skip to Main Content

Elimină Barierele Mentale din Slăbit

Ce uşoară ar fi viaţa daca ar veni cu manual de utilizare şi cu opţiuni suplimentare, la alegere, de personalitate, comportament, aspect fizic, etc. Ce mai, tot tacâmul.

„Vreau şi eu un metabolism de adolescent, vă rog, o voinţă şi o disciplină demne de un instructor de trupe speciale şi un dezinteres total faţă de ciocolată. Da, la pachet. Şi două pliculeţe de extra siluetă, vă rog”

Dar cum viaţa ne joacă pe degete ca un saltimbanc pus pe şotii, primim mai mereu una caldă, una rece.

Eşti un om corect, harnic şi responsabil? Hai să completăm tabloul cu un simţ al sacrificiului de sine exagerat, încât să reuşeşti să îi pui mereu pe ceilalţi pe primul loc şi pe tine să te laşi mereu la urmă.

Îţi dai silinţa să le faci pe toate bine şi lucrurile încep să se aşeze pe un făgaş normal?

Hai să stricăm frumuseţe de progres cu un episod clasic de autosabotare, care să te sperie un pic şi să îţi bage minţile în cap: ce atâta succes în capul tău?

Cei mai buni oameni au un talent incredibil de a-şi da cu stângul în dreptul, când le este lumea mai dragă.

Ţi se întâmplă şi ţie?

Te-ai întrebat de ce?

De ce, când îţi doreşti un lucru, o siluetă mai frumoasă, activităţi care să aducă valoare în viaţa ta şi alte lucruri care să te pună în valoare pe tine, aşa cum eşti, apare de după colţ autosabotarea?

Nu îi trebuie acestui „balaur” interior decât un moment, un incident, un capăt de aţă cum se zice, pentru a prelua controlul asupra comportamentului tău şi a te face să anulezi toată munca din ultimul timp.

Când ceva nu merge, când simţi că eşti într-un cerc vicios din care nu ştii cum să scapi, deşi simţi că le-ai încercat pe toate, trebuie să schimbi regulile jocului.

Trebuie să faci pe dos de cum făceai până acum. Pentru că repetând acelaşi comportament ca în trecut, vei obţine mereu aceleaşi rezultate. Ceva trebuie sa se schimbe!

În slăbit, cel puţin, şabloanele de autosabotare sunt clasice. Iar în programele Școlii de Slăbit lucrăm cu atenţie asupra lor, pentru ca tu să scapi definitiv din acest cerc vicios.

Ştii care este vestea frumoasă?

Şabloanele sunt doar predispoziţii comportamentale, nu sunt verdicte finale.Tu poţi să îţi rezolvi orice şablon autosabotor, dacă îl înţelegi şi dacă înveţi să ţii la tine şi să te împrieteneşti cu tine.

Îmi vine a râde ce clişeic sună. Şi, totuşi, cât de autentică şi de puternică este această abordare. Blândeţea şi iubirea personală topesc orice şablon negativ şi hai să îţi explic de ce.

Filmul întâmplărilor deja îl ştii. Te simţi mobilizat, entuziasmat de-a dreptul de noua ta dietă, de noii tăi adidaşi de sport, de decizia ta de a duce lucrurile frumos până la capăt.

Simţi că ai aripi! 

Simţi că acesta este momentul pe care îl tot aşteptai! Ce bine că de data aceasta o să reuşeşti!

Şi apoi îşi bagă necuratul coada. Un membru al familiei are o problemă, afli un lucru neplăcut, ţi se îneacă corăbiile pe un alt plan, motive se găsesc cu duiumul.

Iar tu, sub presiunea lucrurilor sau de stres, scapi caii. Aici ţi se bifurcă drumul şi de obicei, alegi ce ai ales întotdeauna: calea cu vinovăţia, cu critica de sine, cu dezamăgirea de sine, cu dezumflatul şi, în final, cu renunţatul.

