Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
3 Greșeli Care Te Împiedică să Obții Silueta Visată
Un proverb buddhist spune, referitor la disciplină: “Dacă ai reuşit să faci un lucru într-o zi, îl poţi face toată viaţa”. Privindu-l din punct de vedere logic, are dreptate, nu-i aşa?
Iar asta se aplică şi sportului şi disciplinei alimentare şi organizării şi făcutului lucrurilor bine.
Şi totuşi, cum se face că majoritatea oamenilor eşuează când vine vorba despre a continua ceea ce au început, mai ales când vine vorba despre a obține silueta mult visată?
Este relativ simplu. Sunt trei motive care stau la baza acestui aspect:
- aşteptările nerealiste
- graba și lacomia
- implicarea cu jumătate de măsură
Aşteptări nerealiste
Acestea se referă la modul în care evaluezi, din start, timpul şi efortul de care este nevoie, pentru a obţine rezultatele dorite de tine.
Avem tendinţa de a face estimări optimiste, ghidate de nerăbdarea de a rezolva mai repede o problemă.
Dacă te întreb acum în ce fel te vezi peste 1 lună, cel mai probabil îmi spui că te vezi mai în formă, mai bine, mai evoluat, mai mulţumit de sine.
În mintea ta rulează filmul în care, în luna aceasta care urmează, sigur vei face ceva pentru tine şi luna următoare te va găsi mult mai bine. Te aştepţi de la tine să nu mai amâni lucrurile, te aştepţi să te apuci de treabă, iar peste o lună să vezi deja nişte rezultate bune.
Întrebarea pentru tine este: gândindu-te la modul cum “sigur o să faci ceva luna asta”, te gândeşti oare şi la efortul şi implicarea pe care le cere orice transformare?
Aşteptările tale sunt să te schimbi în bine, dar cuprind şi partea în care munceşti pentru asta, cu toate sacrificiile de rigoare? Câte ore îti vei dedica în fiecare săptămână, câte minute în fiecare zi, cum îti vei organiza timpul, astfel încât să le împaci pe toate şi să progresezi?
Este uşor să te gândeşti la forma la care vrei să te ajungi, dar te încurajez să te gândeşti şi la drumul până acolo şi să îi acorzi importanţa cuvenită.
Altfel, luna viitoare te va găsi fix în aceeaşi formă ca şi acum.
Aici intervine provocarea, mai ales când eşti singur.
Eşti singur, tu cu responsabilităţile tale, timpul tău limitat, poftele şi slăbiciunile tale, emoţiile tale. Dar tu, în sufletul tău, te aştepţi ca peste o lună deja să fii alt om.
Aceste aşteptări nerealiste sunt motivul pentru un număr atât de mic de oameni reuşesc să se schimbe de unii singuri. Nu pentru că nu ar putea, ci pentru că sunt singuri împotriva tuturor provocărilor unei transformări.
Graba şi lăcomia
Ei, bine, aceste două frumoase caracteristici sunt precum cele 2 faţete ale unei monede. Nu există una fără cealaltă.
Vrei să slăbeşti.
Te cred!
Dar vrei să slăbeşti acum. Să scapi de problema ta, de durerea ta, de dezamăgirea ta, acum!
Societatea a avut grijă să te educe cu pretenţii de “acum” în orice domeniu, de la servicii achiziționate, la rezultate în orice domeniu.
Graba şi lăcomia sunt rădăcinile eşecului şi o sursă maximă de profit pentru cei care fac afaceri vânzând aşteptări nerealiste şi promisiuni, bazându-se pe dorinţa omului de a scăpa de o durere personală.
De aici neîncrederea în oferte, de aici uneori agresivitatea faţă de oferte care sună “prea bine”, de aici renunţarea de a mai face ceva. Până nu mai suporţi să rămâi aşa şi o iei de la capăt, cu altă tentativă de slăbit, dar cu aceeaşi atitudine de grabă şi lăcomie.
În Şcoala de Slăbit, facem lucrurile în ritm moderat, şi mai ales, facem reeducare alimentare, fizică şi sufletească. Lucrăm la rădăcini, pentru rezultate de profunzime şi pentru o schimbare pentru toată viaţa.
Fără grabă, fără lăcomie.
În popor există o vorbă care ilustrează perfect acest tip de comportament lacom şi grăbit: “leneşul mai mult aleargă”. Aceasta este realitatea: cu cât te grăbeşti mai mult, cu cât cauţi scurtături şi soluţii care să muncească în locul tău, cu atât lungești drumul.
Implicare pe jumătate
Ce este curios în acest caz este că cei ce se implică pe jumătate, vor rezultate întregi.
Începi cu energie, dar după 2-3 zile simţi nevoia de o pauză şi începi să mănânci prost, din stres sau alte motive, amâni sala, te amâni pe tine. Apoi reiei câteva zile în care munceşti pentru tine, după care reiei şablonul, 2 paşi înaine, 2 paşi înapoi.
Ce pierzi în acest tip de comportament nu este doar timp, ci entuziasm sufletesc. Pentru că ai început procesul de slăbit, dar vezi că acea formulă nu funcţionează, pentru că nu te ţii de muncă zilnic.
Încet, încet, laşi garda jos, obosit de acest carusel de ”du-te, vino” cu dieta şi speri că data viitoare nu vei mai greşi.
Aici intervine valoarea unui grup şi a unui ghid, a unui mod de lucru în care nu faci lucrurile singur, în care eşti motivat zilnic să continui, în care eşti sprijinit pentru a depăşi obstacolele iminente ce apar în acest proces. Unde-s mulţi, puterea creşte. Iar în Şcoala de Slăbit, cu adevărat prietenul la dietă se cunoaşte.
Aici te obişnuieşti să îţi concentrezi energia pe ceea ce faci astăzi: înveţi să ai răbdare cu tine, să faci lucrurile corect şi să îti formezi putea de a te implica 100% , pentru a obţine 100% rezultate.
Nu există scurtături către succes. Există doar ghidaj eficient şi parteneri de nădejde de drum.