Skip to content

Echilibrul acido-bazic

Înainte de a face şi desface titlul acestui articol, hai să ne uităm puţin în Natură. Știu, eşti surprins, nu te aşteptai la asta.

Absolut totul în natură, tot ce este creaţie, se realizează prin jocul a două manifestări opuse. Că le numim yin-yang, rece-cald, feminin-masculin, alcalin-acid, toate se întâmplă prin dansul acestor două forţe.

Crezi că ecuaţia lui Einstein era degeaba? E=mc2?


Totul este Energie, totul se materializează din energie, şi invers.


Revenind la tine şi la organismul tău,  eşti copilul acestui joc universal, şi ce bine! Toate procesele tale interne, structura ta internă, au acest aspect dual, se nasc din acest joc al contrariilor.

Este un pic confuzant?

Hai să privim mai îndeaproape.  Foarte îndeaproape. La nivel celular de-a dreptul.

Dacă tu doreşti să întinereşti, să te regenerezi, să te detoxifici, toate acestea sub umbrela slăbitului (am eu o vorbă, slăbitul este doar o consecinţă), atunci trebuie să începi de la nivel celular. Nu de la calorii, nu de la gramaje. Cu cât sună mai complicat, cu atât este mai simplu în realitate.

Întorcându-ne la celulele tale şi la jocul acela de forţe contrare, în corpul tău întâlnim jocul a două forţe:  forţa alcalină şi forţa acidă. Forţa fie cu tine, dar să nu deraiem.

În natură şi în corpul tău, forţa acidă inflamează, încălzeşte, iar forţa alcalină răcoreşte, vindecă.

Iar din acest unghi vreau să privim celulele tale, ţesuturile tale şi apoi corpul tău în totalitate.

Celulele tale, trilioanele de celule din corpul tău, sunt organisme care trăiesc într-un lichid. Ele nu există, aşa, în eter, comunicând telepatic.  În jurul acestui lichid purtăm noi toată discuţia despre slăbit, despre energizare şi ce mai doreşti tu.

Iar acest lichid, care îţi îmbracă ţie toate celulele, are 2 părţi mari şi late:  25% este reprezentat de sânge, iar 75% este limfa.

De ce le-o fi creat Natura aşa, pentru ce şi ce treabă are asta cu slăbitul?

Ne întoarcem la Yin-Yang.

Celulele tale, ca şi tine, la nivel macro, au nevoie să mănânce şi să îşi elimine reziduurile.  

Cineva trebuie să le hrănească şi cineva trebuie să le cureţe, ca pe bebeluşi.

Sângele este Moş Crăciun al celulelor tale, este aducătorul de daruri. De papa bun, carbohidraţi simpli şi oxigen, am mai povestit asta.

Zis şi făcut, celulele îşi primesc darul zilnic iar apoi, ca şi tine dimineaţa, au nevoie să meargă la baie.

Dar dacă sângele este bucătăria din casa ta, cine este baia?

Pentru că, pardon de expresie, tu nu mergi la toaletă în bucătărie. Tu mergi la toaletă în baie.

Limfa, acei 75% din totalul lichidelor din corpul tău, este toaleta celulelor tale (pe lângă multe alte roluri, printre care gazdă a unei mari părţi din sistemul tău imunitar).

Întorcându-ne la jocul nostru Yin-Yang, alcalin-acid, dacă alcalinul vindecă şi răcoreşte, iar acidul inflamează şi arde, ce-ţi spune intuiţia? Sângele care parte a jocului dual este, partea alcalină sau partea acidă?

Ai zis bine. Este partea alcalină.  Iar limfa, rămâne să se ocupe cumva, de partea acidă, dar despre asta vorbim pe îndelete mâine.   

Aşa am ajuns să aducem în discuţie scara pH-ului, o scară înţeleasă complet doar de către chimişti, dar pe care ţi-o pot prezenta într-un mod simplu de vizualizat.

Este o scară gradată de la 0 la 14, împărţită în 2 părţi,  7 fiind punctul neutru:

  • de la 0 la 7 ai domeniul acid.
  • de la 7-14 ai domeniul alcalin.

Ce probabil nu ştiai este că această minunată scară este de tip logaritmic, adică, fiecare treaptă este un multiplu/submultiplu de 10.  Adică: 6 e în partea acidă şi este de 10 ori mai acid decât 7. Apoi, 5 este în partea acidă şi este de 100 de ori mai acid decât 7.  Şi tot aşa,  la fel pentru partea alcalină. 8 este de 10 ori mai alcalin decât 7, 9 este de 100 de ori mai alcalin decât 7, mă înţelegi tu.