Tu eşti, paradoxal, propria ta profeţie, care se adevereşte pe bandă rulantă.

Ceea ce crezi despre tine se va manifesta în plan real, mai devreme sau mai târziu.

Dacă te-ai obişnuit cu o stare latentă de nemulţumire de sine, dacă ai un istoric de eşecuri în slăbit, dacă eşti exigent cu tine şi te critici în fundal, din orice, atunci imaginea ta despre tine este a unui om care nu a reuşit să slăbească, nu este suficient de bun, care nu este în stare de mai mult, când vine vorba de slăbit, de voinţă, de abţinut de la mâncat greşit.

Ai în mintea ta o listă întreagă de acuze la adresa ta, de lucruri pe care le tot încerci şi le ratezi cu succes în materie de slăbit.

Sună puţin dur, dar spune-mi care este istoricul tău în materie de slăbit şi dacă te recunoşti în situaţiile de mai sus.

Când calci strâmb, deşi îţi doreşti nespus să te ţii de treabă şi să reuşeşti de data aceasta, alegerea pe care o ai de făcut este:  ori alegi să te critici şi să te adânceşti în dezamăgire personală, ori alegi să nu te laşi impresionat de greşeala făcută, indiferent cât de “pe lângă drum, pe lângă gard” ai fost cu alimentaţia.

Dacă alegi prima variantă, ştii de pe acum unde duce. Critica de sine generează vinovăţie. Vinovăţia generează dezamăgire de sine. Dezamăgirea de sine generează nevoia de a fugi de acea senzaţie dureroasă, de a fugi..de tine.

Ştii care este cel mai la îndemână mod de a fugi de tine şi de a scăpa de “gura soacrei” din mintea ta?

Mâncarea!

Vei ajunge să mănânci pentru că mâncarea genereaza endorfine (deci o stare de bine), dar, mai important de atât, mâncarea scade energia mentală, deci practic te anesteziază şi reduce la tăcere vocea aceea care te critică tot timpul.

Mâncând ca să scapi de gura ta, ajungi să te menţii în acea imagine neplăcută de sine, de care tot încerci să scapi. Îţi revalidezi profeţia personală. Părerea ta despre tine, redevine realitatea ta.

Ai fost pe drumul acesta de prea multe ori şi am zis că este cazul să faci fix pe dos!

Dacă drumul eşecului este deschis de critica de sine, atunci primul lucru pe care îl faci data viitoare când greşeşti este să nu te mai critici. Este să fii prieten cu tine. Este să fii recunoscător pentru tine, aşa cum eşti. Ai două mâini, două picioare, eşti întreg, eşi destul de sănătos, eşti mai ales întreg la minte, eşti un om minunat cu multe calităţi, ai trecut prin multe provocări pe care le-ai trecut. Ai făcut atât de multe lucruri bune, iar tu ai timp de pierdut cu critici care să te ţină jos?

Întrerupe prima za a drumului sabotării şi vei întrerupe întreg lanţul.

Lucrează-ţi relaţia cu tine, încetează să te mai critici că nu eşti perfect. Nu ai fost, nu vei fi vreodată! Nu eşti perfect, eşti doar colorat şi frumos în felul tău şi asta trebuie să o accepţi.

Slăbitul este o provocare psihică, deoarece necesită schimbarea din rădăcini a crezului despre tine, iar asta nu se face peste noapte.

Există o vorbă superbă care spune că fericirea se exersează, întocmai ca o vioară. Dar şi iubirea de sine, relaţia cu sine, acceptarea culorilor proprii, se exersează în fiecare zi.

Imaginea ta despre tine s-a format prin repetiţie.

Succesul tău în slăbit, iubirea de sine şi eliberarea de critica personală, tot prin repetiţie se sedimentează şi devin parte din tine.

Provocarea nu a fost vreodată să ştii cum să slăbeşti, ci să mergi efectiv pe calea acesta, fără să te mai opreşti din drum.

 

Ne auzim curând,

– Ramona

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top