Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
Cum scapi de oboseala cronică?
Oamenii mă întreabă de unde am atâta energie şi cum să facă să scape de oboseala cronică. Cunosc scenariul, l-am încercat şi eu pe pielea mea, aşa că îi înţeleg perfect. Oboseala cronică e aproape la fel de des întâlnită precum constipaţia. O să povestim despre asta în această serie.
În articolul de ieri ți-am promis că o să înțelegi cum faci să scapi de oboseală și cum să te simţi ca un spiriduş înaripat toată ziua, iar nu ca un cărăbuş care abia îşi târăşte picioarele până seara. Pentru că nu are treabă cu orele de muncă, cu copiii de acasă şi responsabilităţile multe, multe. Are treabă cu rezervele tale de energie, pe care tu le faci să fie foarte mici sau foarte mari.
Răspunsul se află în următoarea ghicitoare: dacă te afli într-o groapă din care vrei să ieşi, care e primul lucru pe care trebuie să-l faci? Ghiceşti? Să te opreşti din săpat! Abia apoi cauţi soluţii de ieşire.
Unde bat cu asta?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când vrei să scapi de oboseala cronică, e să elimini consumatorii cei mai mari de energie. Iar digestia e CEL MAI MARE consumator de energie din corp.
Bine, dar nu poţi elimina digestia, doar trebuie să mănânci zilnic. Corect! Dar o poţi îmbunătăţi, care e egal cu a înceta să mai sapi. Dacă nu o poţi îmbunătăţi 100%, poţi începe să îmbunătățești micul dejun şi cina. De mic dejun ţi-am povestit deja, ţi-am dat şi soluţii în articolele precedente, totul e să şi aplici.
Hai să vorbim de cină. Vai, ce iubesc subiectul ăsta cu cina!
De ce? Pentru că omul nu mănâncă seara numai de foame. Mănâncă şi de oboseală, şi de stres, şi pentru că ia masa cu familia, şi pentru că mâncarea relaxează. Foarte bine, să mâncăm, zic. Dar ce anume mâncăm şi de ce tocmai acel lucru?
Gândeşte-te puţin: există motivul fizic pentru care mănânci şi există cel psihic. Şi ambele influenţează ce pui tu în farfurie la cină.
Însă dacă e ceva ce am observat la majoritatea persoanelor cu care am lucrat şi care aveau oboseală cronică, e următorul lucru: seara a fost şi rămâne cea mai mare provocare, pentru că mereu intervine factorul psihic.
Când mănânci, mai uiţi de tine, mai uiţi de oboseală, de stres. Practic, te anesteziezi cu mâncare. Mâncarea e măi-măi pentru suflet.
Însă eu vin şi îţi zic: ce pui tu seara în farfurie te va ţine în oboseală cronică sau te va elibera de ea. Cina este soluţia la problemă sau problema însăşi, depinde de tine pe care o alegi.
Hai să te întreb ceva elementar: pentru ce s-a „inventat” mâncarea? Pentru a-ţi furniza ţie energie, corect? Şi aici o să strig eu “Bingo”! Pentru a-ţi furniza ţie Energie!
Dar când vine vorba de energia pierdută pe digestie versus energia din acea mâncare, suntem ca la matematică. Dacă vrei să scazi 5 din 2, cât îţi dă? Îţi dă cu minus, corect? Aşa e şi cu mâncarea şi cu oboseala cronică.
Dacă tu mănânci seara ceva complicat, ce îi fură corpului din energie, o să ieşi pe minus.
Iar dimineaţa te trezeşti greu şi nu ai energie destulă (normal, în loc să te odihneşti, ai digerat). Iar dacă deja de la prima oră pleci cu rezervorul de energie pe jumătate gol şi te mai dregi şi cu un mic dejun al campionilor, cum spuneam în articolul de ieri, intri într-un cerc vicios, pentru că în fiecare zi tu consumi mai multă energie decât aduci din afară.
Ca să scapi de oboseala cronică, trebuie să inversezi procesul.
O să mă întrebi: Deci, ce am de făcut? Simplu: trebuie să nu mai scazi 5 din 2, ci 2 din 5, ca să îţi idea cu plus, nu cu minus. Nu, nu fac glumiţe. Trebuie să mănânci seara ceva ce aduce mai multă energie în corp decât consumă. Iar cu energia aceea rămasă în plus, corpul tău începe să se vindece, plus că apucă şi el să se odihnească. Normal, doar scapă repede de digestie. Şi în câteva zile, dacă faci asta, deja o să simţi o diferenţă de energie şi de stare de bine. Și va începe să ardă calorii și atunci când dormi. Despre asta o să povestim în articolul de mâine.
Însă, mâncarea care aduce energie în corp, în loc să o consume, nu provine de la animale. Nu îţi cer să te faci vegan, ci doar „cât mai mult” vegan. Mâncarea care aduce energie în corp nu e prăjită, nu e unsă cu unt sau margarină, nu e combinată sofisticat ca la MasterChef.
Mâncarea care aduce energie e simplă. Iar corpul tău iubeşte simplitatea. Şi simplu ar trebui să îi dai seara. Simplu, de post şi cât mai viu cu putință.
Însă… ce îi place corpului, nu îi place limbii. Şi invers.
Soluţia ta imediată pentru oboseala cronică este următoarea: consumă minim 10 zile, jumătate de litru de suc stors de legume (nu fructe, ci legume), seara, musai pe stomacul gol. Iar acel suc, bea-l pe îndelete, ca pe cafea. Gură cu gură. Nu, nu vei muri de foame. Pentru că tu, nutriţional vorbind, eşti mega-acoperit. Ce mai rămâne, însă, e foamea psihică, iar pentru aceea nu s-a inventat mâncare care s-o potolească cu adevărat.
Aşadar, fă-ţi curaj şi apucă-te să storci legume, cât mai variate, eventual drese cu câteva mere, pentru gust. Și mergi la culcare aşa, cu curaj şi cu stomacul aproape gol. Iar după doar câteva zile, bănui că mă vei pomeni. De bine 🙂
Soluţia stă mereu în simplitate. Provocarea e să te creadă creierul, pentru că organismul tău ştie deja care e adevărul.
Dar ca să-i facem pe plac maestrului creier, încearcă 10 zile şi apoi spune-mi cu ce ochi priveşti viața. Parcă totul e mai uşor, ai?