Lecția 4 – Cei 3 Piloni de Aur ai Slăbitului Tău: Cina
Se spune că visul oricărei femei este să găsească bărbatul ideal! Aiurea! Visul oricărei femei este să mănânce orice fără să se îngraşe.
Cam aşa este şi cu mâncatul seara.
De câte ori trebuie să vorbesc despre alimentaţia la ceas de seară, zâmbesc uşor melancolic. Cum explici încă o dată un lucru pe cât de simplu, pe atât de greu de aplicat? Pentru că oamenii, în general, nu vor să ştie fix ce să mănânce seara, ci vor să găsească acea soluţie care să împace şi capra şi varza. Pardon, şi silueta şi pofta de mâncare bună.
Da, vreau să slăbesc, dar nu vreau să nu mai mănânc seara ce-mi place. Aceasta este adevărata problemă de rezolvat, iar nu enigma inexistentă “ce mănânc eu seara”.
“Ce mănânc eu seara” nu trebuie gândit în termeni de calorii, ci în termeni de “Cărămizi de reconstrucţie”
Oriunde în Natură, somnul și odihna au rol de regenerare energetică şi fizică. Cât eşti activ, majoritatea energiei tale şi a fluxului tău sanguin sunt concentrate pe orice, numai pe reparaţii nu. Tot focusul energetic este ba pe digestie, ba în procesul gândirii, ba direcţionat degeaba către membrele superioare şi inferioare când eşti stresat (da, când lucrezi stresat la raportul de la birou, fluxul tău sanguin se concentrază pe membre, crezând că eşti stresat din cauza unui lup ce-ţi dă târcoale şi de care urmează să fugi).
Somnul este momentul în care corpul în sfârşit a scăpat de tine şi de toate activităţile pe care i le ceri şi se poate ocupa de reparaţii interne.
Când dormi, corpul tău se reconstruieşte. Se reconstruieşte pe bază de ce? Pe bază de ce mănânci.
Să facem o analogie: dacă eşti liniştit acasă, cu poftă de curăţenie (ştiu, ştiu, dar hai să ne prefacem puţin) şi te apuci de treabă, dar tocmai când aveai mai mult spor, îţi intră un străin în casă, ce reacţie ai? Laşi totul baltă şi îl răneşti pe intrus cu o floare, aşa e?
La fel se întâmpla lucrurile şi în corpul tău. Digestia este o urgenţă de gradul zero pentru organismul tău, care va lăsa orice baltă pentru a se ocupa de asta!
Am o întrebare pentru tine: dacă 60% din sângele tău este blocat pe digestie de câte ori mănânci şi dacă 20% din sângele tău este amanetat permanent de către creier, ţie îţi rămân 20% din sânge pentru orice alte activităţi, atunci când ai mâncare în stomac, corect? Şi atunci, dacă digestia este mai importantă decât slăbitul şi reparaţiile, cât timp eşti tu dispus să ţii sângele blocat pe digestie noaptea, fix atunci când trebuia să se întâmple magia subţierii taliei? 1 oră? Două? Nouă?
În felul acesta trebuie să îţi alegi tu mâncarea seara, punându-ţi întrebarea: cât timp sunt dispus să forţez corpul să digere noaptea, în loc să îl las să se repare şi să slăbească? Mâncarea asta va ţine sângele blocat pe digestie câte ore?
Dacă îţi ofer un piept de pui la grătar şi o salată de legume amestecate, în cantităţi echivalente caloric, ce crezi, care va ţine corpul mai mult blocat pe digestie? Cum sună 6 ore versus 1 oră? Şi care dintre cele două vine cu mai multe “cărămizi de reconstrucţie în corp”? Cum sună proteine complexe şi colesterol versus proteine uşor asimilabile, fibre, minerale şi enzime?
De aceea, tu trebuie să alegi seara alimente care se digeră repede şi care vin cu aport nutritiv, cu care corpul poate lucra.
Regula serii ai învăţat-o ieri: seara este ideal să ţii post, deoarece toate produsele de origine vegetală au timpi de digestie cu muuult mai mici decât produsele animale. Cam pe sfert, aşa 🙂
Cu cât laşi stomacul mai gol seara (nu, una este înfometarea, alta este stomacul gol de la o digestie rapidă şi uşoară), cu atât organismul tău va avea timp să se ocupe de orice surplus şi să se revitalizeze din temelii.
Aşadar, seara eşti Master Chef în concursul Vegan Chef, în care prepari curcubee în farfurie.
Ştii care este paradoxul? Atunci când cineva nu consumă carne şi alte produse animale ( în cazul de faţă nu consumă seara), apare inevitabil întrebarea: şi ce mai mănânci?
Supriza va fi când, văzându-te fără cărniţă sau iaurt, descoperi că există zeci de legume din care să alegi şi cu care să te joci.
Dă-mi voie să îţi prezint salata verde şi pe suratele ei ciupercile, morcovul şi roşiile cherry, nucile , seminţele de dovleac şi migdalele. Vin la petrecere și sfecla, cartofii, tofu sau orezul, castanele, ceapa verde şi parfumatul usturoi. Tot neamul este aici, zeci si zeci de surate legumicole colorate, nuci şi seminţe crude şi pline de “cărămizi” numai bune de folosit noaptea când tu visezi de zor.
Imaginaţie să ai şi curaj să descoperi acest teren multicolor
Că tot veni vorba de slăbit, ai încercat vreodată sa îţi faci un suc de legume seara? Îţi spun o combinaţie fericită: 75% legume şi 25% fructe (pentru gust), stoarse şi băute cu ochii mari de mirare, că este mai gustos decât te aşteptai. Să vezi atunci slăbit în forţă!
Priveşte dincolo de calorii, om frumos. Corpul tău este chimie curată! Iar chimia corpului tău spune: vreau elemente uşor asimilabile, vii si variate! Vreau să nu muncesc noaptea să diger!
Deci, carnea, brânzica şi tot ce este curcubeu pe cerul gurii, mută-le la prânz.
Stomacul gol şi alimentaţia vegană seara aduc slăbit, energizare şi întinerire biologică
Stomacul plin şi alimentaţia cu produse animale seara(chiar şi parţial), aduc satisfacţie gustativă, relaxare la televizor şi o burtică pufoasă.
Ambele sună bine, doar că numai una arată bine la exterior.
Corpul tău adoră Simplitatea! Iar cina este Regina Simplităţii, care, pe cât este de puternică şi eficientă, pe atât este de dificilă de respectat în mod constant!
Dar hei, se zice că obrazul subţire cu cheltuială se ţine. Sau, mai corect spus, silueta subţire cu cină vegană se ţine.
Mâine vom discuta despre balaurul curelor de slăbire: sportul. Cum să faci să îl împaci?
Ne auzim mâine,
– Ramona