Skip to content

Macronutrienții – Partea 2 din 4 – Mai mulți carbohidrați

Numărătoarea inversă continuă! Mai sunt 9 zile până la lansarea Programului Slăbește în 90 de zile din 25 Noiembrie 2015.

Reluăm discuţia de unde am lăsat-o ieri. Când consumi carbohidraţi digerabili, aceștia o pot lua pe 3 căi:

  1. Vor fi folosiţi ca şi combustibil imediat pentru celulele tale (banii cheltuiţi în magazin)
  2. Vor fi stocaţi ca şi glicogen (bani cash stocaţi în portofelele din ficat şi muşchi)
  3. Vor fi depuşi la bancă, pentru rezerve viitoare (grăsime)

Ce îţi trebuie ţie pentru a avea o siluetă frumoasă şi uşor de menţinut sunt arderi bune şi capacitate mare de stocare a glicogenului.


Unde mai pui că însuşi creierul este complet dependent de ficat pentru alimentarea cu glucoză (creierul tău se hrăneşte cu glucoză), iar glicogenul din ficat joacă un rol important în acest proces.

Dar dacă acești carbohidraţi sunt atât de importanţi pentru tine şi corpul tău, de unde frica aceasta de a-i consuma? Peste tot, unde auzi “cură de slăbire”, auzi imediat şi ecoul: “elimină carbohidraţii”.

De ce îngraşă carbohidraţii atât de mult?  De ce hrana celulară a ajuns să se întoarcă împotriva noastră?

Ei, bine, răspunsul stă întotdeauna în simplitate. Corpul tău niciodată nu ar face ceva ce este împotriva interesului tău.

Dacă el a ajuns să depună uşor carbohidraţii drept grăsime înseamnă că, din toate opţiunile, aceasta e cea care contribuie cel mai mult la supravieţuirea ta.  

Incredibil, nu? Iar tu continui să fii nemulţumit de el că nu se comportă cum doreşti tu, în timp ce el este obligat să aleagă mereu soluţia cea mai folositoare bunăstării tale.  Cum ar fi, de exemplu,  să îmbrace o bună parte din toxinele ajunse în corpul tău, pentru a nu te afecta.  Şi multe altele, despre care vom discuta în articolul despre echilibrul acido-bazic.

Cum desfaci tu această problemă, nu doar a depunerii uşoare de grăsimi, ci şi a topirii depozitelor existente?


Soluţia nu e să fugi de carbohidraţi, ci să îi foloseşti doar pe cei de calitate superioară.


Iar Mama Natură îţi oferă cei mai buni şi mai gustoşi carbohidraţi cu putinţă în fructe și legume.

Însuşi gustul lor bun este semn de compatibilitate cu specia umană.

Mulţi oameni se feresc de fructe pe motiv că sunt dulci, dar nu ştiu că o simplă felie de pâine are echivalentul a 2 linguriţe de zahăr, doar din aportul de carbohidraţi din făină.  

Limba nu simte dulceaţa din pâine deoarece limba simte doar carbohidraţii simpli pe care îi ai în fructe şi în dulciuri, iar nu carbohidraţii complecşi.

Considerând că în tot sângele tău se găseşte o singură linguriţă de zahăr, îţi vine a crede că, o singură felie de pâine are dublul acelei cantităţi?

Când în sângele tău ajunge prea mult zahăr, creierul va da comandă de reechilibrare glicemică, iar surplusul acela de zahăr o va lua pe una dintre cele 3 căi expuse la începutul articolului.

Soluţia pentru a nu mai ajunge să ai variaţii glicemice dese, care pot duce la depunerea de grăsimi, este să ai o “frână” la  îndemână.  De ocolit carbohidraţii nu este bine, pentru că ei sunt hrana celulelor. Dar dacă ai găsi o metodă să îi eliberezi în sânge cu ţârâita, pic cu pic, atunci altă apă ar veni la moară, aşa-i?  Ai avea o glicemie constantă, celulele tare ar primi papa-bun pe bandă rulantă, creierul nu s-ar alerta că există prea mult zahăr în sânge, deci nici nevoia de depunere de grăsimi nu ar mai exista.

Ştii care este frâna perfectă pentru eliberarea de zahăr (carbohidraţi simpli) în sânge? Fibrele.


Fibrele sunt cele care permit eliberare treptată a zahărului în sânge.  


Iar fibrele, aşa cum am vorbit  în articolul de ieri, le iei doar din produse vegetale.

Care este primul lucru, intuitiv deja, pe care îl ai de făcut, pentru a-ţi îmbunătăţi încă un pas alimentaţia? Să măreşti cantitatea de fibre, adică de fructe, legume, nuci, din fiecare zi. Urmând regulile învăţate în seria cu ordinea în care consumăm alimentele, îţi propun eu.

Mai este un aspect de care trebuie să ţii cont.  Minunatele şi lăudatele fibre, se distrug în mare parte prin procesare termică.

Este cunoscută povestea fermierilor americani ce încercau să își îngraşe porcii cu cartofi cruzi, iar aceştia mai mult slăbeau. Pentru că fibrele din cartofi ţineau zaharurile în loc.  Până le-a venit oamenilor ideea de a fierbe acei cartofi, moment în care animalele au început să ia rapid proporţii.  

La fel se întâmplă în corpul tău. În momentul în care ai gătit carbohidraţii, le-ai stricat o mare parte din fibre, deci ai stricat frâna. Iar zahărul conţinut de aceştia are subit libertate de mişcare şi ajunge buluc în sânge. Şi am ajuns iar la drumul cu cele 3 opţiuni:  cheltuim zahărul în plus în magazin (dacă ai arderi bune), îl depozităm în portofelul cash (dacă ai ficatul curat şi muşchii tonifiaţi) sau îl punem în bancă drept grăsime. De cele mai multe ori, ajungi să îl depui în bancă drept grăsime, deşi celulele tale nu şi-au primit porţia de hrană pe săturate. Curat murdar, mon cher.

Mereu ţi-am promis soluţii simple,  iar acestea se află mereu în natură.

De carbohidraţi nu poţi fugi, pentru că celulele tale asta vor, asta aşteaptă. Iar mâine, în articolul despre proteine, vom vedea ce neplăcut este pentru corpul tău să ardă proteine pe post de combustibil, când tu îl privezi de carbohidraţi.

Deci, dacă nu poţi fugi de ei, atunci trebuie să îi îmbrăţişezi.  Pe care, pe toţi aşa, frățeşte?

Hai doar pe cei care vin cu frânele bine unse şi funcţionale (adică fructele, legumele crude din natură), în procent cât mai mare într-o zi. Şi mai puţin cu cei care au cantitate mare de amidon şi fibre uşor distruse prin gătit (pâine ne-integrală, biscuiţi şi orice formă de dulciuri, amidonoase gen cartofi, orez, năut, linte sau fasole)

Pentru o viaţă mai pe gustul tău, nu îţi trebuie o soluţie complicată.  Întotdeauna poţi umbla la procente. Întotdeauna poţi îmbunătăţi un pic, şi încă un pic.  


Alimentaţia sănătoasă nu este fizică nucleară. Este ceva ce faci uşor, intuitiv şi cu compasul setat pe Mama Natură!


Natura este Steaua Nordului! Ea este Steaua Sănătăţii tale!

 

Back To Top