Skip to content

Lecția 8 – Proteinele și Grăsimile

 

 

 

Pe cât sunt de ocoliţi carbohidraţii într-o dietă, pe atât sunt de apreciate proteinele. De ce? Toată lumea ştie că proteinele nu te îngraşă, carbohidraţii sunt de vină.

Astfel au apărut toate dietele minune, care trimit la înaintare armata de proteine şi flutură vânjos steagul kilogramelor în minus, dar nu explică nimeni că sunt, în realitate, un măr otrăvit.

Am vorbit ieri despre carbohidraţi ca despre cărbunele ieftin şi bun, numai bun de pus pe foc pentru a crea Energie în corpul tău şi care nu generează produşi reziduali toxici. Problema este câţi, când şi de care carbohidraţi mănânci (reciteşte lecția cu cele 10 reguli pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru împrospătarea memoriei).

Proteinele, pe de altă parte, sunt elemente foarte preţioase pentru corpul tău. A forţa corpul să ardă proteine pentru combustibil (din lipsă de cărbuni) este ca şi cum ai pune în sobă şifonierul cu haine, pentru că aşa încălzeşti şi casa, dar observi că ai şi mai mult spaţiu în cameră. În fond, cine are nevoie de şifonier?

Ca să înţelegi cum priveşte corpul tău proteinele, îţi spun un detaliu drăguţ: aminoacizii – părţile componente ale proteinelor – nu sunt absorbiți în intestinul subţire, ci sunt adsorbiți.

Asta înseamnă că există receptori specializaţi în intestine, care îi aşteaptă ca pe pâinea caldă, pentru a-i aduce în corp. Proteinele (aminoacizii) intră în corp pe covorul roşu.

Ceilalţi, carbohidraţii, vitaminele, mineralele, nu au decât să stea la coadă şi să prindă receptorii liberi, pe principiul primul venit,primul servit.

Acest lucru se întâmplă deoarece tu, ca specie umană, pe vremea când Natura ţi-a inventat organismul şi nu aveai acces la cărniţă şi brânzică pe bandă rulantă, aveai o alimentaţie săracă în proteine, ceea ce a condus la acest comportament în corp: pentru proteine există receptori speciali care numai asta fac, pândesc şi adsorb aminoacizii.

Şi mai e ceva: când ai în casă un lucru valoros, pentru care te-ai chinuit tu personal să faci rost de el (adsorbţie), îl foloseşti o dată şi îl arunci? Sau îl refoloseşti până îi sar capacele?

Fix acelaşi sistem îl ai în corpul tău.

Proteinele se reciclează, nu sunt eliminate cu lejeritate din corp.

Ultimul detaliu legat de proteine este că prin arderea lor, produşii reziduali sunt toxici (de la amoniac la acid sulfuric, acid fosforic, acizi ketogenici, purine, etc). Semnalul din partea Naturii este clar: omule drag, nu ţi-am dat proteine pe mână ca să le arzi, ci ca să le foloseşti pentru alte funcţii vitale din corp.

Iar tu ai învăţat că pentru a slăbi trebuie să fugi de cărbuni şi să arzi diamante pe bandă rulantă. Rezultatul: nenumărate kilograme date jos rapid şi un corp puternic acidifiat.

Iar preţul care te aşteaptă după colţ, după asemenea mândră ispravă, este următorul: într-un corp acidifiat, orice cărbune se transformă cu uşurinţă în grăsime.

Pentru că grăsimea este un excelent tampon contra acizilor, fix locatarii pe care i-ai adus, cu căţel, cu purcel, în corpul tău, când te-ai apucat de ocolit cărbunii şi ai zis: nu, eu de azi ard doar diamante, pentru că uite ce repede slăbesc.

În Natură nu există scurtături! Şi orice încercare de a păcăli Natura nu o să îţi iasă!

Slavă Domnului că nu o să îţi iasă! Ştii de ce? Pentru că Natura urmăreşte un singur lucru: supravieţuirea ta. În timp ce tu urmăreşti un alt singur lucru: am mai slăbit?

Dacă vrei să slăbeşti, nu lucra contra organismului tău, acidifiind mediul intern de dragul rezultatelor fulger.

Lucrează mai încet, dar pentru sănătatea ta, arzând cărbuni buni, aducând diamante în corp pentru funcţiile diamantine, iar nu pentru sobă şi nu ocoli nici grăsimile, pentru că ele sunt al treilea muşchetar. Povestea nu ar fi completă fără ele.

Aici este un alt detaliu pe care nimeni nu ţi-l spune, în povestea de mai sus, cu diamantele.

Tu ai ocolit cărbunii, crezând că vei forţa corpul să ardă grăsimi. Însă chimic, corpului îi este mai uşor să ardă proteine decât grăsimi. Astfel că, fericirea ta de a pierde atâtea kilograme, este de scurtă durată. Pentru că o dată cu colăceii, ai pierdut multe diamante şi ai adus în casă mulţi acizi care să facă dezordine peste tot.

Grăsimile sunt un fel de paznic al acizilor. Îi ţin prizonieri,într-o strânsă îmbrăţişare. Când în corpul tău zornăie hoarde de acizi, grăsimea va îmbrăca tot ce poate, pentru a proteja diamantele. Pentru a proteja celulele, ţesuturile şi însăşi funcţiile din corp.

Când ai intrat într-o astfel de înfundătură şi te trezeşti că vrei să schimbi lucrurile în bine, trebuie să parcurgi drumul invers.

Ai ocolit carbohidraţii până acum şi te-ai dus întins spre diamante? Acum faci invers. Consumi carbohidraţi din Natură (reciteşte cele 10 reguli), consumi grăsimi sănătoase (nuci şi seminţe crude), te apuci vânjos de sport, bei apă zilnic din belşug şi ajuţi corpul să scape de musafirii pe care tot tu i-ai invitat în casa ta. Dar asta cere timp şi efort susţinut, de aceea nu mulţi apucă pe această cale.

E mai simplu să consume diamante în continuare.

Într-o cură de slăbire nu trebuie să ocoleşti grăsimile

Grăsimile sunt aerul din sobă, fără de care cărbunii nu ard bine. Ai nevoie de grăsimi, puţine dar sănătoase, în fiecare zi. Nuci și seminţe crude de orice fel, înmuiate de cu zori şi consumate de cu seară, care să ajute la echilibrarea chimică internă şi care să pună osul la treabă pentru primenirea casei tale.

Când respecţi legile corpului tău, eşti răsplătit regeşte, cu Sănătate, cu Energie, cu Siluetă. Dar eşti răsplătit după ce munceşti, după ce eşti perseverent, după ce eşti răbdător cu tine.

Când , însă, te duci cu sacul la pomul lăudat, pardon, la dieta lăudată şi rapidă, eşti răsplătit rapid de oglindă, dar oglinda îţi arată doar silueta externă, nu şi silueta internă.

Cum spuneam şi în lecția de ieri, libertate de alegere există pentru fiecare.

În Natură, lucrurile toate sunt eficiente, sunt echilibrate, sunt gândite “până la capăt”.

Determinare să ai să conlucrezi cu ea, în loc să vânezi orbeşte rezultate pe care nu ţi le explici şi pe care nu le poţi menţine.

Mâine vom discuta despre cel mai realist şi eficient lucru pe care îl poţi face într-o cură de slăbire.

Ne auzim mâine,

– Ramona

<< Înapoi în site 

Back To Top