Skip to content
Cum să Îţi Remodelezi Armonios Posteriorul?

Cum să Îţi Remodelezi Armonios Posteriorul?

Parcă am fi într-o reclamă de genul “Cum să slăbeşti 5 kg într-o săptămână”. Pare un titlu teatral, cu scop de atragere a atenţiei. Dar posteriorul tău este doar o altă parte a corpului tău, regenerabilă şi remodelabilă la orice vârstă.

Îngrijirea corpului tău este o responsabilitate zilnică şi un sport pe care îl înveţi.

Bine, bine, una este dorinţa, alta este putinţa. Pentru că, atunci când vine vorba de posteriorul tău şi de celulită, de cele mai multe ori nelipsită din peisaj, trebuie să înţelegi următorul lucru: celulita nu este o problemă ce ţine doar de piele şi de grăsimea subcutanată, ci este o problemă ce ţine de fibrele musculare specifice zonei.

Ai observat deja că, în încercarea ta de a da posteriorului tău o formă mai lucrată şi mai netedă, alergatul nu ajută, cremele nu ajută decât superficial, electrostimulările par doar un tratament scump şi inconfortabil, masajele sunt minunate dar la fel de costisitoare, plus că imediat ce te-ai oprit din a ţine lucrurile strâns în frău, problema revine.

Revine pentru că toate aceste procedee acţionează asupra efectelor, asupra pielii şi stratului de grăsime subcutanal, dar nu asupra musculaturii la nivel profund din zona posteriorului.

Pentru rezolvarea problemei tale, te invit să faci cunoştinţă cu cei 3 muşchetari, adică cei 3 glutei. Muşchii posteriorului tău: Gluteusul Mare, Mediu şi Mic.

Sunt 3 năzdrăvani, care vorbesc o limbă proprie, pe care, dacă o înveţi, îi transformi în 3 mieluşei ascultători.

Când aceşti muşchi nu sunt stimulaţi în mod recurent şi corespunzător, îşi pierd tonusul şi capătă un aspect flasc, moale, atrofiat.

Când musculatura este netonifiată şi atrofiată, pielea şi stratul normal de grăsime protector de deasupra, nu au un suport robust pe care să se aşeze, şi capătă un aspect neregulat, cu adâncituri şi umbre, pe care tu îl numeşti celulită.

Exerciţiile fizice pe care le ai de făcut, trebuie să acopere, în mod regulat, toţi muşchii zonei posteriorului, astfel încât aceştia să capete tonus şi volum şi să împingă în sus pielea, iar aspectul să se niveleze, să se estompeze neregularităţile cu aspect de celulită.

Ce ai tu nevoie este să lucrezi şi remodelezi toate cele 3 planuri musculare enumerate mai sus din familia gluteus.

Mai ales că, dacă ai şi muncă de birou, cum au majoritatea oamenilor, aceşti muşchi sunt inactivi atâtea ore în şir, zi după zi, deci nu este de mirare că devin moi şi lipsiţi complet de tonus, de unde şi aspectul neregulat specific celulitei.

Bine, bine, probabil că ştiai deja că musculatura posteriorului trebuie lucrată, dacă vrei un alt aspect. Întrebarea este când, cât şi cum o lucrezi?

Pentru asta trebuie să înţelegi cele 2 axe ale remodelării posteriorului tău:

  1. Cunoaşte fiziologia acestor muşchi şi tipul de mişcare la care aceştia răspund
  2. Du sângele în zona pe care vrei să o reconstruieşti

Da, pare cam tehnic, dar dacă vrei rezultate, trebuie să îţi asumi aceste informaţii noi.

1. Mişcările specifice gluteilor

Cele 3 tipuri de gluteus trebuie stimulate în funcţie de fibrele musculare specifice lor.

Există fibre musculare cu contracţie lentă (numite fibre roşii), proiectate pentru anduranţă. Le foloseşti , de exemplu, pentru postură, mers, alergat maratoane. Sunt fibrele care nu ard multă energie, generează forţă puţină şi obosesc greu. Pentru a le accesa, trebuie să lucrezi ori încet, ori cu greutăti mici, lent, mai multe repetări, gen 15-20 repetări pe serie.

Apoi există fibrele cu contracţie rapidă (numite şi fibre albe), care obosesc mai repede, dar dezvoltă forţă mai mare, rapidă. Le foloseşti, de exemplu, într-un sprint, în sărituri sau când ridici ceva foarte greu. Pentru a le dezvolta, trebuie să lucrezi rapid, în viteză sau cu greutăţi mari dar număr mic de repetiţii (maxim 5).

