Skip to content
De Ce Fibrele Sunt Gardienii Siluetei Tale

De Ce Fibrele Sunt Gardienii Siluetei Tale

În lumea aceasta colorată a stilului de viaţă sănătos, în care întâlnim câte bordeiuri, atâtea obiceiuri, există câteva subiecte universal acceptate ca fiind valoroase.

Fibrele sunt unul dintre ele.

Toată lumea este de acord că o alimentaţie sănătoasă implică un aport suficient de fibre, în fiecare zi.

Nimic nou.

Să consumi fibre multe pentru că aşa este sănătos este precum povestea cu “beţi minim 2 litri de lichide pe zi”. Bine, bine, zi-mi ceva ce nu ştiu.

Dar de ce şi cum te ajută fibrele să slăbeşti ştii? Că povestea cu tranzitul intestinal o ştie toată lumea.

Aşa că uită-te la fibre ca la unul din pilonii principali ai slăbitului tău, dar hai să înţelegi şi de ce.

Pentru că atunci când înţelegi la nivel mai profund lucrurile, ai altă tragere de inimă să execuţi.

Slăbitul tău are nişte puncte declanşatoare, pe care, dacă le înţelegi şi le aplici, îţi controlezi silueta cum vrei tu.

Cele despre care îţi vorbesc acum şi care sunt puternic influenţate de fibrele din alimentaţia ta sunt:

  • nivelul constant al glicemiei din sânge
  • valoarea cărămizilor de reconstrucţie pe care i le oferi corpului prin alimentaţie (slăbitul trebuie să însemne regenerare şi întinerire, nu slăbirea organismului)
  • calitatea digestiei tale
  • sănătatea şi regularitatea “vizitelor matinale” la toaletă.

De ce toate astea? Pentru că tu eşti un organism dinamic, viu, în continuă regenerare.

Aşa cum, atunci când îţi renovezi casa, ai nevoie de materiale bune şi muncitori harnici, de ustensile de lucru, de recipiente în care să pregăteşti materialele, de găleţi cu care să cari gunoiul afară şi alte găleţi în care să aduci material nou în casă, ai nevoie de muncitori care să prepare aceste materiale, nici prea mult, nici prea puţin, şi multe alte lucruri de pregătit şi controlat zilnic.

La fel se întâmplă în digestia ta.

Dacă muncitorii care pun cimentul pe pereţi primesc prea mult material, se iroseşte cimentul (depunere de grăsimi).

Dacă un muncitor diluează prea mult materialul de pus pe pereţi, nu iese treaba bună.

Dacă găleţile de cărat materiale sunt prea mici, nu progresăm.

Dacă nu avem găleţi cu care să cărăm afară mizeria formată, se umple casa cu gunoaie.

Şi uite aşa, găsim posibil nod în papură până mâine.

De fapt, ce tot zic? Toată lumea care are de renovat ceva, visează la o echipă bună, la materiale bune şi la o coordonare şi mai bună.

Digestia ta este precum renovarea unei case. Tu eşti o casă în continuă reconstrucţie.

Nimic nu stă pe loc în Natură.

Ce stă pe loc, este “returnat” Naturii, descompus şi reintegrat în alte organisme vii.

Revenind la alimentaţia ta, tu nu mănânci nutrienţi pe pâine, o pastiluţă zilnică concentrată cu tot ce trebuie şi în cantitatea calculată la virgulă.

Tot ce mănânci tu trebuie desfăcut până la nivel molecular şi integrat în organismul tău, cu mai multă sau mai puţină eficienţă. În ritmul cu care corpul tău să prospere, nu să sufere.

Şi aici am pus punctul pe i.

Dacă eu îţi ofer găleţi întregi de ciment acum, gata pregătite, mult mai multe decât pot muncitorii tăi folosi, ce se întâmplă cu cimentul în plus? Îl pui deoparte, se întăreşte, se iroseşte.

Îţi trebuie un flux de material de construcţie calculat la fix, încât nici muncitorii să nu stea degeaba, nici materialul să nu ajungă să fie aruncat.

În alimentaţia ta, cimentul sunt toţi nutrienţii care trebuie să ajungă în sânge, într-un ritm calculat “la fix”.

Fibrele sunt acel element care oferă cu ţârâita cărămizi de reconstrucţie sângelui tău, pentru a ajunge în tot corpul, în ritmul real în care muncitorii (enzimele) din corpul tău le pot folosi.

Fără fibre, în sânge ajung buluc toţi nutrienţii, mult peste capacitatea de utilizare eficientă din partea corpului tău.

