skip to Main Content

Articole

Să numeri caloriile într-o dietă sau nu?

Să numeri caloriile într-o dietă sau nu?

Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai puţine grăsimi”.  Linia generală şi ceea ce învăţăm de la ceilalţi, de la sursele de informare comune, este că trebuie să fii atent la calorii.  Mergi în cabinetul unui nutriţionist, te întâlneşti cu necesarul tău energetic (caloric), te întâlneşti cu gramajele (“ai voie atâtea grame de piept de pui, atâtea grame de fructe”...şi Doamne fereşte să zică “nu ai voie fructe”, că e cazul să schimbi nutriţionistul), te întâlneşti cu meniurile pre-stabilite şi cu aplicaţiile care fac matematica acelor calorii în locul tău.  S-a întipărit…

Citește tot articolul

Ce parte din psihicul tău te împinge să mănânci mai mult decât ai vrea?

Astăzi te invit să pregătim interior drumul spre armonizarea corpului. Haide să privim spre zonele spre care de obicei privim mai puțin: Cândva, ai decis că există părți din tine care nu merită să fie acceptate așa cum sunt. Anumite părți din corpul tău, sensibilitatea ta, temerile tale, supărarea, tristețea, momentele de neputință, dezamăgirile au fost desconsiderate și catalogate chiar de către tine ca fiind "părțile tale slabe". Ironic, nu-i așa?  Exact pentru că încercăm să ne ascundem "slăbiciunea", apar kilogramele în plus. Acele judecăți sunt pur și simplu neadevărate! Cu toții avem părți de umbră, zone de neîncredere, aspecte…

Citește tot articolul

De ce nu te poți abține de la mâncare – 6 semne ale mâncatului emoțional

Anul trecut cercetătorii au efectuat un sondaj care a inclus peste 1800 de participanți, pentru a aduna mai multe informații despre modul în care obiceiurile noastre de viață s-au schimbat de la izbucnirea pandemiei COVID-19. S-a constatat că peste 50% dintre oameni mănâncă mai multe "ronțăieili" decât de obicei. În plus, aproape 50% dintre participanți au raportat că mănâncă mai mult pentru că sunt plictisiți și 25% au relatat că simt că obiceiurile alimentare pozitive pe care doresc să le dezvolte le scapă de sub control. Acest lucru evidențiază faptul că nu suntem singuri când vine vorba de provocările interne…

Citește tot articolul

Imaginea de sine influențează alegerile tale alimentare

Cum vorbești despre corpul tău? Crezi că nu prea vorbești despre el? Poți fi sigur că o faci. Dacă nu o faci conștient, atunci la nivel subconștient, prin toate alegerile tale.  Avem conversații cu noi înșine tot timpul și, din păcate, majoritatea oamenilor care doresc să dea jos kilograme în plus, au conversații negative cu corpul lor. De multe ori, nici nu realizăm că ne măsurăm mereu din ochi corpul ca și cum ar fi o "problemă" și nu miracolul biologic care este de fapt, ce ne poartă spiritul prin viață și ne ajută să trăim. De ce ne facem…

Citește tot articolul

Nu poți renunța la dulciuri?

Dacă ți-aș spune că faptul că mănânci dulciuri nu este problema, ci doar modul în care le mănânci? Acum că dulciurile vin în formă super concentrată, frumos împachetate și ușor de cumpărat de la orice colț de stradă, nu este de mirare că efectul acestora asupra sănătății tale este îngrijorător și că se ajunge foarte ușor la excese.  Și totuși, poți să te bucuri de dulce dacă vrei! Problema este că atunci când simți că nu poți renunța la dulciuri tocmai asta nu faci: nu te bucuri, nu savurezi, nu simți plăcerea. Doar te grăbești, înghiți aproape pe nemestecate, faci…

Citește tot articolul

Poftele alimentare și amintirile ca mesageri

Poate că ai făcut eforturi uimitoare pentru a pierde în greutate în trecut. Ai încercat orice, de la planuri de dietă extraordinare până la efortul de a te împrieteni cu exercițiile fizice . Dar în mod misterios te-ai găsit în imposibilitatea de a menține noua greutate permanent.  Deși ai reușit pentru o vreme să îți schimbi comportamentul alimentar, încă nu ai ajuns la nivelul profund de transformare necesar pentru a rezolva cu adevărat problema. Pe cont propriu, s-ar putea să fi reușit să îți fi schimbat gândirea conștientă, dar de unul singur nu îți poți transforma tiparele subconștiente. Dacă mintea…

Citește tot articolul

Unde dispare voința atunci când ai cu adevărat nevoie de ea?

Oare chiar te sabotezi? Ce se întâmplă când constați că nu ai suficientă voință? De ce nu poți renunța la unele obișnuințe alimentare negative, sau te întorci la ele după o vreme? De ce nu ai voință să faci sport sau să elimini zahărul din alimentație sau orice altceva ce știi deja foarte clar, la nivel conștient, din explicații științifice înțelese, repetate și chiar testate pe propria piele, că nu îți face bine? Că îți pune sănătatea în pericol? Că îți aduce rapid kilograme în plus? Tu știi că vrei, însă voința parcă nu te ajută în acel sens. De…

Citește tot articolul

De unde începe schimbarea comportamentului personal?

Ştii care este paradoxul autocriticii? Cu cât te critici mai mult, cu atât înseamnă că ai mai multă energie de irosit.  Indiferent că te simţi obosit sau sătul, de la tot ce se întâmplă în exteriorul tău, de la tot ce ai de făcut, de la toate vocile mai zgomotoase sau “de umplutură” din capul tău, realitatea este că...dacă te tot critici, dacă te tot învinovăţeşti, dacă te ataci în fel şi chip, înseamnă că încă mai ai energie în plus de irosit. Încă mai poţi.  Mai poţi? Subconştientul tău e ca nisipurile mişcătoare Cu cât te zbaţi mai tare,…

Citește tot articolul
Cum transformi autocritica în aliatul tău? | Scoala de Slabit

Cum transformi autocritica în aliatul tău?

Cea mai mare putere a ta este cea mai mare slăbiciune a ta. Și invers.  Dacă simţi că ai uneori un duşman în tine, care te sabotează, care te judecă şi care te tot ţine în loc, care face lucrurile pe dos faţă de cum ţi-ai fi dorit tu, atunci cea mai mare putere a ta s-a transformat în cea mai mare slăbiciune a ta.  Cu acordul tău implicit, pentru că nu ai ştiut, încă, să aduci pace între cele două tabere şi să culegi puterea lor adunată, în loc de veşnicul “unul hăis şi unul cea” din sufletul tău. …

Citește tot articolul
Magia jurnalului emoțional

Magia jurnalului emoţional

Hai să îţi aminteşti un moment dulce din trecutul tău. Prima dragoste 🙂 Aşa cum fuse ea, cu naivităţile ei, cu stângăciile ei, cu entuziasmul ei până la cer. Aveai nevoie atunci de energie pentru a-ţi îndrepta atenţia spre persoana ce-ţi furase inima? Aveai nevoie să îţi propui, să te mobilizezi, pentru a fugi cu toate gândurile şi emoţiile într-acolo? Aveai nevoie să planifici timpul pentru a găsi timp petrecut împreună? Aveai nevoie de motive ca să îi scrii, ca să comunicaţi? Zâmbeşti pentru că ştii că atunci, în acele timpuri, totul venea de la sine, iar celălalt era omniprezent…

Citește tot articolul
Back To Top