Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
Ordinea în care consumi alimentele – Partea 1 din 3
Există o expresie foarte cunoscută în engleză , care spune „A place for everything and everything in its place”.
Un loc pentru toate şi toate la locul lor. Mama Natură nu pune nimic la întâmplare. Valabil şi pentru corpul tău, pentru procesele tale interne, ordinea în care se întâmplă lucrurile, ordinea în care e bine să consumi alimentele.
Despre asta vorbim azi şi încă două zile de-acum înainte: ordinea în care consumi alimentele.
La o privire de ansamblu, care este orarul tău zilnic? Te trezeşti, te dezmeticeşti, îţi rezolvi lucrurile sfinte matinale, te alimentezi şi purcezi la drum. Ai o zi întreagă în faţa ta şi multe de făcut. Apoi vine seara, când speri şi încerci să te odihneşti, pentru că mâine o iei de la capăt.
Nimic extraordinar până aici. Până te uiţi la organismul tău şi afli că, de fapt, şi el şi-a aranjat toate procesele interne astfel încât să îţi susţină optim tot ce faci, în ordinea în care le faci. Vorba aceea, „A place for everything and everything in its place”.
Pentru că el este cel mai mare aliat al tău. Pentru că tot ce vrea corpul tău este ca ţie să îţi fie bine. Ca să poţi duce specia mai departe, bineînțeles.
În corpul tău, fiecare organ în parte, fiecare funcţie în parte, respectă nişte cicluri de funcţionare zilnică, la fel cum şi tu ai programul tău zilnic. Ore de maximă şi minimă activitate. De exemplu, colonul tău are intervalul de maximă funcţionare între 5-7 dimineaţa. Ce coincidenţă, nu?.
Aceste cicluri de funcționare zilnică se numesc cicluri circadiene.
Dar ca să păstrez povestea la un nivel uşor de înţeles, vom împărţi aceste cicluri în 3 etape mari şi late: detoxifierea, alimentarea şi repararea. 24 de ore într-o zi, 3 etape a câte 8 ore, 3 articole diferite.
Prima etapă durează între 4:00-12:00 şi este etapa de detoxifiere. Acum, nu mă întreba dacă este după ora de vară sau de iarnă, pentru că nu am întrebat 🙂
Revenind, până în prânz, corpul tău îşi maximizează procesele de curăţare internă. De aceea te duci dimineaţa în locuri sfinte, de aceea limba e mai încărcată dimineaţa, urina mai încărcată, pentru că tu arunci afară mai multe toxine decât în oricare altă etapă a zilei.
Dacă dimineaţa, până în prânz, corpul tău este ca o gospodină harnică, care face curat în casă, ai vrea să o ajuţi?
Ai vrea să-ţi lustruiască ferestrele şi să cureţe cu spor casa, să lucească totul de curăţenie? Ai vrea să îi oferi tot ce îi trebuie, detergenţi, apă, bureţi şi mai ales timp, să îşi facă treaba de nota 10?
Sau ai bloca-o, vărsând în mijlocul casei un morman de lucruri amestecate, forţând-o să lase totul baltă ca să se ocupe de problemă, iar apoi să o blamezi că nu şi-a făcut treaba cum trebuie?
Eu zic că i-ai pune la dispoziţie tot ce ai tu mai bun, pentru că îţi place când casa ta e curată şi luminoasă.
Aşa că începi cu apa, îi dai apă acestei gospodine interne, ca să poată spăla bine totul. Ții minte articolul despre apă? L-ai pus în aplicare?
Iar după apă, i-ai da bureţi de spălat , detergenţi şi o găleată în care să adune gunoiul. Ai citit articolul despre carbohidraţi şi fructele de dimineaţă?
Fructele conţin fibre solubile, care se comportă ca nişte bureţi în intestinele tale şi care spală pereţii interni, absorb toxine, colesterol (da, colesterol în exces) şi alte bucurii de care eşti dornic să scapi.
Ştii cu ce mai vin fructele? Cu încă vreo 3-4 gospodine în plus, care să ajute la curăţenie. Pentru că vin cu energie, enzime, fibre solubile, încărcătură electrică, şuruburi care se înfiletează spre stânga (ţii minte articolul de ieri?) şi cu papa bun pentru toată lumea (a se citi ”papa pentru toate celulele tale”).
Iar corpul tău şi gospodina ta internă, sunt bucuroşi de preacinstiţii oaspeţi. Da, aşa mai vii de-acasă! Să tot faci curat în aceste condiţii!
Fructele sunt alimentul cel mai compatibil cu corpul tău.
De departe! Nu degeaba le-a făcut Mama Natură atât de gustoase. Nu ignora acest detaliu.
Iar tu, până la prănz, dacă vei consuma doar fructe, cu duiumul, vei aduce o armată de gospodine care să ajute corpul exact atunci când acesta are nevoie mai multă: când face curăţenie.
Dacă în schimb începi ziua cu un mic dejun al campionilor sau orice fel de mâncare gătită la foc, corpul tău nu recunoaşte această mâncare, pentru că nu are buletinul la ea. Cum, mâncarea are buletin? O să îți explic într-unul din articolele viitoare.
Pentru corpul tău, un mic dejun clasic şi consistent înseamnă un morman de lucruri amestecate vărsate în mijlocul casei.
Gospodina ta internă a primit un morman de lucruri amestecate, în loc de o armată de alte gospodine.
Va începe să le sorteze pe căprării, care pe unde-i este rostul. Hainele la haine, proteinele la proteine, dar nu va mai avea timp de lustruit geamuri. Iar tu nu observi imediat, pentru că hai să fim sinceri, când lucrurile se întâmplă progresiv, sunt mai greu de observat. Când geamurile nu sunt spălate zilnic, observi după mult, mult timp. Iar când observi, sunt deja murdare bine.
Dar dacă faci această schimbare, dacă începi ziua cu apă şi apoi fructe din belşug, indiferent cât de mult s-a murdărit casa ta de-a lungul vremii (fără voia ta), vei veni zilnic cu armate de gospodine. Care azi îţi vor curăţa geamurile, mâine uşile, poimâine dulapurile, apoi vor începe să ungă balamalele care scârţâie şi uite aşa, progresiv, te vei schimba la faţă. Pardon, te vei schimba la casă.
Iar dacă ai probleme cu consumul de fructe, soluţia nu e să fugi, ci să găseşti uşa din dos, dar acesta este un alt subiect.
Un lucru te mai întreb şi încheiem azi. Ţi-ai chema gospodinele la curăţenie când eşti acasă şi ai musafiri? Sau le-ai chema când casa e liberă şi au loc să se desfăşoare, fără să te încurce?
Aha! Bun, atunci gospodinele-fructe se mănâncă doar pe stomacul gol. Şi nu, la 3 ore după prânz nu ai stomacul gol. Dimineaţa, da.
Cum ziceam la început, un loc pentru toate şi toate la locul lor.
Cum scriu tinerii îndragostiţi pe nisip?
Dimineaţa + Fructe = Love!
Este dimineaţă, aşa că mă duc să-mi iau nişte struguri. Îmi place când e curat şi bine în casă.