Skip to content

Iaurtul, sabotorul siluetei tale?

În articolul de ieri, spuneam că o să intru în detalii despre iaurt și ce face el în corp. Dacă ar fi să-ţi cer să faci o listă cu primele 3 alimente la care te gândeşti când spui cură de slăbire, care ar fi acelea? Probabil ai zice iaurtul, salata şi pieptul de pui la grătar.

N-ai cum să mănânci seara 1-2 iaurturi cu 0% grăsime în loc de cină şi să nu slăbeşti, aşa e?

Asta e mentalitatea de calorist. Calorist e acel om (bun, frumos, cum o fi el) care numără calorii şi care priveşte slăbitul, îngrăşatul, menţinutul, prin prisma caloriilor.

Dar ceva nu se leagă. Încă nu am văzut animal în natură să-şi numere caloriile. Câte calorii o avea tufa aceea de mure?

Ce treaba are asta cu slăbitul, mă întrebi? De fapt, ce treabă are cu caloriile?

Să-ţi spun o poveste. Într-un sat, în miezul zilei, o bătrână căuta ceva de zor în ţărână. Scormonea şi scormonea, tot încercând să găsească acel lucru. Un trecător o vede şi întreabă:

– Ce ai pierdut?

– Mi-am pierdut acul de cusut şi acum îl caut.

– Şi pe unde l-ai pierdut, mai exact, să te ajut să-l cauţi.

– În casă, unde coseam.

– Şi atunci, de ce-l cauţi afară?

– Pentru că afară e lumină şi văd mai bine pe unde să mă uit

Dacă vrei să slăbeşti sau doar să te reenergizezi, dacă vrei să te simţi bine şi „în vână”, trebuie să te duci la rădăcina lucrurilor, acolo unde s-a pierdut acul. Acul e mediul tău chimic intern, acel echilibru acido-bazic de care se aude tot mai des şi pe care vreau sa te ajut să-l înţelegi.

Când mănânci iaurt (poate chiar 0%) ca să slăbeşti, e ca şi cum cauţi acul afară, la lumină, pentru că acolo ţi se pare ţie că e mai logic să te uiţi.

Pentru că tu te uiţi la un produs dietetic, în loc să te uiţi la efectele lui în corp. Pentru că tu te duci să cauţi acul afară, unde se văd lucrurile (câte calorii sunt trecute pe ambalaj) în loc să îl cauţi în casă, unde s-a pierdut de fapt (acidifiere, congestie limfatică, metabolism glucidic dereglat şi altele, pe care ţi le voi explica şi care dictează când şi dacă te îngraşi sau slăbeşti)

Iaurtul şi lactatele sunt cele mai acidifiante alimente şi provoacă congestie limfatică. Sunt laureaţii cu aur la creatul de acizi în corp. Şi nu contează că au 0% grăsime şi puţine calorii, pentru că sunt cei mai puternici congestionanti limfatici. Și îţi vând un pont: pe locul 2 sunt cerealele integrale. Dar mai multe despre combinația de lapte cu cereale vom vorbi în articolul de mâine.

De acum încolo, când auzi congestie limfatică, în capul tău trebuie să se aprindă beculeţul cu „predispunere la îngrăşat, oboseală, îmbolnăvire”. De ce? Ți-am răspuns în articolul trecut: cu cât corpul e mai acidifiat, cu atât el va folosi mai uşor orice carbohidrat, pentru a-l transforma în grăsime şi a tampona acei acizi.

Cu cât e mai acidifiat şi mai congestionat sistemul limfatic, cu atât toate procesele interne se vor deregla în lanţ, ca un domino.

Iaurt și lactate = creare de mulţi acizi = congestie limfatică = potenţial maxim de depunere grăsimi pentru tamponarea acizilor.

La toate astea se mai adaugă și eliminarea de calciu din oase, promovarea alergiilor, constipaţie, dereglări tiroidiene. De acestea ar trebui să îți pese mai mult decât de faptul că pe eticheta iaurtului scrie 0% grăsimi.

Aşadar, regula de bun simț în slăbitul sănătos, cu accent pe sănătos, este:

Elimină orice formă de lactate.

Dacă vrei musai să mănânci produse animale, asta e, te rezumi la piept de pui şi peşte. Însă lactatele sunt afară din joc.

Dar dacă vrei să pui egalitate între slăbit şi sănătate, atunci se schimbă regulile jocului. Împacă-te cu carbohidraţii, scoate lactatele și bea apă aşa cum te-am învăţat până acum. Şi mai sunt și altele, dar de-asta ești aici, ca să înveţi ce se potrivește cel mai bine cu corpul tău și ce ai de făcut.

Şi îți spun din experiența lucrului cu atâţia oameni. Primul lucru care se topește când elimini lactatele e burtica. Drăguţ?

Back To Top