Revenind la posteriorul tău, în funcţie de raportul dintre cele 2 tipuri de fibre, trebuie să lucrezi fiecare muşchi “pe limba lui”.

Gluteus maximus şi ceilalţi 2 fraţi, au mai multe fibre lente decât fibre rapide, într-un raport aproximativ de 60% fibre lente şi 40% fibre rapide.

Gluteii nu se prea activează în mişcări simple precum mersul pe jos, alergatul prin parc sau ridicatul de pe scaun.

De aceea majoritatea antrenamentelor pentru posterior constă din mişcări lente, de multe ori cu greutatea propriului corp, pentru a se accesa fibrele lente din toate cele 3 planuri gluteice.

Alternativ, pentru a lucra şi fibrele rapide din aceste planuri musculare, sunt recomandate exerciţiile cu greutăţi mari şi număr mic de repetări sau intervalele cardio care antrenează această zonă, gen alergat pe scări , sărituri cu deplasare, coarda, etc.

O formulă eficientă de exersare a musculaturii gluteice constă dintr-o alternanţă, pe zile, între exerciţiile lente, care accesează fibrele lente profunde şi exerciţiile rapide şi de intensitate înaltă, care accesează fibrele albe cu contracţie rapidă.

O zi lucrezi lent cu multe repetiţii, o zi lucrezi rapid cu puţine repetiţii sau cu intervale. Şi tot aşa.

Iar în ziua a 7-a, precum în cartea sfântă, te odihneşti.

Din fericire, Internetul este plin de exerciţii pentru muşchii posteriorului. Contează să ajungi să identifici ce grupă musculară va accesa fiecare tip de exerciţiu ales de tine şi să ai răbdare să îl aplici în mod constant.

Poţi alege să faci exerciţii pentru posterior la tine acasă, poţi merge la sală, poţi să îţi iei un antrenor. Dacă ai înţeles explicaţiile de mai sus, vei şti pentru ce exerciţii să optezi atunci când alegi de pe Internet sau când eşti în sala de forţă sau în parc.

2. Du sângele în zona pe care vrei să o remodelezi

Acest principiu de aur îl poţi aplica pentru orice zonă a corpului tău, de la braţe, la talie, la scalp sau posterior.

În corpul tău există aproximativ 90 000 km de vase de sânge, deşi tu ai doar câţiva litri de sânge. Tu nu ai sânge să irigi simultan întreg corpul şi toate zonele sale. De aceea, irigarea cu sânge se face alternativ, în funcţie şi de priorităţi. Pe parcursul a 8 minute, sângele face un tur complet al corpului tău, însă va vizita unele zone de multe ori, iar pe altele, doar o dată.

Aici intervine întrebarea: considerând că “prea cinstitul” tău stă pe scaun toată ziua şi nu cere de mâncare, ce prioritate crezi tu că va avea, când vine vorba despre irigarea cu sânge? Răspunsul este dat de cât de tonifiată sau flască arată musculatura în acest moment.

Dacă vrei o musculatură lucrată, toxinele drenate de la nivel limfatic şi un aspect sănătos, fără celulită, atunci trebuie să duci sângele cât mai des în zona respectivă.

Cum faci acest lucru? Ghici ghicitoare cum?

Prin sport dedicat zonei respective, 5-6 zile pe săptămână şi prin masaje. Cu menţiunea că un masaj măreşte irigarea doar în zona superficială, nu şi la nivelurile profund musculare. La acestea ajungi doar prin exerciţii care vizează gluteii, de la mic la mare.

Remodelarea posteriorului nu este o muncă de titan, este o muncă de picătură chinezească. În fiecare zi mai progresezi un pas. De aici tentaţia de a şunta drumul, de a găsi scurtături, de a apela la aparate şi proceduri cosmetice care să facă munca în locul tău.

Concluzia rămâne: vrei, nu vrei, bea Grigore aghiazmă. Vrei un posterior lucrat? Atunci trebuie să vizitezi Familia Gluteus de 5-6 ori pe săptămână, să îi faci curte, să ai rădbare şi să insişti.

Corpul tău se reconstruieşte chiar în timp ce tu citeşti acest articol. Prin educaţie, prin strategii eficiente de alimentaţie şi sport, poţi accelera procesul de remodelare şi reenergizare.

În Şcoala de Slăbit, acesta este scopul principal: reeducarea alimentară şi obţinerea unor rezultate pe care să le poţi gestiona toată viaţa.

Nu este fizică nucleară, ci doar înţelegere corectă a organismului tău şi a limbii pe care acesta o vorbeşte.

Back To Top