Skip to content

Organizarea este punctul central al reușitei tale

Cunoşti acel moment în care îţi spui cu aplomb „Gata cu joaca, gata cu teoria, a sosit momentul sa plec la drum. ” ?

Chiar vrei mai mult pentru tine şi simţi  că a venit momentul să iei taurul de coarne. Din nou.

Că este slăbit sau doar îmbunătăţirea stilului de viaţă, simţi că s-a copt momentul şi eşti gata să pleci la drum.

Zis şi făcut, dar de unde începi?

Pe vremuri, marii generali care plecau la război, nu plecau la întâmplare, bazându-se că vor improviza din mers. Ei aveau din start planul făcut şi mai ales, aveau întotdeauna un plan B , un plan C, un plan D.  Hei, alfabetul are foarte multe litere, pentru cei care nu acceptă înfrângerea.

Dar asta se întâmpla atunci.  Tu eşti tu, eşti aici. Cu ce începi?


Punctul central al reuşitei tale, indiferent cât de „german” sau de auster sună, este organizarea.


Organizarea mediului din jurul tău, organizarea programului tău, organizarea slăbiciunilor tale şi fără să le sari, a momentelor tale de relaş.

Eşti om. Eşti un om minunat, cu punctele tale forte şi cu punctele tale slabe.

Iar punctele slabe trebuie să le prevezi de acum şi să le contracarezi puterea lor de kriptonită.

Dacă punctul tău slab este mâncatul seara, iar tu vii seara obosit şi cătrănit de la muncă, iar în frigider te aşteaptă o porţie de prăjitură rămasă din weekend sau ceva ce ţi-ar merge la suflet dacă l-ai mânca, îţi garantez că ai toate şansele ca voinţa ta să se ducă în cap. Este uman, iar noi am mai vorbit despre modul în care ne anesteziem cu mâncare.

Astfel că primul şi cel mai elementar lucru pe care îl ai de făcut este să îţi cureţi casa de TOT ce se numeşte tentaţie. Tot ce ştii că ţi-ar face cu ochiul seara, când câştigă nevoia de pace, iar nu voinţa de a slăbi.

Aruncă biscuiţii, caşcavalul, hai că le ştii deja şi înlocuieşte-le cu lucruri bune. Cu mâncare gătită după regulile corecte de alimentaţie, cu multe salate şi fructe, cu nuci pe care le-ai pus la înmuiat dimineaţă, înainte să pleci la treabă.

Dar ce faci tu dacă ai familie frumoasă şi tu eşti Prâslea la cură de slăbire? Atunci ai nevoie de ajutorul lor. Ei trebuie să fie “puşi în gardă”.  Dacă voinţa ta cedează, voinţa lor în ceea ce te priveşte, nu va ceda.

Apelează la ei să te ajute să te ţii tare, să te înghiontească mustrător dacă te întinzi după felia de pâine la masă, când în faţa ta se află salata cu tofu şi nucile înmuiate.

Mediul tău din casă este obligatoriu să fie ori schimbat complet pentru tine, ori să ai sprijinul poliţienesc al familiei tale, să nu te lase să aluneci când tu simţi că se întâmplă asta.

Al doilea mare lucru de organizat este timpul.

Ai serviciu, ai casă, ai responsabilităţi, ai timp puţin şi energie uneori şi mai puţină.

De unde găseşti tu timp şi energie să mergi şi la sală când pe fruntea ta scrie pat? De unde iei tu timp să găteşti, când dacă încropeşti ceva la nimereală, te şi saturi rapid şi te simţi şi satisfăcut. Iar dieta, lasă că vezi tu mâine. Ai mai fost acolo, ştii că nu funcţionează filmul ăsta.

Motiv pentru care, îţi trebuie o agendă, un caiet, ceva în care , în fiecare weekend, tu să îţi calculezi şi să îți organizezi timpul şi activităţile pentru săptămâna care urmează. Întrebări precum: Când gătesc? Ce gătesc? Când merg la sală, în funcţie de cum mă cunosc prea bine că ma ţine sau nu mă ţine voinţa? Ce mănânc în fiecare seară, în timp ce familia mea prestează ciorbiţă de perişoare? Ce gustări iau la mine la muncă, să nu mă înfig în primul automat cu dulciuri?

Dar te rog de acum, nu îţi propune lucruri nerealiste. Porneşte de la nivelul tău de voinţă.


Este mai bine să îţi propui mai puţin şi să faci, decât să îţi propui mai mult și să eșuezi rapid, doar pentru că arată mai bine şi eşti nerăbdător să culegi rezultatele.


Gândeşte-te cu maturitate că şi rezultatele curente, nesatisfăcătoare cum sunt, tot în timp le-ai obţinut.  La fel şi cu rezolvarea lor.

Pune reflectoarele pe tine şi pe programul tău, aşa cum spuneam cu altă ocazie.

Este uşor să începi, este solicitant să te ţii tare pe poziţii.  Iar prima iluzie la care trebuie să renunţi este că nu te vei mai clătina. Ooo, ba da, te vei clătina.  Şi ce dacă? Şi o barcă se clatină pe apă, dar nu se răstoarnă.

Unul din lucrurile cele mai încurajatoare pe care ţi le pot promite este că pofta vine mâncând. Voinţa vine făcând. Iar rezultatele vin niciodată renunţând.

Back To Top