Lecția 5 – Cei 3 Piloni de Aur ai Slăbitului Tău: Sportul
Dieta este amenda plătită pentru depăşirea limitei de mâncare.
Dacă faci ceea ce este uşor, dacă mănânci seara de plictiseală, dacă eşti sedentar pentru că este mai la îndemână, dacă cedezi tentaţiilor pentru că nu vrei să te frustrezi vreun pic, atunci viaţa ta va continua să fie grea.
Dar dacă acum faci ceea ce este greu, dacă vrei să îţi schimbi comportamentul şi alegerile zilnice, în favoarea ta şi a siluetei tale, atunci viaţa ta va fi uşoară.
Succesul în slăbit vine atunci când visul tău devine mai puternic decât frica de a munci pentru el.
Dar cum lucrurile satisfăcătoare în viaţă sunt rareori uşoare, la fel lucrurile uşoare sunt rareori satisfăcătoare.
Slăbitul este, în primul rând, o provocare psihică, nu fizică. Într-o parte a balanţei sunt regulile pe care le ai de respectat (mâncarea, sportul, orarul, organizarea), iar în cealaltă parte sunt provocările sufleteşti (motivaţia, variaţia dispoziţiilor sufleteşti, autocritica atunci când te împiedici, lipsa voinţei, descurajarea, nerăbdarea, etc.)
Dacă o transformare fizică profundă ar fi uşoară, toată lumea ar face asta. Pentru a avea alt corp, îţi trebuie o altă minte şi un alt comportament.
Din fericire, nu eşti o fiinţă statică şi totul în tine este dinamic, mai ales obiceiurile şi comportamentul. Iar acesta este cel mai mare avantaj al tău.
Preţul iniţial plătit? Răbdarea de a te schimba, trup şi suflet. Te rog, Doamne, dă-mi răbdare… dar dă-mi răbdare acum!
Acesta este ghimpele din spatele alegerilor proaste: a dietelor fulger, a renunţărilor pentru că lucrurile nu se mişcă cu viteza luminii, a frustrării care te împinge să mănânci la orele 10 noaptea.
Totuşi, când lucrurile nu se întâmplă cât de repede vrei tu, gândeşte-te că o maşină Rolls-Royce este construită în 6 luni, iar o Toyota în 13 ore. Iar tu vrei să îţi reconstruieşti corpul peste noapte?
Nu poţi schimba peste noapte un comportament format în ani de zile, indiferent că vorbim de alimentaţie, sedentarism sau fuga în soluţii fulger. Trebuie să schimbi aceste comportamente rând pe rând.
Iar cel mai eficient mod de a schimba un comportament este repetiţia. Repetiţia a ce?
Repetiţia unui comportament nou, favorabil ţie, care să îl înlocuiască pe cel care te ţine în loc.
Iar pentru asta, jurnalul este instrumentul perfect. Sânge în tine să ai să rezişti avalanşei de greşeli pe care o ai de notat acolo, listei parcă interminabile de critici personale, că doar aşa te-ai obişnuit, măsurătorilor care se mişcă cu viteza melcului, deşi nerăbdarea ta se mişcă cu viteza a 5-a.
Sânge în tine să ai să ţii piept realităţii pe care vrei să o îmbunătăţeşti.
În jurnalul alimentar zilnic, trebuie să îţi scrii în fiecare zi nu doar ce mănânci, ce bei şi ce mişcare faci, ci să îţi faci o autoanaliză care să te ajute să progresezi, să depăşeşti stângăciile şi blocajele curente.
Da, vei strâmba din nas, da, vei fi supărat pe ritmul în care faci lucrurile, pentru ocaziile când scapii caii, dar ai nevoie să ţii reflectoarele pe tine, dacă vrei să te schimbi în bine.
Iar dacă nu poţi face tot ce ţi-ai propus, învaţă să faci lucrurile pas cu pas.
Lăcomia şi nerăbdarea de a te vedea la liman te vor împinge să îţi propui mai multe lucruri decât poţi face. Motiv de frustrare şi de dezamăgire de sine, că nu eşti mai bun de atât.
Maturizarea acestei transformări, însă, te va împinge să o iei treptat, să îţi alegi schimbările una câte una, chiar dacă va dura mai mult până la destinaţie.
Hei, măcar ştii că ajungi acolo.
Mai bine să ajungi la destinaţie cu viteza întâi, decât să mergi înainte şi înapoi cu viteza a 5-a.
Propune-ţi lucruri, planifică, organizează-te, ia-ţi soarta în mâini, vezi-te aşa cum eşti, analizează-te, iartă-te, ajută-te!
De aceea eşti în jocul acesta, ca să devii mai bun de atât!
Corpul tău poate, mereu a putut! Este mintea, este comportamentul tău cele care trebuie să se schimbe.
Iar când te împiedici şi cazi, opreşte-te la o singură căzătură!
Nu transforma o zi proastă într-o săptămână proastă! Ridică-te, iartă-te, las-o aşa cum a picat şi continuă drumul!
Dar scrie totul în jurnal, cu autoanaliză! Ţine legătura cu tine, cu sufletul tău în fiecare zi.
Jurnalul alimentar este ca o întâlnire importantă pe care o ai cu tine. Iar campionii nu anulează niciodată întâlnirile.
Este doar o chestiune de obişnuiţă. Jurnalul, planificarea, organizarea, mişcarea, execuţia planului săptămânal.
Toate îţi intră în obişnuinţă! Şi victoriile zilnice și înfrângerile. Depinde pe care le practici mai des.
Iar dacă nu din alte motive, fă-o pentru acel: „Woooow, ce mult ai slăbit! Îţi stă foarte bine!”
Mâine vorbim despre un subiect tare controversat atunci când vine vorba despre slăbit și alimentație sănătoasă în general: Carbohidrații.
Ne auzim mâine,
– Ramona