Skip to content
Ce Este Mai Bun Decât Salatele, în Slăbit?

Ce Este Mai Bun Decât Salatele, în Slăbit?

Când vezi pe cineva la restaurant comandând salată, îţi spui aşa, în sinea ta: “O fi la cură?”, “E atent la siluetă?”

De ce zâmbeşti?

Şi eu fac la fel 🙂

Salatele sunt asociate cu silueta, iar când te gândeşti la tine că vrei să dai jos, deja te vezi căsătorit cu salatele zilnice, pe principiul “Vrei nu vrei, bea Grigore aghiazmă”.

De ce?

Pentru că salatele nu îngraşă, umplu stomacul şi ţin loc de masă.

Un sacrificiu necesar, se ştie.

Ei bine, tot ce am scris mai sus înseamnă să gândeşti în calorii. Iar teoria caloristă aduce multe frustrări, stagnări, variaţii yo-yo. Caloriile sunt doar o dimensiune într-un univers al slăbitului şi sănătăţii multi-dimensional.

Dacă priveşti salatele din perspectiva aportului hipocaloric, apuci problema de la capătul greşit.

Unghiul corect din care trebuie să apuci problema slăbitului este următorul:

Un corp sănătos nu are voie să fie supraponderal. 

Sănătatea este farul care trebuie să te ghideze în această călătorie.

– Bine, Ramona, sănătatea este farul, corect! Cum rămâne cu salatele? Oricum se ştie că sunt sănătoase!

– Da, sunt sănătoase salatele, dar se poate mai bine de atât!

Dacă priveşti slăbitul din perspectiva îmbunătăţirii sănătăţii, atunci produsele dietetice, sucurile fără zahăr şi altele de gen ies din peisaj, deoarece nu deservesc acest scop al regenerării organismului.

Trebuie să vii în loc cu alimente care să te revitalizeze. Slăbitul corect este doar o consecinţă a însănătoşirii, acesta este marele lui secret.

Priveşte înapoi, în trecutul tău, la obiceiurile tale alimentare. Câte dezmăţuri şi răsfăţuri alimentare, câţi ani de sedentarism, cât stres adunat la muncă şi acasă, crezi că ai de “spălat”, de “recuperat”, câte lucruri ai în corpul tău de regenerat şi întinerit? Câte oale sparte de reparat, la capitolul sănătate şi formă fizică?

De aceea alimentaţia ta trebuie să devină cât mai densă nutritiv, dar să ajute în acelaşi timp slăbitul. Ca să recuperezi şi o bună parte din lucrurile pe care le-ai deteriorat în trecut.

Salatele sunt minunate, dar cât de dense nutritiv mai sunt ele?

Considerând condiţiile actuale de creştere a legumelor, valoarea lor nutritivă nu se mai compară cu ce îţi oferea grădina bunicilor.

De aceea, ai nevoie să duci jocul sănătăţii şi slăbitului la nivelul superior:  sucurile stoarse! De legume, nu de fructe.

Corpul tău este foarte deştept şi este ghidat de instinctul de supravieţuire. El nu are dileme existenţiale precum noi, nu are dubii despre ce are de făcut şi nici lipsă de chef vreodată.

El ştie una şi bună: încontinuu, trebuie să se autoîntreţină, să se cureţe, să se regenereze, astfel încât ţie să îţi fie cel mai bine!

DA! Forma ta de acum, aşa cum eşti, cu bune şi cu rele, cu oboseală sau kilograme în plus, este cea mai bună variantă în care corpul te putea duce, cu ceea ce i-ai dat, alimentar, sportiv şi emoţional, până în prezent!

Vrei mai bine de atât?

Clar trebuie să îi dai corpului tău mai bine de atât! Iar el te va recompensa mereu. După faptă şi răsplată!

Sucurile stoarse de legume au avantajul unui conţinut nutritiv foarte bogat şi o pierdere minimă de energie pe digestie.

Sunt hrană rapidă şi foarte valoroasă, şi doar încercând pe pielea ta, câteva zile, le vei simţi valoarea.

Da, nu au gustul delicios al fripturii sau al unei îngheţate, dar cum nu merge şi cu varza unsă şi cu şunca în pod, sucurile de legume sunt calea cea mai eficientă de recuperare a oalelor sparte din trecut.

