Lecția 7 – Carbohidrații și Slăbitul
A venit momentul să luăm taurul de corne şi să gonim pe bau-bau din dulapul cu formule de slăbit.
Când spui cură de slăbire, parcă zornăie subit în mintea ta: cât mai puţini carbohidraţi.
Majoritatea oamenilor (persoanele de faţă se exclud întotdeauna), înţeleg prin cură de slăbire o înşiruire de piept de pui la grătar, peşte, iaurt 0% şi multe salate.
De ce? Pentru că nu au carbohidraţi să te îngraşe, pentru că nu au grăsimi să te îngraşe şi sunt hipocalorice.
Acest mod de gândire este din acelaşil film cu “îmi fac acum pofta, că mai încolo mă duc la sală”
Slăbitul şi caloriile seamănă
Seamănă dar nu răsare.
În filmul Star Wars (refuz să cred că nu ai văzut seria Star Wars), există Forţa şi există Forţa Întunecată.
Maeştrii Jedi spun că Forţa Întunecată este mai puternică decât Forţa curată, dar aduce numai necazuri.
Şi totuşi, mulţi sunt seduşi de puterea ei.
Forţa curată, însă, cere o anumită stare de spirit, curaj în a-ţi asuma această cale, răbdare cu tine. Ce mai, te face puternic şi înţelept!
O înţelepciune la pachet, vreau şi eu, vă rog!
Forţa întunecată este puternică, vine cu rezultate rapide şi îmbucurătoare. Dar lucrează contra corpului tău şi echilibrului său chimic. Iar la final vine cu un preţ greu pentru organism: probabilitate mare de variaţie yo-yo şi deteriorarea parametrilor sănătăţii. Câţi oameni merg să îşi facă nişte analize după curele fulger de slăbire, aşa, din curiozitate?
Orice dietă care exclude sau limitează maxim carbohidraţii, care îţi repetă poezia “carbohidraţii îngraşă, stai departe de ei”, va cere un preţ pe sănătate, mai devreme sau mai târziu. Este o Forţă întunecată.
Dar hei, fericit mi-s că am slăbit 15 kilograme rapid şi mai am doar 10 de dat jos. Doar nu o să continui aşa mereu!
Libertate de alegere există, slavă Domnului, pentru toţi!
Forţa curată este mai lentă în rezultate, cere răbdare şi insistenţă. Însă lucrează împreună cu corpul tău şi are ca efect întinerirea biologică, îmbunătăţirea parametrilor de sanătate (de la colesterol, la constipaţie şi multe altele), vine cu o Energie net superioară şi ca în povestea de mai sus, te face mai înţelept.
Nu, nu glumesc. Ce crezi, este un semn de înţelepciune să urmezi o cale mai lentă dar sănătoasă? Este un semn e înţelepciune să înveţi să ai răbdare cu tine, să înveţi să fii perseverent, să nu te grăbeşti în slăbit ca ştim noi cine din proverbele româneşti? Este un semn de înţelepciune să accepţi că ce ai deteriorat în nişte ani de zile nu poate fi reconstruit solid peste noapte? Este un semn de înţelepciune să munceşti pentru rezultate plus sănătate, în loc să cauţi scurtături care să te scape de muncă şi să-ţi satisfacă nerăbdarea nativă, ignorând consecinţele din corp?
Da? Bun, atunci cum ziceam, o inţelepciune la pachet, vreau şi eu, vă rog!
Corpul tău adoră carbohidraţii
Corpul tău adoră dulcele (nu, nu vorbesc de ciocolată). Celulele tale au nevoie de carbohidraţi simpli şi oxigen, pentru a produce Energia care te face pe tine să zâmbeşti, să funcţionezi ca organism.
Dar corpul tău nu are nevoie de făină albă, zahăr rafinat şi toate operele de artă ce ies prin împletirea celor două.
De ce crezi că te simţi subit mai fericit când mănânci ceva dulce? Organismul te recompensează cu plăcere. El eliberează serotonină, dopamină şi alte cadouri pentru sufletul tău, doar pentru a-ţi mulţumi, pe limba lui, că i-ai dat ceva bun, compatibil cu el.
Carbohidraţii simpli sunt combustibilul natural, real, al celulelor tale!
Iar prin arderea lor, tu produci CO2, apă şi eventual, acid lactic (doar în ardere anaerobă produci acidul lactic, de ajungi să faci febra musculară). Sunt produşi reziduali inofensivi, totul decurge lin si corpul este fericit cu acest combustibil.
Când, însă, deprivezi corpul de carbohidraţi şi ajungi sa arzi proteine şi grăsimi ca şi combustibili principali, produşii reziduali sunt toxici în mare parte şi îţi încarcă toxic organismul. În acelaşi timp, pierzi o mare cantitate de apă în acest proces, iar cântarul o ia razna. Bucurie, bucurie.
Proteinele sunt elemente foarte preţioase pentru organismul tău.
Avem noi o vorbă în popor, deloc delicată, care spune “a arunca diamante la porcuşori”. Acelaşi lucru se întâmplă când fugi de carbohidraţi şi forţezi corpul să ardă ceea ce el trebuie să folosească pentru construcţie celulară, producţie de hormoni, enzime şi multe alte procese de aur din corpul tău.
Carbohidraţii sunt cărbunii ieftini şi buni, pe care îi poţi folosi la discreţie, proteinele sunt diamantele pe care trebuie să le menajezi.
Însă, daca tot facem analogia asta, cât cărbune îţi trebuie să încălzeşti casa, ce rulaj de cărbuni îţi trebuie şi câte diamante îţi trebuie? Asta a propos de credinţa ca îţi trebuie multe proteine într-o zi. Nu, nu îţi trebuie, dar despre asta vorbim mâine.
Hai să te împaci cu carbohidraţii. Dar alege-i pe cei calitativi, alege tot ce are fibre.
Alege fructele delicioasele, alege legumele din belșug, rădăcinoasele, alege ciupercile, alege pastele integrale şi orezul integral. În felul acesta, dai corpului combustibil de calitate şi vei păşi pe carea Forţei curate, a Forţei care face curat în corpul tău.
Da, carbohidraţii au potenţial de a te îngrăşa dacă nu îi cunoşti. Hei, cu sabia de Jedi te poţi răni dacă nu ştii să o mânuieşti. Însă asta nu înseamnă că fugi de ea, ci că trebuie să înveţi să o foloseşti.
Ce bine că ţi-am oferit cu drag un manual de utilizare a carbohidraţilor, în lecția cu cele 10 reguli pentru o alimentaţie sănătoasă.
Alimentaţia sănătoasă nu este fizică nucleară! Iar slăbitul este cel mai natural proces al corpului tău! Dar lucrează cu el, nu împotriva lui
Învaţă-i regulile şi ai rabdare cu tine. Fii înţelept! 🙂
În fond, secretul schimbării în bine este să îţi focusezi toată energia nu în a te lupta cu vechile obiceiuri, ci în a le întări pe cele noi.
Aşa că nu te mai uita pe internet sau pe stradă după tipul de corp pe care îl doreşti. Ridică-te de pe canapea şi apucă-te de treabă.
Mâine vom vorbi despre diamante şi grăsimi. Pardon, proteine şi grăsimi.
Pe mâine,
– Ramona