Skip to content

Lecția 3 – Regulile Mâncatului Sănătos

 

 

Dintre toate informaţiile pe care trebuie să le ştii pentru a ţine o cură de slăbire autentică, sănătoasă, alimentaţia este partea cea mai uşoară.

Să afli ce trebuie să mănânci, când, cum, cât, acestea sunt lucrurile banale.

Aici se află păcăleala secolului. Oamenii chiar cred că a mânca sănătos, a avea o alimentaţie ce te conduce spre sănătate, energie, supleţe, este fizică nucleară, este ceva ascuns vederii şi cunoscut doar de cei puţini.

Paradoxal, aşa şi e. Este cunoscut de prea puţini oameni, dar nu pentru ca ar fi un secret, ci pentru că este mult prea evident, mult prea la vedere.

Este precum turnul Eiffel pe care parizienii nici nu îl mai bagă în seamă, deşi este mare cât o zi de post.

Alimentaţia sănătoasă este plictisitor de simplă, de aceea este şi grea de suportat. Este fără gurmanderii, fără răsfăţuri culinare, fără reţete alambicate, fără fast fooduri condimentate, ci doar cu lucruri cât mai simple, cât mai compatibile cu corpul tău.

Spune-mi sincer, dacă vine cineva şi îţi spune: pentru a redeveni suplu, trebuie să mănânci muuulte fructe şi legume, nuci şi seminţe crude, să faci mişcare zilnic, să bei apă din belşug , să ocoleşti mâncărurile grele şi să ai o atitudine pozitivă, l-ai da pe uşă afară, pe motiv că nu îţi spune nimic interesant?

Ce bine că există ceaiuri extrase din sevă de tulpină amazoniană, smoothie-uri concentrate, gândite în laborator de oameni de ştiinţă care şi-au dedicat viaţa să te scape de această greutate insurmontabilă, programe de fitness care ard calorii într-o oră cât poţi mânca tu în două.

Ce bine că altcineva se ocupă de problema asta, numai tu nu!

Aşa s-au născut şi aşa se menţin problemele pe viaţă! Cine vrea să fie sedus, mereu va fi sedus şi va sări din leac în leac, precum fluturaşul din floare în floare. Piaţa soluţiilor de slăbit este nemuritoare, pentru că fuga de responsabilitate personală este nemuritoare.

Natura este eficientă, nu lucrează cu ocolişuri, nu creează efecte yo-yo, este francă, directă, promptă.

Există o vorbă la noi, nedelicată, dar aplicabilă în multe domenii: domnia şi prostia se plătesc.

Ei bine, neştiinţa, refuzul de a învăţa, de a-ţi asuma responsabilitatea pentru drumul tău, pentru corpul tău, pentru alimentaţia ta, nerăbdarea şi lăcomia după rezultate fulger, se vor plăti mereu.

Aşa că este timpul să ieşi din horă şi să îţi creezi propriul sistem alimentar, aliniat cu Natura şi aducător de cele bune. Toate cu condiţia să accepti Simplitatea în viaţa ta.

Firul roşu pe care trebuie să îl urmezi în alimentaţia ta este simplitatea alimentară. Corpul tău adoră simplitatea, adoră să nu muncească mult pe digestie (digestia este cel mai mare consumator de energie din corp şi amanetează aproape 60% din sânge , timp de mai multe ore, pentru a îndeplini această sarcină)

Dar ce tot lungim noi vorba? Hai să vedem, negru pe alb, ce ai tu de făcut pentru a înlocui un sistem vechi cu unul nou eficient.

Când vrei să îţi primeneşti casa, să o renovezi, întâi arunci afară ce este vechi, nefolositor, pentru a face loc noului.

La fel, primul lucru pe care îl ai de făcut este să arunci afară din casa ta tot ce se încadrează la tentaţii şi te seduce iremediabil seara, când voinţa ta este minunată, dar lipseşte cu desăvârşire.

Aruncă din casă toate produsele împachetate, din categoria biscuiţi, pufuleţi, dulciuri, sucuri la sticlă. Aruncă pachetele de margarină şi pâinea albă, caşcaval, alune şi alte ronţăieli la îndemâna ta.

Iar dacă familia ta este consumatoare de astfel de lucruri, oare nu merită şi ei mai bine de atât?

Oricum ar fi, curăţă-ţi casa de tentaţii, altfel te vor subjuga fără să ştii când s-a întâmplat.

Odată ce ai curăţat terenul, începe să aduci în casă tot ce este mai aproape de Natură: fructe, legume, nuci şi seminţe variate crude, alte produse cât mai curate. Să îţi fie drag să te uiţi la frigiderul tău, dar, în acelaşi timp, să ştii ce vei face cu fiecare aliment în parte şi când. Doar pentru asta ai agendă.

Iar acum, ca la muzeu, hai să înşirăm regulile pe care, cu cât le aplici mai corect şi mai multe, cu atât vei prinde aripi, iar slăbitul va fi o simplă consecinţă. Aşteaptă-te la lucruri uşoare, de bun simţ, intuitive. Pentru lucruri complicate, avem comercianţii de produse minune. Natura nu se ascunde după deget.