Sunt sacrificiul pe care îl ai de făcut, dacă vrei să prinzi viteză la capitolul revitalizare şi regenerare personală.

Am zis sacrificiu?

Sacrificiu pentru ce?

Pentru simţit mai plin de energie seara, când tu de obicei după amiaza deja ţi-ai dori să te odihneşti, să tragi obloanele?

Sacrificiu pentru un ten mai luminos şi o burtică ce se dezumflă pe zi ce trece?

Sacrificiu pentru o claritate mai mare în gândire şi pentru dureri de cap care dispar ca şi când n-au fost?

Sacrificiu pentru un colesterol mai mic şi mărime la haine mai mică?

Ştii vorba ceea, dacă-i musai, cu plăcere?

Acestea sunt sucurile de legume!

Dacă trebuie să bei sucuri ca să bifezi ce am scris mai sus şi multe altele şi mai frumoase, atunci cu plăcere 🙂

Natura este perfectă şi ţi-a creat alimente perfecte, cu care eşti compatibil biochimic. Vorbesc de fructe, legume, nuci. Nu de somon, pentru că pe acela nu îl consumi aşa….cum înoată el vânjos în amonte.

În general, când scoţi un aliment din sânul Naturii şi îl modifici, introduci şi nişte “hibe” în sistem, creezi nişte neajunsuri, pentru că te depărtezi de Natură şi de echilibrul iniţial al acelui aliment.

În cazul nostru, care sunt punctele slabe ale sucurilor de legume?

Ai un potenţial maxim de regenerare şi hrănire la nivel celular, dar ai 2 hibe de acoperit:

  1. fibrele insuficiente şi consecinţa imediată a acestui fapt,
  2. sucurile fermentează foarte uşor.

Cum dregi problema?

Simplu. Compensezi prin fibre la celelalte mese, iar sucurile de legume le bei doar pe stomacul gol, altfel rişti să faci ţuică din el. Ce-i drept, nu ar strica un plus de chef şi bunădispoziţie, ai?

Un mic reminder îţi ofer: Fibrele există doar în produsele vegetale. Nu există fibre în carne, ouă sau lactate.

A introduce sucuri de legume în alimentaţia ta nu înseamnă a elimina salatele, ci doar a introduce şi sucuri, pentru a duce nutriţia ta celulară la un nivel superior.

Bun… dacă sucuri trebuie să ai, măcar o dată la câteva zile, legume trebuie să ai zilnic, fructe trebuie să ai zilnic, plus serile de post, oare pentru ce anume nu o să mai la fel de mult loc?

Să fie oare pentru produse ambalate, dulciuri, prăjeli, croissante şi covrigei cu tărâţe, pentru caşcaval, şniţele şi celebra MBS? Cum, nu ştii ce este MBS? Ha, întreabă-ţi prietenii 🙂

O alimentaţie corectă nu trebuie să plece de la “elimin asta, asta şi asta”, ci de la “aduc în alimentaţie asta, asta şi asta”, iar ce este negativ va pierde teren în mod firesc.

Când vii şi cu sucurile de legume în alimentaţia ta, primul mare cadou pe care îl primeşti este energia. 

Iar cu energie la bord, ai alt orizont, altă poftă de viaţă, altă disponibilitate de a face mişcare, de a face lucrurile mai bine, ai altă atitudine.

Recunosc, am omis un al treilea neajuns al sucurilor de legume: nu se fac singure 🙂

Dar nici sănătatea nu se face singură, ci doar prin tine.

Nici sportul nu se face singur.

Nici silueta nu se face singură.

Nici fericirea nu se face singură.

Toate se întâmplă prin tine, pentru că tu eşti creatorul propriilor rezultate.

Iar în loc să te simţi copleşit de această responsabilitate, fă o schimbare de atitudine şi îmbrăţişează acest lucru.

Când erai mic, nu îti spunea nimeni ce vrei să devii când vei fi mare. Singur alegeai, singur visai.Şi erai sigur că o să devii astronaut sau balerină.

Acum, om mare ce eşti, alege din nou. Alege sănătatea care este posibilă, alege silueta care este la câteva luni de muncă distanţă, alege atitudinea care este la un gând distanţă.

Şi alege şi sucurile de legume, sunt un taxi fenomenal, spre această destinaţie.

– Ramona

Back To Top