Skip to content
Cât de important este realismul în slăbit?

Cât de important este realismul în slăbit?

Când vine vorba de slăbit, bătălia cea mare la categoria științifico-fantastică se dă când apare întrebarea “câte kg vrei să dai jos în 3 luni de zile?”.

”Aş vrea să dau jos 15 kg în 3 luni”, ”24 de kg în 3 luni” şi tot aşa…

Dar, întorcându-ne cu picioarele pe pământ, este necesar să înţelegem că slăbitul se întâmplă în ritmul: 1 kg dat jos în mintea mea, săptămâna aceasta, în care îmi propun să fiu cuminte adunat cu ciocolata scăpată acum 2 zile, plus alergatul de ieri, la care mai adaug grătarul la care mă duc în weekend, plus dezamăgirea de luni dimineaţă când mă sui pe cântar şi văd că am dat jos doar câteva sute de grame, iar centimetrii au stat pe loc. 

Acolo, în acel moment în care viaţa îţi scoate la înaintare expresia “socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg”, acolo se întâmplă şi renunţarea, dar şi creşterea personală. 

Acolo se alege ambiţia adevărată de lipsa de hotărâre. 

Acolo, unde dai cu nasul nu de greu, ci de latura ta umană şi de ritmul tău real de a face lucrurile, acolo se află bifurcaţia, iar tu trebuie să alegi: Ce fac? Continui drumul în acest fel, cu 2 paşi înainte şi unul înapoi?

Sau iau o pauză de supărare, îmi fac de cap cât pot şi caut altă dată o soluţie mai promiţătoare, mai rapidă şi cu mai puţin strâns din dinţi?

Ritmul tău de slăbit nu este dat de capacitatea corpului tău, ci de cât de bine îţi educi latura ta umană.

De câte ori te-ai lăsat păgubaş înainte de a fi început cu adevărat drumul transformării personale, doar pentru că lucrurile nu au mers bine din prima?

Şi în ce alte domenii din viaţa ta lucrurile merg ca unse, cap-coadă şi de la bun început, de ai pretenţia ca în privinţa slăbitului lucrurile să meargă impecabil?

Realismul este combustibilul acestei călătorii. 

Eşti om. Ai slăbiciunile tale, dorinţele tale, punctele tale forte. 

Dar eşti om, cu toată paleta de manifestări şi gânduri şi stări interne. 

Iar forţa ta vine din cât de realist şi adaptabil şi insistent şi răbdător şi focusat şi oportunist eşti. 

Pentru că în Natură, supravieţuirea celui puternic nu înseamnă supravieţuirea celui cu coama mai mare sau cu muşchii mai bine conturaţi. Ci supravieţuirea celui mereu adaptabil la mediul înconjurător.

Iar tu, în călătoria ta de a fi mai bine, de a arăta mai bine, de a fi mai sănătos, de a te îngriji mai bine….trebuie să te adaptezi încontinuu nu doar la condiţiile externe (responsabilităţi, timp disponibil, ferestre de oportunitate în care poţi acţiona, tentaţii peste tentaţii peste care să înveţi progresiv să treci) ci mai ales la condiţiile tale interne (la frumoasa, colorata şi alunecoasa ta latură umană).

Realismul este o frumoasă combinaţie de simţ practic, oportunism, flexibilitate, insistenţă, răbdare, implicare şi mai ales, mentalitate.

Simţul practic te apără de idealism şi te ajută să construieşti astăzi, fără amânare, drumul tău către acea versiune a ta pe care ţi-o doreşti din tot sufletul. 

Simţul practic te face să laşi la o parte intenţiile nobile de genul “o să fac sport intens de 5 ori pe săptămână”, când tu eşti sedentar şi neobişnuit cu efortul şi te face să ieşi să mergi zilnic jumătate de oră, apoi să începi să alergi, câte-un pic, câte-un pic, apoi să faci şi 10 minute de abdomene, apoi să te uiţi şi la abonamentele de la sălile din jurul tău. 

Simţul practic este cel care spune: ce-i în mână nu-i minciună. Construieşte acum şi construieşte cu ce ai. Lucrurile se vor îmbunătăţi din mers. 

