Skip to content

Stomacul tău nu are dinți

Japonezii spun: mestecă apa şi bea mâncarea.

Îţi spun sincer, acest subiect, pe cât este de valoros, pe atât are cele mai multe şanse să rămână la capitolul: bine de ştiut, dar mai uşurel cu practica.
Îţi zic asta pentru că şi eu m-am obişnuit de mică să înfulec mâncarea şi nici în prezent nu sunt mai brează. Mereu trebuie să îmi amintesc: mestecă, Ramona, că nu vin turcii.

Dar de ce să mestecăm bine? Pentru că totul în corpul tău, toată pofta de viaţă, sănătatea, silueta, se învârt în jurul Energiei.

Iar digestia este cel mai mare consumator de energie din corp. Tu digeri alimentele în trei locuri: în gură, în stomac şi în intestine (pre-digestie în gură şi stomac,  digestie efectivă în intestine). Iar în articolul despre combinaţii, vei înţelege mai multe.

Dacă stomacul şi intestinele nu le poţi controla în cât timp digeră, cât de repede şi câtă energie consumă pentru asta, poţi controla însă digestia de la nivelul gurii, care îţi poate reduce la jumătate timpul şi efortul de digestie.


Când vine vorba de energia pierdută pe digestie, lucrurile stau simplu, ca la matematică.


Atunci când mănânci un aliment, acesta vine cu o energie potenţială, din care corpul tău încearcă să obţină cât mai multă energie netă. Un venit brut de energie, din care trebuie să scazi taxele (energia pierdută pe digestie), ca să rămâi cu netul (energia pe care o extragi efectiv din alimentul respectiv).

Dacă un aliment are o energie brută de 100 unităţi, iar corpul tău consumă 60 unităţi pentru digestia lui, atunci acel aliment ţi-a adus, de fapt, 40 unităţi de energie netă.

Aici intervine masticaţia. Dacă alegi să mesteci foarte bine mâncarea, până devine că o pastă, atunci ai scutit organismul de o foarte mare muncă în procesul de digestie. Iar din ecuaţia de mai sus, în loc să consumi 60 unităţi pentru digestie, vei consuma doar 20 de unităţi de energie pentru digestie. Tu te vei alege cu 80 unităţi de energie netă din alimentul consumat, în loc de 40. Are logică?

În plus, mestecând mai încet, oferi timp stomacului să transmită şefului creier, după 20 de minute, semnalul că tu te-ai săturat.

Cât de mult mesteci determină cât timp va petrece mâncarea în stomac.
Unul din marile secrete ale nutriţiei (tot ascuns în mijlocul mesei, cum ne place), este că digestia nu se întâmplă în stomac, ci în intestinul subţire.  Ştii ce mai înseamnă asta? Că dacă mâncarea este în stomac, atunci NU este în intestine, deci NU se digeră , deci NU se absoarbe, deci NU te hrăneşte.

Hai să mai repet o dată, ca să mă asigur că ai prins această informaţie care schimbă modul în care priveşti stomacul: când stomacul tău e plin, TU nu eşti hrănit.   Abia când stomacul tău este gol (deci mâncarea este în intestin),  încep şi celulele tale să primească papa-bun.

Stomacul tău este ca o vamă, este trecerea de frontieră către intestine.  Îţi place să petreci mult timp aşteptând la coadă la vamă sau vrei să treci cât mai repede? Atunci mestecă şi iar mestecă,  iar în vamă vei fi „cu toate bagajele la vedere”, uşor de identificat şi vei trece repede graniţa spre intestine.  Mai multă Energie pentru tine,  mai puţin timp cu acel  60% din sânge blocat pe digestie.

Deci, că să ne fie clar:

  • Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât vei obţine mai multă energie netă din alimentul consumat.
  • Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât minimizezi timpul de staţionare al acesteia în stomac şi uşurezi procesul de digestie.
  • Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât minimizezi şansele de fermentaţie şi balonare, pentru alimente pe care înainte poate nu le consumai aşa uşor, gen crudităţi.
  • Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât dai timp corpului să trimită semnalul de saţietate la creier, iar tu vei mânca mai puţin.
  • Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât vei extrage mai mult din valoarea ei nutritivă şi aceasta va contribui, în termen de zile/săptămâni, la micşorarea poftei tale de mâncare.
  • Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât ajuţi procesul de slăbire.

Miam, miam, miam, miam, miam, miam.

 

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top