulă magică pentru sport.
Este ca la semafor: ai culoarea verde şi ai culoarea roşie.
Dacă eşti setat să vezi doar culoarea roşie, niciodată nu vei nimeni momentul potrivit pentru a fi perseverent în sport.
Contează să îţi răspunzi zilnic la întrebarea: ce mişcare fac astăzi? Oricât de puţină, dar să fie!
A slăbi nu este fizică nucleară! Unde mai pui că a fi în acţiune, a face acele lucruri la care acum doar visezi de pe margine, îţi aduc o stare de bine şi puterea de a persevera în continuare.
Rezultatele vin când eşti în mijlocul horei, nu când stai pe margine şi te uiţi cu jind cum alţii reuşesc şi tu nu.
Succesul sau eşecul depind de tine. De ziua ta de azi. Şi de mâine. Şi de poimâine.