Skip to content

Ordinea în care consumi alimentele – Partea 3 din 3

Pe vremuri, era o emisiune la televizor, în care celebrităţile îşi prezentau casele. Şi, de fiecare dată, ca trase la indigo, când erau prezentate dormitoarele şi paturile, fiecare vedetă spunea cu zâmbetul pe buze: „This is where the magic happens”. „Aici se întâmplă magia!”. Să ştii că le dau dreptate: Aici se întâmplă magia!

Hei, stai uşurel, că aici nu vorbesc de lucruri deochiate, vorbesc de nutriţie. La ce te gândeai? (ruşinică!)

Am ajuns la cel de-al treilea ciclu circadian al corpului tău, cel dintre orele 20:00-04:00, dedicat reconstrucţiei şi vindecării. Motiv pentru care, să repetăm ce-am zis mai sus, să ştim cu ce idee plecăm la drum: AICI se întâmplă magia!


Dacă este o masă din zi care are cel mai mare impact asupra sănătăţii, energiei, vigorii, a, da, şi siluetei tale, aceasta este cina!


De ce? Pentru că în funcţie de ce mănânci tu la cină, în noaptea aia, în patul tău moale, te vei repara sau vei digera. Nu le vei face pe amândouă!

Nu le poţi face pe amândouă pentru că nu ai sânge în corp pentru amândouă. Poftim? Da, cum ai citit 🙂

În corpul tău există o reţea de vase de sânge lungă cât să înconjori Ecuatorul de vreo 2 ori. Dar sânge, ai doar câţiva litri. Între noi fie vorba, de ce crezi că sângele tău circulă cu aşa mare viteză prin corp? Pentru că el, în câteva minute (7 – 8 minute) trebuie să parcurgă un circuit imens, care să acopere întreaga suprafaţă a corpului tău şi să irige fiecare celulă în parte, după care, o ia de la capăt.
Hai să îţi mai spun un detaliu important: în Partea a doua din seria Ordinea în care consumi alimentele îţi povesteam că în timpul digestiei, 60% din sângele tău se concentrează în zona abdominală, pentru a susţine funcţiile digestive. Ce mai trebuia completat este că alţi 20% din sânge sunt permanent amanetaţi de creierul tău, zi-lumină.


În timp ce digeri, 80% din sângele tău este „ocupat” cu alta treabă.


Acum, întrebare de nota 10. Considerând că Mama Natură a spus că noaptea corpul tău trebuie să se repare, să se vindece, profitând de faptul că tu dormi ca un prunc, cu cât sânge vrei tu să faci reparațiile noaptea? Cu 20% sau cu 80%?

Concluzia e firească. Dacă vrei ca magia să se întâmple şi să fii un spiriduş plin de energie a doua zi, trebuie să minimizezi timpul de digestie seara. Ca să eliberezi sângele, să nu mai fie blocat pe digestie şi să se ocupe de reparaţii interne. Fiecare oră în plus cu stomacul gol noaptea înseamnă că 80% din sângele tău şi din Energia ta sunt mobilizate pe reparaţii şi pe întinerirea ta! De 4 ori mai mult decât dacă ai avea un stomac plin şi doar 20% din sânge disponibil pentru „magie”. De 4 ori mai multe rezultate!

Întrebarea se pune: Ce să mănânci tu seara ca să scapi repede de mâncarea din stomac şi să te duci neprihănit la somn, cu stomacul gol?
Tot ce trebuie să faci, ca să răspunzi la această întrebare este să îţi alegi câte ore din cele 8 puse la dispoziţie, vrei să te repari şi să te înfrumuseţezi şi câte ore vrei doar să digeri.
Iar în funcţie de asta, alegi şi cina.

Vrei să te vindeci, să consumi rezerve de grăsime, să te energizezi , 7 ore din cele 8? Atunci trebuie să mănânci ceva ce se digeră într-o oră.
Vrei să întinereşti şi revigorezi doar 4 ore din cele 8? Atunci alegi ceva ce se digeră în 4 ore. Şi tot aşa.

Alimentele care se digeră cel mai repede nu provin de la animale, nu se ung pe pâine, nu sunt prăjite în ulei și nici nu sunt demne de Masterchef.
Dacă tu îmi găseşti un somon-fume sau un piept de pui la grătar care se digeră înt-o oră, eu îmi scot pălăria în faţa ta. Carnea, lactatele, orice provine de la animale, au timpi de digestie mari, de la 4-6 ore în sus. 4-6 ore din cele 8? Parcă nu-ţi mai vine să le consumi seara, ştiind că vei sacrifica ciclul de reparaţii în favoarea digestiei.
Aşa că, soluţia practică (am spus practică, nu gurmandă) este să consumi seara doar produse de post. Ele se încadrează toate la sub 4 ore.

  • Sucurile de legume – 30 de minute
  • Salatele şi legumele la grătar – 1 – 2 ore
  • Mâncărurile de legume – 2 – 3 ore

Ai ceva opțiuni.

Rămâne să mai negociezi cu limba, să cădeţi la pace cu gustul mâncării alese.
Dar când limba plânge seara, râde oglinda dimineaţa. Zic şi eu…

Am ajuns la jumătatea drumului!

Wow! Suntem în ziua 15 a seriei de 30 de articole în 30 de zile. Nu-mi vine să cred cât de repede am ajuns aici. Nivelul de interacțiune pe care îl are această serie și răspunsurile tale mă bucură tare mult și vreau să-ți mulțumesc pentru că faci parte din comunitate. Sper că reușesc să îți aduc valoare și că te ajut să înțelegi mai bine cum să te hrănești sănătos și să slăbești în acest proces.

Dacă n-ai făcut-o deja, abonează-te la lista de email.

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top