Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
Dă Jos Burta!
Burtica mare, mică, rotunjoară sau pufoasă, are o poveste foarte interesantă, privită din perspectiva corpului tău.
Pentru început, trebuie să ştii că tu şi corpul tău sunteţi într-o continuă partidă de şah. Tu urmăreşti esteticul, corpul urmăreşte viaţa lungă.
Tu te uiţi în oglindă şi strâmbi din nas, corpul se uită la supravieţuire şi spune “bun, am mai rezolvat o problemă”.
Asta te face să crezi că, cel puţin când vine vorba de interesele tale şi ale corpului tău, cel mai probabil sunteţi unul hăis şi unul cea.
Tu eşti ghidat de plăcere, corpul este ghidat de dorinţa de supravieţuire şi de a-şi păstra integritatea fizică un timp cât mai lung.
Este o vorbă celebră în lumea fitness-ului, “abdomenul se face în bucătărie”.
Există o confuzie generală cum că, dacă doreşti să subţiezi o anumită zonă, este suficient să lucrezi intens acea zonă, fără alte griji.
Pare logic, dar nu este aşa în totalitate. Dovadă sunt acei bărbaţi pe care îi vezi la sală, numărând zeci şi sute de abdomene, deşi grăsimea abdominală rezistă, precum un fixativ de păr dintr-o reclamă celebră.
“Nu, nu este grăsime, sunt muşchi”, ar spune ei. Dar Arnold, celebrul actor şi culturist ar spune “dacă tremură când te mişti, e grăsime”.
Este important să ştii că grăsimea nu se arde atunci şi acolo, în timp ce faci abdomenele, ci mult după ce ai încetat mişcarea, în perioada de refacere din următoarele 24-48 de ore.
În timp ce faci abdomene din belşug, tu arzi glicogenul din muşchi şi mai pierzi ceva proteine, apă, electroliţi etc. Grăsimea rămâne intactă la locul ei, protejată cu grijă, precum o resursă de genul „bani albi pentru zile negre”.
Însă, motivul principal pentru care nu scapi de burtică doar prin abdomene este că grăsimea abdominală este un formidabil tampon antiinflamator.
Aici intervine jocul de şah pe care tu şi corpul tău îl jucaţi încontinuu.
Pentru orice resursă alimentară adusă în plus în corp, pe care acesta nu o poate gestiona, indiferent că vorbim de calorii în plus sau de acizi prea mulţi, corpul va apela la grăsime pentru a regla conturile.
De ce?
Ţesutul adipos este precum debaraua aceea mare din casă, în care se adună vrute şi nevrute din două motive: pentru că nu ai timp să faci curat sau pentru că nu ai unde să depozitezi diverse lucruri, cum ar fi acizii din corp, în cazul corpului tău.
Grăsimea este cea mai inofensivă alternativă pe care corpul o are la dispoziţie când trebuie să rezolve o problemă de surplus de calorii sau de surplus de acizi.
Grăsimea îmbracă o mare parte din toxinele din corp ce nu pot fi eliminate în timp util, de acesta.
Acizii ard. Aşa cum tu foloseşti o mănuşă de bucătărie pentru a lua o oală de pe foc, la fel corpul va îmbrăca în grăsime acizii neeliminaţi, pentru că altfel, aceştia ar deteriora celulele cu care intră în contact.
Aceasta este ideea principală de reţinut: grăsimea este pansamentul preferat folosit împotriva inflamaţiei din corp.
Şi, totuşi, de ce nu se umflă picioarele sau braţele când bei bere? De ce nu se depune grăsime pe trapez când mănânci cereale şi făinoase pe bandă rulantă?
Pentru că grăsimea va prefera zonele unde există deja inflamaţie.
Dacă zonele dictate hormonal a acumula grăsimi, nu le putem controla (vezi şoldurile la femei şi burta la bărbaţi, despre care discutăm în curând), putem controla zona principală unde se instalează inflamaţia. Și aici vorbim de cavitatea abdominală, căminul intestinelor. Cea mai mare parte din inflamaţie aici se regăseşte.
De ce se tot afirmă că pătrăţelele se fac în bucătărie? Pentru că inflamaţia se cauzează tot în bucătărie.
Vrei să scapi de proeminenţa rotundă abdominală? Atunci, scapă de inflamaţie!
Acesta este răspunsul tău la întrebarea „Cum dau jos burta?”.
Ce îţi mai rămâne, în consecinţă, de făcut, este să răspunzi la întrebarea „OK, şi de inflamaţie, cum scap”?
Prin alcalinizare, detoxifiere, regenerare. Zilnic!
Şi prin ocolirea principalilor promotori inflamatori din corp, care sunt lactatele, cerealele şi făinoasele în general, alcoolul şi zahărul rafinat.
Aşadar, vrei să ai burtica înspre interior, iar nu spre exterior, cum spune un prieten bun?
Atunci mănâncă-ţi fructele dimineaţa, combină-ţi corect prânzul, consumă cinele acelea simple şi impecabile şi de post, de care am tot vorbit, consumă-ţi grăsimile sănătoase, şi fă acel sport pentru activarea metabolismului şi mişcarea limfei.
Iar zona ta abdominală se va dezinflama progresiv.
Abia atunci corpul tău va spune: gata, este timpul să scăpăm de aceste depozite de grăsime, pentru că au devenit inutile.
Inflamaţia s-a dus, deci nici de tamponul antiinflamator nu mai am nevoie.
Burta se dă jos începând cu alimentaţia. Sportul doar va da lovitura de graţie grăsimii abdominale. Însă numai după ce alimentaţia „a pregătit terenul”.
Bune şi abdomenele, dar şi mai bune cinele impecabile.
Este un proces care durează, pentru că slăbitul autentic înseamnă întinerire şi îmbunătăţirea sănătăţii, iar nu deficit caloric pe bandă rulantă.
Aşa că, nu-ţi pierde răbdarea, pierde doar kilogramele în plus şi burtica aceea, ce zici?