Ce se întâmplă când carbohidraţii ajung în sânge cu butoiul, în loc de “cu ţârâita”?

Se întâmplă şoldurile, se întâmplă colăceii, se întâmplă variaţia glicemică mare şi depunerea de grăsimi, se întâmplă agitaţia (confundată cu energia) urmată de hipoglicemie (confundată cu oboseala şi nevoia de dulce).

Când ai prea puţine fibre în alimentaţie, nu ai “frână” la nutrienţi, iar o bună parte din aceştia se vor irosi (vor fermenta alcoolic în intestine) sau se vor depune ca grăsimi.

Când ai prea puţine fibre în alimentaţie, este ca şi când ai nişte găleţi mari cu care aduci materialul în casă (deoarece nu are cine să frâneze procesul de ajungere a materialelor în sânge), dar în schimb, ai nişte găteluţe mici şi insuficiente cu care să scoţi balastul şi resturile din casă (constipaţie).

Unde crezi tu că se adună acel material suplimentar care nu apucă să fie eliminat în ritm constant?

Când ai prea puţine fibre în alimentaţie, muncitorii care pregătesc materialele de construcţie (flora ta intestinală) fac foamea şi nu sunt eficienţi. Fibrele din alimentaţie (cele solubile), sunt “papa bun” pentru muncitorii din intestinele tale. Sunt hrană pentru celebrele probiotice (floră), pe care eşti încurajat să le cumperi din comerţ.

Această abordare este ca şi când, având muncitori lihniţi de foame în intestinele tale, în loc să îi hrăneşti, să îi revitalizezi, aduci alţi muncitori, pe care ulterior îi vei lăsa şi pe ei să sufere de foame.

Dacă simţi că nu ai o digestie bună (burtică inflamată, fermentaţie, balonări, dureri abdominale), soluţia nu este implicit să iei probiotice, ci să-ţi hrăneşti muncitorii pe care deja îi ai în mod natural.

Când muncitorii care pregătesc materialul sunt bine hrăniţi şi hidrataţi, toate lucrurile merg unse. Materialul de reconstrucţie ajunge în corp aşa cum trebuie, cât trebuie, când trebuie, şi tu automat te simţi mai bine. A, da, şi cu o burtică ce se dezumflă vizibil.

Balonarea şi fermentaţia alcoolică din burtă sunt materialele irosite, pentru că nu a avut cine să le pregătească sau nu a avut cine să le frăneze.

Fibrele sunt arbitrii digestiei tale

Sunt împăciuitorii. Sunt elementele care echilibrează ritmul cu care nutrienţii şi materialele tale de reconstrucţie ajung în sânge, pentru a fi folosite.

Fibrele sunt acele găleţi care cară afară tot gunoiul rămas în urmă, la nivel intestinal.

Fibrele sunt muncitorii care nu lasă materialul să se strice înainte de a fi folosit (fermentaţie şi balonare).

Fibrele fac şi munca suplimentară de a arunca afară din corp colesterolul suplimentar pe care ficatul tău îl trimite către intestine spre eliminare, dar şi zahărul suplimentar care, altfel, ar ajunge în sânge în excedent, cu potenţial de depunere grăsimi. Pentru că se comportă ca nişte bureţi.

Fibrele hrănesc flora ta intestinală, să nu mai fie nevoie să iei probiotice din comerţ.

A, şi da, fibrele satură! Cum să uităm de acest aspect?

Când mănânci cu fibre, te saturi repede. Ce se întâmplă dacă te saturi repede? Te atrage ideea, nu-i aşa?

Iar cireaşa de pe tort, pardon, fibra de pe tort, este că fibre găseşti doar în produsele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminţe.

Şi uite aşa, ai înţeles mai îndeaproape de ce fibrele ţin “lucrurile” sub control în corpul tău şi în burtica ta, şi ajută corpul să slăbească.

Corpul tău vrea să slăbească. Un corp sănătos nu are voie să fie supraponderal.

Aceasta este cea mai frumoasă lecţie pe care o înveţi în Şcoala de Slăbit.

Slăbitul este doar consecinţa îmbunătăţirii sănătăţii tale. Nu este o slăbire, este o regenerare. O renovare, pardon.

Îţi trebuie înţelegerea fenomenelor din corpul tău, îţi trebuie suport pas cu pas, plan de execuţie zilnică şi răbdare.

Cu primele 3 vine Şcoala de Slăbit.

Vii tu cu al patrulea muşchetar al poveştii tale de slăbit?

– Ramona

Back To Top