Nu acţiona ideal de nota 10 mâine. Acţionează concret şi de nota 7 astăzi şi vei mai fi avansat un pas. 

Oportunismul, deşi sună urât, este cea mai naturală trăsătură a oricărei fiinţe vii, inclusiv a ta. Este un mecanism de adaptare şi ţine de cel mai pur instinct de supravieţuire. Nu îl judeca, adoptă-l cu toate forţele tale, pentru că îţi este cel mai de nădejde aliat. 

Priveşte Natura, s-a dezvoltat bazându-se pe acest oportunism.

Oriunde există o fereastră, o posibilitate pentru Natură să se dezvolte, să se hrănească, să se extindă, Natura va profita fără amânare. 

Fii Natural!

Când o pisică găseşte o bucăţică mică de mâncare pe stradă, nu va spune “nu e ideală, nu îmi ajunge”, ci va profita instant şi va consuma acel lucru. 

Este o lecţie relevantă de extras de aici.

Nu mai pândi momentul perfect, starea de spirit perfectă, timpul perfect, energia perfectă, ele nu există.

Fii oportunist în absolut fiecare zi!

Profită de fiecare ocazie, oricât de mică, de a face lucrurile mai bine pentru tine. 

Nu ai timp de sală? Mergi pe jos jumătate de oră. Urcă scările şi lasă liftul. Începe cina cu o salată, în speranţa că vei umple stomacul şi nu mai intră friptura toată. Bea apă oricând simţi că îţi dă foamea târcoale. Rade cu generozitate 2 piersici în loc de biscuiţii aceia care-ţi fac cu ochiul.

Pic cu pic se face lac, iar să profiţi de fiecare mică oportunitate pe care o ai, de a face ceva bun pentru tine, acest oportunism te va duce foarte departe!

Cu cât cauţi aceste momente, cu atât vei începe să le descoperi mai uşor şi cu bucurie şi te vei trezi că le cauţi cu nerăbdare. 

Pentru că vei descoperi cu surprindere că, “hei, funcţionează şi îmi aduc mai mult avânt, mai multă energie, mai multă dispoziţie de a insista şi continua”.

Flexibilitatea, draga de ea, este Semnătura Viului. 

Ce este viu este flexibil, este adaptabil la mediul extern. 

Tinereţea este flexibilă.

Fii flexibil cu programul tău şi cu ceea ce faci. 

Adaptează-ţi acţiunile încât să progresezi încă un pas. 

Ţi s-au schimbat planurile şi nu mai poţi ajunge la sală? Fii flexibil! Urcă de 3 ori scările până la etajul 10, mergi 3 staţii pe jos, inventează ceva care să te menţină în joc.

A apărut o ieşire în oraş cu prietenii şi te temi de pizza şi bere? Fii flexibil, alege o supă cremă şi legume la grătar în loc de lucruri care îngraşă. În fond, ai ieşit pentru prieteni, pentru plăcerea de a fi cu ei, nu pentru caloriile în plus, zic bine?

Fii mereu atent la ce se întâmplă cu ziua de azi şi fii flexibil, adaptează-te, repliază-te non-stop pentru a reveni pe direcţia dorită de tine. 

Şi, cum am putea să uităm de răbdare?

Răbdarea este ca un maestru kung-fu, înţelept şi aşezat, care te fierbe la foc mic, pentru că ştie că asta este calea către schimbarea ta profundă. 

Cine se grăbeşte nu prinde rădăcini adânci şi îl smulge primul vânt mai puternic (prima dezamăgire, primul exces alimentar, prima cântărire ce arată stagnare deşi tu ai muncit).

Răbdarea te provoacă, dar te schimbă!

Cum îmi place mie să zic, dacă vrei să fii învingător, învaţă să ai insistenţă de pitbul şi răbdare de chinez bătrân. 

Implicarea este seva realismului şi seva transformării tale. 

Implicarea este acţiunea.

Este priza pe care o ai pe momentul prezent.

Este asumarea faptului că tu şi numai tu trebuie să acţionezi, astăzi, cum poţi tu mai bine, ne-idealist dar realist şi că doar implicarea zilei de azi îţi va aduce rezultatele de mâine.

