Sunt Bune sau Nu Dulciurile Raw-Vegan?

Crezi că tot ce e crud e sănătos? 🍏 Gândire populară, dar nu chiar!
Raw-veganismul e delicios, dar uneori ne surprinde cu mai multe grăsimi decât ne-am dori. 🥑🍫
Fructele sunt reginele, iar prăjiturile raw-vegan… mai bine cu moderație, nu? 😅

Ce e crud, e sănătos?

Ce întrebare este asta? Credeam că tot ce e crud este sănătos… 😅😋
Este ușor să faci această confuzie, cum că tot ce este crud este sănătos. Aș fi de acord cu tine, cu un singur amendament: depinde ce cantitate de grăsimi include acel produs raw-vegan. 🥑
Raw-veganismul a devenit o nouă gurmanderie, în care gătim sarmale raw-vegan, torturi 🎂 (cu accent pe u), pizza raw-vegan🍕, hamburgeri 🍔 și plăcinte raw-vegan🥧, toate frumos adunate sub umbrela „sunt crude, deci sunt sănătoase”.

Da, aceste produse sunt la ani-lumină distanță calitativ vorbind de versiunile lor din bucătăria clasică. Este aproape o jignire să le compari. 🤔

Grăsimi, grăsimi și iar grăsimi

Atunci care e problema, întrebi?🙈
Problema este că senzația aceea de gust plin, intens, vine din folosirea exagerată de grăsimi naturale (nuci, semințe, avocado, unt cocos, unt de cacao etc.), pentru a obține acea consistență cremoasă, cât și pentru a lega compozițiile și a le oferi sațietate. 🤤
Blatul este făcut din grăsimi, cremele sunt făcute din grăsimi, totul este un amestec plin de imaginație și gust, făcut din grăsimi. 😋
Doar că aceste grăsimi crude oferă atât de multă sațietate, încât ajungem la un conținut lipidic de 70–80%. 🍕🎂🍔 Ghici ce procent gras are untul normal din magazine? 🧈

Paradoxul raw-veganismului

Știi care este paradoxul? Foarte mulți raw-vegani au ajuns să aibă o alimentație ce depășește cu mult dieta standard americană 😵‍💫(cartofi prăjiți și hamburgeri) în materie de grăsimi. Doar că sunt grăsimi crude. 🥓
Mama Natură îți vorbește pe înțelese întotdeauna. Și tot ce creează, o face într-un limbaj intuitiv, spre care te poartă instinctul, fără prea multe întrebări. 👀🧠
Ochi să ai să vezi evidentul și minte să pricepi ce este în fața ta.
Uită-te la pepenele roșu. 🍉 Este mare, semn că se mănâncă cu camionul. 😋
Strugurii sunt mari și mulți la număr, merele la fel. 🍎
Fructele, în general, sunt frumoase✨, miros bine👃, sunt viu colorate🌈, sunt dulci și îți declanșează instant plăcere când le consumi. 🍏🍒
Ce alt dicționar îți mai trebuie ca să știi că se consumă pe săturate? 🍽

Fructele sunt pentru toți, nucile pentru cei răbdători

Dacă fructele sunt cel mai abundent aliment natural,🍒🍊 nucile și semințele sunt la capătul opus.
În natură, accesul la ele se face greu și rar.⛔ Sezonier, mai exact. Mai mult, ele sunt mici, au culori pământii și sunt acoperite de coji tari, ce trebuie sparte. 🔨
Trebuie să muncești ca să obții miezul acela mic și consistent. 💪
Ce-ți spune ție asta, ca și limbaj natural? Că trebuie să faci un tort mare cu ele sau alte produse delicioase, pe care să le consumi zilnic? 🤨
Tu, ca organism, ești perfect aliniat la resursele din Natură. Iar corpul tău nu a fost construit pentru a consuma cantități mari de grăsimi.⚠️ Valabil și pentru proteine, dar acelea sunt dintr-un alt film. 🎬

Diferențele de impact asupra organismului

Revenind la subiectul nostru, sunt oare bune dulciurile raw-vegan? Sunt bune, nimic de zis. Sunt foarte bune. Dar trebuie consumate mai răruț, că-i mai drăguț.😇
Una este când consumi o salată maaare🥗 sau un bol cu fructe🍓, alta este când consumi o prăjitură făcută cu unt de cocos🥥, unt de cacao🍫, nuci, migdale, caju și mult zahăr natural.
Ambele sunt raw-vegan, dar impactul asupra organismului este complet diferit. 🌱
Unul este ușor de dus ca un fulg, altul pune organismul la treabă🏋️, pentru a emulsifica și digera conținutul greu caloric.
Când consumi un produs raw-vegan, e bine să mărești ochii precum cepele și să te interesezi de conținutul de miere 🍯sau altă formă naturală de zahăr🍭, dar și de conținutul de nuci/semințe și alte grăsimi în acel produs. 🔍

Calorii și moderație

Pentru că te poți alege, după degustarea rafinată a unui tort de ciocolată raw-vegan 🍫, cu mai multe calorii decât dacă ai fi consumat vreo 2 Snickers uriașe 🍫🍫.
Știu, știm, calitativ nu se compară 🙄, dar orice conține multe grăsimi trebuie consumat cu absolută moderație 🚦.
Și acest lucru este valabil nu doar pentru prăjituri 🍰, ci și pentru „ciorbițe false de burtă” 🍲, „pâinică raw-vegan” 🍞, „hamburger raw-vegan” 🍔 și tot ce mai seamănă cu mâncarea gătită tradițional 👨‍🍳, dar e gătit cu nuci și semințe din belșug 🥜🌰.

Raw-veganismul autentic și concluzii

Raw-veganismul autentic și 100% sănătos înseamnă cantitate mare de fructe și legume și cantitate mică de nuci și semințe🥜.
Asta suntem construiți să consumăm și asta iubește corpul nostru. 💚
Știi tu motto-ul din Școala de Slăbit: „Corpul iubește Simplitatea”. Ți se pare că produsele gurmande raw-vegan sunt simple? 🤔
Dacă simți nevoia să consumi astfel de produse🍰, atenția să fie pe cantitatea consumată. Mănânci mai puțin sau mai rar. Ficatul tău îți va mulțumi pentru această precauție. Eu, una, așa fac.
În concluzie📝, raw-veganismul autentic și 100% sănătos este cel pe care-l găsești în Natură, în procentele pe care le găsești în Natură.
Adică fructe multe🍉, legume multe🥦, puține nuci și semințe 🥜și nici urmă de tartă raw-vegan de ciocolată🍫🚫.
Acesta ar trebui să fie ghidul tău decizional, când vine vorba de produsele raw-vegan. 🍓
Bun, ce avem în meniu? Salată cu de toate? Vreau și eu una, vă rog.

Iar la desert aveți tort de căpșuni raw-vegan? Hmmm, ori iau data viitoare, ori îl împart cu prietenii.

Greu, ei, cu iluziile sănătoase?🍹

Newsletter Școala de Slăbit

Datele tale sunt în siguranță. Nu îți vom trimite niciodată SPAM. Te poți dezabona oricând.