Skip to content
Ce mănânci înainte și după sport?

Ce mănânci înainte și după sport?

Este o vorbă la noi în popor care spune: balamaua nemişcată începe să scârţâie.

Înainte să priveşti sportul din perspectiva caloriilor consumate,  uită-te puţin în natură cum stau lucrurile, pentru că sportul are efecte mai profunde de atât.

Ce s-ar întâmpla cu o zebră sedentară? Ar fi o pradă sigură. Ce s-ar întâmpla cu o pasăre ce stă permanent pe o cracă, fără să zboare? Nu ar mai mânca şi nu ar supravieţui.
Lucruri la mintea cocoşului, poţi spune. Dar aceste lucruri evidente, spun multe. Viaţa înseamnă dinamism. Iar asta înseamnă că Viaţa se bazează pe Mişcare pentru a-şi asigura anumite lucruri.

Mama Natură, bazându-se pe faptul că orice animal pe lumea asta se mişcă (altfel nu ar supravieţui), şi-a creat anumite procese în corp şi le-a legat fix de mişcare.
În ceea ce te priveşte, tot ce înseamnă curăţarea sistemului de canalizare (sistemul limfatic), umplerea rezervorului de energie (glicogen), circulaţia sanguină, drenarea toxinelor către căile de evacuare, oxigenarea celulară eficientă, eliberarea stresului, mărirea potenţei sexuale şi multe altele, toate sunt condiţionate de mişcarea corpului.

De ce de mişcare? Pentru că Mama Natură s-a bazat pe faptul că tu, omule, în natură dacă ai fi, ar trebui să te mişti pentru a supravieţui. Este un schimb echitabil: tu te mişti pentru a rămâne în viaţă, iar corpul se bazează pe mişcarea ta, pentru a-şi face anumite procese interne, fără pierdere suplimentară de energie.

Revenind în vremurile noastre moderne, în care trebuie să ne propunem explicit când, dacă şi cât timp facem sport,  apare întrebarea:  ce să mănânc înainte şi după sport?

Pentru a răspunde la întrebare, hai să ne uităm la cum e construit corpul tău.  În partea a treia din seria de articole despre ordinea în care consumi alimentele îţi povesteam că ai nişte sute de mii de km de vase de sânge, dar nu ai suficient sânge pentru a iriga simultan toate zonele din corp şi de aceea nu e recomandat să faci sport cu burta plină.


Ori digeri, ori alimentezi musculatura!


Nu poţi bloca 60% din sânge pe digestie şi apoi să te duci vânjos la sală.

Aşa cum contează orele la care mănânci, ce şi cum combini, la fel de mult contează ce şi când mănânci, înainte şi după activitate fizică.

Toată discuţia cu mâncarea din jurul sportului are legătură, de fapt, cu 2 subiecte:

1. De unde îşi ia corpul energia pentru sport?
2. De unde îşi reface corpul energia, după sport?

Să le luăm pe rând.

1. De unde îşi ia corpul energia pentru sport şi ce trebuie să mănânci înainte de mişcare?

Corpul are la îndemână, ca şi surse de energie: glicogenul (energia ta cash despre care vorbim în curând),  combustibilul pe care îl iei din hrana recent consumată, proteinele şi depozitele de grăsime. În ordinea aceasta!

Cum, grăsimea este pe ultimul loc, ca şi combustibil folosit pentru energie?

Ei bine, da. Cum ajungem la ea, dezbatem cu altă ocazie, acum vorbim despre ce mănânci tu înainte de sport.

Dacă vrei ca energia pentru sport să o iei din rezervele proprii, nu din ceea ce mănânci, şi vrei să ai energie pentru mişcare, atunci stomacul trebuie să fie gol sau măcar uşor (cu fructe sau suc proaspăt de legume și fructe). Repet , nu ai cum să şi digeri, să ai şi spor la sport.

Aşteaptă minim o oră după ce ai mâncat ceva foarte ușor până să te apuci de sport şi fă tot posibilul să fie stomacul gol.


Când faci sport, fluxul sanguin se depărtează de digestie şi se concentrează în muşchi şi zonele lucrate, iar dacă tu ai mâncare în stomac, aceea va stagna şi va putrezi sau va fermenta.


În timpul sportului, tu consumi apă, electroliţi, glucoză din plin, ceva proteine (mai multe sau mai puţine, depinde de exerciţii) şi grăsime.  Tu trebuie, înainte de sport, să te hidratezi bine, iar pentru glucoză, trebuie să laşi corpul să folosească rezervele interne. Poţi adăuga în apa pe care o bei înainte de sport sau moderat în timpul sportului, o jumătate de lămâie şi un vârf mic mic de sare roz (să fie insesizabil la gust), pentru acei electroliţi de care îţi vorbeam. Sau fă-ţi o limonadă.

2. De unde îşi reface corpul energia după sport şi ce trebuie să mănânci după?

În timpul sportului, corpul tău a pierdut apă, electroliţi, glicogen, proteine şi grăsimi. Pe care şi le reface din ce? Cu apa şi electroliții trebuie să vii tu, astfel că aceeaşi apă cu lămâie sau apă cu electroliţi (există produse de acest tip)  sunt binevenite.

Diferenţa apare la refacerea pierderii de glicogen şi proteine.  Despre proteine vorbim cu altă ocazie,  acum ne rezumăm la refacerea de glicogen.

Şi aici apare marea diferenţă între cei care vor să slăbească şi cei care vor să se tonifice , să-şi crească masa musculară şi să se energizeze maxim.  Dacă tu personal vrei doar să slăbeşti,  atunci:


Minim 90 de minute după sport, nu mânca nimic!


În acest timp, organismul tău îşi reface o bună parte din rezervele de glicogen şi trebuie să o refacă din stocurile de grăsime. Dacă tu mănânci după sport, o să îşi refacă glicogenul din ce ai mâncat tu şi va menaja grăsimea. Nu vrei asta.

Au trecut 90 de minute, vrei să mănânci şi nu ştii ce? E simplu, uită-te la oră şi vei şti ce poţi mânca şi ce nu. E dimineaţă? E seară târziu? Cunoşti deja calendarul meselor, dacă nu, citeşte articolele precedente.

Pentru sportivi sau cei care nu vor să slăbească, ci din contră, să îşi crească masa musculara sau rezistenţa şi tonusul sportiv, este fix pe dos: exact după sport trebuie să te alimentezi cu carbohidraţi şi proteine.

Dar dacă eşti la cură de slăbire, însă, atunci trebuie să ţii cont de aceasta pauză.

Bun, regulile de alimentaţie din preajma sportului le-am aflat. Mai rămâne să şi facem.

Săptămâna aceasta de câte ori ai făcut sport? Ia să te văd, zâmbeşti sau te fâstâceşti?

 

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top