Skip to content

Cu sinceritate, despre suplimentele alimentare

Sau când prea mult dintr-un lucru bun, devine un lucru inutil.

Astăzi vreau să te rog să ne depărtăm puţin de problemele de siluetă , energie, sănătate şi să privim lucrurile mai de sus, să le vedem în ansamblul lor. Pentru că simt că ţi-ar prinde bine să schimbi puţin unghiul din care priveşti nutriţia şi îngrijirea personală.

Aşa că azi filozofăm. Un pic, dar cu folos!

Cât mai simplu fie vorba, o casă e făcută din cărămizi şi şuruburi. Comparând cantităţile, există un camion mare cu cărămizi şi doar o pungă de şuruburi.

Când te uiţi la o roşie, ce îţi zici? E bună roşia asta, are vitamine. Când priveşti un peşte, ce îţi zici? Da, e bun, are Omega3.


Ai fost educat să vezi doar şuruburile şi să omiţi, în mare măsură, cărămizile.


Unde bat cu asta? Cărămizile, omul meu drag, sunt cei 3 macronutrienţi de care ştim cu toţii , dar pe care nimeni nu ţi i-a prezentat „ca la carte”. Celebrii carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Ştim de ei, dar nu ştim ce să facem cu ei. Ştim că trebuie să îi consumăm zilnic, dar nu ştim cât şi mai ales, de ce. Le voi dedica câte un articol de căciulă, după o reţetă „a la Școala de Slăbit”.

Dar până la cărămizi, dăm de şuruburi la tot pasul. Dacă urmăreşti reclamele, peste tot suntem încurajaţi să luăm zilnic cât mai multe vitamine şi minerale, pentru că sunt sănătoase. Suntem încurajaţi să suplimentăm zilnic cu şuruburi.

Acum, serios, câte şuruburi poţi să foloseşti în casa ta? Dacă tu vii cu 3 sacoşe de şuruburi, crezi că acea casă va fi mai bine construită? Mai solidă? Dacă acele cărămizi sunt din lut, poţi să vii tu cu câte şuruburi vrei, nu o vei solidifica.

Dar de ce toată lumea se uită la şuruburi şi nu la cărămizi, mă întrebi? Simplu, pentru că tu ai fost educat să crezi că sănătatea = suficiente vitamine şi minerale, adică suficiente şuruburi. Dar nimeni nu îţi explică ce înseamnă „suficiente”. Iar dragii de comercianţi ştiu asta. Ei pot să fabrice uşor şuruburi, dar cărămizi nu. Aşa că, în pur spirit comercial, tu eşti bombardat non-stop cu informaţii despre cât de vitale sunt şuruburile zilnice. SUNT! Dar numai o pungă, nu 10.

Să ne reîntoarcem la cantităţi. Dacă ar fi să compari cantitatea de mâncare consumată cu cantitatea de suplimente luate zilnic, cum ar sta lucrurile? Este realist să spun că 99% este mâncare şi 1% suplimente?

Corpul tău se reconstruieşte încontinuu. În fiecare zi, el aruncă la coş (a se citi sistemul limfatic, despre care abia aştept să vorbim), ce este vechi, uzat, nefolositor, pentru a face loc noului, proaspăt-creatului.

Întrebarea este: pe bază de CE se reconstruieşte? Pe bază de 99% cărămizi şi 1% şuruburi.


Atenţia ta ar trebui să fie 99% pe cărămizi şi 1% pe şuruburi.


Ce încerc să te ajut să vezi şi să schimbi în bine este perspectiva din care priveşti lucrurile. Este bine să iei suplimente naturale, dar acel 1% corect nu va putea vreodată să compenseze un 99% incorect. Înţelegi unde bat?

Fără voia noastră, am crescut cu o idee confuză despre ce se întâmplă în corpul nostru şi cum funcţionează el. Am prins din zbor idei, credinţe şi le-am adoptat ca fiind ale noastre, fără să ştim o fi corect, nu o fi corect?

Mie, personal, mi se pare ameţitoare cantitatea de informaţii nefiltrate şi dezorganizate de pe internet şi oriunde în media, pe acest subiect.

Toată lumea este înnebunită: de unde iau Zincul, de unde iau Calciul, de unde îmi iau proteinele, ce vitamine găsesc în castraveţi? Si cât de ”la fix” vine apoi o reclamă cu un câine care a obosit să tot alerge după o domnişoară care tocmai a consumat multivitaminele X.

Repet ce am spus mai sus: atenţia ta ar trebui să fie 99% pe cărămizi şi doar 1% pe şuruburi. Atenţia ta ar trebui să fie 99% pe ce pui în farfurie.

Degeaba iei cele mai bune suplimente, fie ele naturale, dacă „grosul” , adică aportul tău de carbohidraţi, proteine, grăsimi și apă este făcut la întâmplare. Ţi-am promis că vom vorbi despre fiecare în parte.


Suntem singura specie de pe Pământ care are nevoie de manual de instrucţiuni cu ce să mănânce.


Ştii de ce prind la public toate aceste reclame la şuruburi şi la fel de fel de suplimente? Pentru că se promovează frica de boală, frica de orice simptom neplăcut, de orice durere sau microb.

Şi ţi se vând şuruburi şi ţi se spune că asta e soluţia.

NU! Soluţia este mereu în natură! În natura ta!
Mama Natură lucrează simplu şi eficient şi, mai ales, SE GÂNDEŞTE LA TOATE!

Natura nu o să îţi vândă niciodată şuruburi, pentru că ea ţi le dă deja la pachet cu cărămizile. Întotdeauna. Astfel încât tu să nu ai nicio grijă. Trebuie doar să mănânci cât mai variat din tot ce îţi oferă ea.

 

Doar omul a creat o impresie falsă că e lipsă mare de şuruburi şi că de aceea nu merg lucrurile.

Normal, e lipsă de şuruburi în carne, e lipsă de şuruburi în lapte, în pâine albă, în biscuiţi, în ulei rafinat sau în margarină.

Nu e niciodată lipsă de şuruburi în salată, în fructe, în seminţe şi nuci crude înmuiate, în legume crude, în pudră de orz, în spirulină şi toate cele ce ţi le oferă cu dragoste Pământul.

Ce dacă nu mai au legumele atâtea minerale şi vitamine ca pe vremuri? Stoarce-le, consumă-le mai des, ca să poţi compensa. Fă-le loc mai abitir în programul tău zilnic!

 

Vrei şi cireaşa de pe tort? Şuruburile se înfiletează spre stânga sau spre dreapta. Ai ameţit? Nu râde, este pe bune.

Şuruburile se înfiletează spre stânga sau spre dreapta.

Casa ta poate fi construită doar cu şuruburi care se înfiletează spre stânga (levogire se numesc şi e fascinantă povestea lor, vei vedea), iar majoritatea comercianţilor îţî vând şuruburi care se înfiletează spre dreapta, pentru că doar pe acelea le pot fabrica. Șuruburile care se înfiletează spre stânga au suflare de Viaţă în ele, ceea ce ei nu pot face. Dar ce contează? Arată a şuruburi, scrie pe ele şuruburi, înseamnă că sunt şuruburi, corect? Vreau şi eu 3 pungi, vă rog!

Ghici cine îţi oferă doar şuruburi corecte, care se înfiletează spre stânga?

 

Back To Top