  1. Zilnic trebuie să ai o porţie maaare şi generoasă de legume.Dacă stomacul şi intestinele tale nu sunt răzvrătite din fire, atunci transformă totul în salată şi du-te cât mai spre crud posibil. Dar dacă lucrurile sunt mai sensibile, atunci le poţi găti uşor, pentru a fi mai uşor tolerate de corpul tău.
  2. Legumele le poţi combina cu orice vrei tu, mai puţin cu fructele.
  3. Fructele, drăguţele, sunt pretenţioase şi sofisticate în lumea lor. Ele se adună în bisericuţe şi nu primesc pe nimeni în cercul lor. Astfel că fructele trebuie să le consumi mereu singure, pe stomacul gol. Locul lor ideal este dimineaţa, pe săturate. Şi nu, nu fructele îngraşă, ci felul în care nu ştim să le folosim şi să le încadrăm corect.
  4. Oriunde ai produs animal, nu trebuie să ai carbohidraţi complecşi. Dacă în lista A avem produse animale, iar în lista B avem carbohidraţi complecşi, niciodată nu amesteca un produs din lista A cu un produs din lista B, la aceeaşi masă.Lista A înseamnă: orice produs animal, de la ouă la carne, peşte, fructe de mare, mozarella, sărmăluţe sau şorici.Lista B înseamnă: cartofi, orez, orice fel de făină, năut, fasole boabe, linte, mazăre, hrişcă, mei, mălai şi mămăliguţă, chia, quinoa şi alte cereale sofisticate.Ce deducem pănă aici: că te desparţi cu drag şi o lacrimă în ochi de mămăliguţa cu brânză, de peştele cu mujdei şi mămăligă, de pastele cu fructe de mare şi de româneasca noastră fasole cu ciolan.
  5. Consumă maxim 1 tip de aliment din lista A într-o zi şi maxim 1 aliment din lista B, evident, nu la aceeaşi masă. Ideal este nici chiar în aceeaşi zi.
  6. Seara consumă doar produse de post. Nu, peştele nu este de post. Seara consumă pe cât posibil doar produse pe bază de legume şi încearcă să ocoleşti lista B. Da, cartofii prăjiţi sunt de post, dar parcă nu ar merge seara, tu ce zici? Deci, ideal este ca seara să consumi produse uşor digerabile, pe bază vegetală:legume, ciuperci, soia, supe creme sau sucuri de legume, nuci şi seminţe crude înmuiate, salate sau tot ce ţi-ai scris în agendă că vei face sau vei avea pregătit.
  7. Asigură-te că ai zilnic în program o mânuţă mică, sau, şi mai bine zis, o lingură de nuci şi seminţe crude înmuiate. Acestea le pui la înmuiat într-o cană dimineaţa şi le consumi cu zâmbetul pe buze. Mai mult de atât se adună pe şolduri.
  8. Apa noastră cea de toate zilele trebuie să o consumi până la o cantitate de 33 grame per kg corp. Dacă trebuie să urci la 2 l, conform calculelor, iar acum abia dacă bei o cană, nu şoca organismul, şezi blând şi ia-o treptat. Creşte în fiecare zi cu maxim 100 ml, astfel încât să te obişnuieşti cu apa şi tu şi rinichii tăi, veseli nevoie mare de asemenea oaspete. Unde mai pui că setea este un sport care se învaţă, iar în câteva săptămâni o să te întrebi cum ai putut sta fără apă din belşug atâta timp.
  9. Dimineaţa, pe răcoare, înainte de a consuma orice altceva, începe-ţi ziua cu o cană sau două de apă băute înceeet, pe îndelete, ca un înţelept care contemplă în acelaşi timp sensul vieţii.
  10. Totalul unei zile trebuie să conţină: porţia de fructe izolată de altele, porţia de legume, porţia de carbohidraţi complecşi sau de produs animal, porţia de nuci/seminţe crude şi porţia de apă pe săturate.

Acestea sunt cele 10 reguli sofisticate, alambicate şi nemaiîntâlnite, pe care corpul tău le aplaudă şi le primeşte cu braţele deschise.

În funcţie de câte aplici într-o zi, vei lua coroniţă cu felicitări sau vei spune, ofuscat ca un copil, că nu merge domnule, la tine nu funcţionează.

Ei, şi dacă slăbitul ar ţine doar de nişte reguli alimentare, ce bine ar fi. Dar slăbitul ţine de psihic, de mobilizare pe termen lung, de răbdare, de maturizare.

Aşa că, ia-ţi entuziasmul de început de mână şi purcede la drum. Dar nu te grăbi. Un maraton nu se aleargă repede ca un sprint, ci încet şi cu răbdare, pentru că e lung.

Hai, capul sus şi atitudinea şi mai sus, drumul tău în curând începe.

Mai avem niscai lucruri de rezolvat, următorul pe listă fiind masa cu cel mai mare impact asupra siluetei tale: Cina.

Ne auzim mâine,

– Ramona

<< Înapoi în site 

Back To Top