Totul păleşte în lipsa implicării, pentru că totul este teorie, totul este gândire, dar implicarea este concretă, palpabilă şi singura care aduce rezultate. 

Este reprezentarea expresiei “nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard”. 

Acţionează şi acţionează azi şi lasă grija zilei de mâine. 

Iar mentalitatea, cireaşa de pe tort, este cea la umbra căreia se întâmplă sau nu se întâmplă această transformare a ta.

Dacă aştepţi să ţi se întâmple lucrurile, vei aştepta mult timp. Trebuie să faci tu lucrurile să se întâmple.

Dacă ai pretenţie să vină momentul perfect, să poţi să faci totul perfect, vei aştepta mult timp. Forţa, disciplina, starea sufletească, încrederea, pofta de a te îngriji mai bine, toate sunt nişte gâgâlici la început şi cresc în timp. 

Perfecţiunea este sabotorul numărul 1 al succesului. Nu există lift către succes, trebuie să o iei pe scări, 

Dacă crezi că nu poţi, că nu ai voinţă, că corpul tău nu mai răspunde la diete, că ai afecţiuni care fac imposibilă transformarea, că eşti dependent de dulciuri şi “aşa eşti tu mai pofticios din fire”, vei aştepta mult şi bine.

Dacă vrei să te schimbi în bine, intră în joc acum. 

Cu toate poftele pe care le ai, cu toate alunecările pe care le ai, cu toate circumstanţele neideale în care te afli. 

Fii flexibil, fii asumat, fii oportunist şi, mai ales, lasă-te ajutat. 

Lasă-te ghidat.

Lasă-te susţinut.

Lasă-te corectat. 

Lasă-te acompaniat în această călătorie, de noi, cei din Şcoala de Slăbit, locul unde am înţeles şi ne-am asumat că slăbitul este o provocare psihică, nu fizică. 

Corpul se poate schimba, mereu a putut. Mai trebuie convinsă mintea!

Dacă ai citit până la capăt acest articol și ai ajuns până aici, te rog citește invitația mea de mai jos…


Vrei să urmezi un program realist de slăbit, care să te ducă la obiectivele tale, odată pentru totdeauna? Vino în Programul online de 90 de zile al Școlii de Slăbit

Programul de 90 de zile - Școala de Slăbit
Programul de 90 de zile – Școala de Slăbit

Doar până pe 23.07.2021, te poți înscrie în program la un preț special, redus cu 20%, la toate pachetele din program. Și da, reducerea se aplică pentru toate cele 90 de zile (adică 3 luni) ale programului.

Eu, alături de o echipă de experți dieteticieni și un grup de susținere de peste 2000 de oameni te așteptăm să te ghidăm și să te susținem pe drumul tău spre mai puține toxine și grăsimi, mai multă sănătate, mai multe obiceiuri sănătoase și mai multă împlinire de sine!

Primești resurse și ești susținut pe toate părțile, prin:

Educaţie continuă, în 24 module video, fiecare cu 3 sesiuni diferite despre nutriție, sănătate, sport și setare mentală.

Primeşti emailuri zilnice, educaţionale, care să te motiveze şi să te ţină implicat pe tot parcursul programului.

Primeşti monitorizare personală şi adaptarea alimentaţiei în funcţie de situaţia ta, printr-un jurnal alimentar online.

Primeşti acces la comunitatea privată de facebook,  unde ai ocazia să te conectezi cu toți participanții din program, cu mine și echipa de dieteticieni SDS. Noi suntem acolo 7 zile din 7 pentru a te susţine, încuraja şi răspunde la orice întrebări ai.

Primeşti întâlnirile de grup video, în care ai ocazia să vorbeşti cu mine şi cu întreaga echipă de dieteticieni ai Şcolii , pentru a rezolva fiecare problemă care apare în acest proces de transformare.

Dacă eşti hotărât să faci lucrurile bine pentru tine, vino să lucrăm împreună în programul online de 90 de zile, al Şcolii de Slăbit – www.scoaladeslabit.ro/90zile

Ne vedem în program!

Back To Top