Mai sus îţi spuneam că sângele tău şi ţesuturile tale, trebuie să aibă un pH uşor alcalin, între 7.3-7.4.  Este legea Naturii, aşa le-a calculat ea pentru tine, iar dacă, Doamne Fereşte, vreodată, sângele trece în partea acidă, viaţa nu mai este susţinută.

Dintr-un anumit punct de vedere, poţi spune că instinctul de supravieţuire implică acest joc intern pentru menţinerea unui pH care susţine viaţa, la toate nivelurile,  plecând de la celulă,  continuând cu sângele, ţesuturile şi până la corpul tău în totalitatea lui.


Orice consumi tu influenţează acest echilibru intern, înspre alcalinitate sau aciditate.


Există o fabulă amerindiană, tare drăguţă.  Bunicul îi povesteşte nepotului:  

  • Dragul meu, în sufletul tău există o luptă continuă între 2 lupi. Un lup alb, care reprezintă dragostea, pacea, liniştea interioară, empatia şi armonia şi un lup negru, care reprezintă mânia, invidia, mândria, egoul.
  • Vai, bunicule, şi cine câştigă lupta asta?
  • Lupul pe care-l hrăneşti.

La fel se întâmplă în corpul tău. Prin orice aduci în corpul tău, tu hrăneşti lupul alb sau hrăneşti lupul negru. Hrăneşti forţa alcalină sau hrăneşti forţa acidă.

Tu în corpul tău nu aduci doar mâncare.  Aduci zilnic mâncare şi apă, aduci gândurile şi emoţiile, aduci tot ce pui pe piele (da, ce pui pe piele mănânci), aduci aerul inspirat.

Acum, aerul este mai greu de controlat sau de ales, mai ales dacă locuieşti într-un oraş aglomerat. Emoţiile şi gândurile le poţi controla, dacă exersezi şi exersezi, iar asta cere timp. Ce poţi controla imediat şi îmbunătăţi de acum este ceea ce pui pe piele şi ceea ce mănânci şi bei.

Iar alimentele toate, asistă alcalinizarea ţesuturilor sau acidifierea internă. Hrănesc lupul alb sau lupul negru.

Nu are relevanţă ce pH are în stare brută un aliment, cât are importanţă ce efecte are în corpul tău, în ceea ce priveşte această forţă Yin-Yang, această alcalinizare sau acidifiere.

Pentru că un măr, dacă iei o hârtie de turnesol şi măsori, vei descoperi că are un pH uşor acid, iar de lămâie nu mai zic. Dar, în corp se produce magia, prin toate enzimele, vitaminele, fibrele şi energia electromagnetică, VIAŢA cu care vine la bord.


Este important să înţelegi că există o diferenţă între alcalin şi alcalinizant, între acid şi acidifiant.


Iar sănătatea (şi silueta armonioasă, care este o formă a sănătăţii tale) depinde de detoxifierea şi alcalinizarea permanentă a corpului tău, prin alimente alcalinizante, prin gânduri şi emoţii alcalinizante, prin sportul care măreşte oxigenarea celulară şi multe alte metode pur naturale.

Corpul tău vrea doar să înflorească frumos. Tot ce îl alcalinizează, îl ajută în procesul de regenerare permanentă, îl ajută în procesul de energizare şi, evident, de slăbire dacă există surplus.

Sunt convinsă că ştii deja împărţirea alimentelor în funcţie de alcalinitate şi efectele lor în corp, dar hai să le recapitulăm împreună.

Alcalinizante

Tot ce îţi vine din natură crud, într-o formă sau alta, asistă alcalinizarea ţesuturilor şi a mediului tău intern.  Indiferent că sunt acide sau alcaline în forma lor brută.

Ce găseşti aici: fructele cu toatele, legumele cu toatele, sucurile verzi (wow, ce forţă majoră sunt ele), nucile, seminţele, toate ajută la echilibrarea această internă,  laptele crud (pentru că laptele crud promovează dezvoltarea vieţii.  Că nu îl mai poţi tu digera la maturitate, ghinion, nici nu mai e recomandat), apa.

Acidifiante

Ei bine, aici se încadrează tot ce este gustos, mama ei de treabă.  Cafeluţa, fripturica, biscuiţii, cartofii prăjiţi, chiar vrei să ţi le enumăr pe toate?  Sunt cele yam-yam, care au trecut prin foc sau alte procesări, sunt cele care provin de la animale (cu excepţia nedigerabilă mai sus amintită).

Iar dacă mai vorbim şi de pH, clar strâmbăm din nas.  Îţi dau exemplul cafelei, care este de câteva sute de ori mai acidă decât sângele.  Nici cărniţa sau croissantul cu ciocolată nu stau mai bine.

Uite aşa, cum o sucim, cum o învârtim, tot la matcă revenim. La Mama Natură.


Cu cât reuşeşti să măreşti procentul de alimente “din sânul naturii” în alimentaţia ta zilnică, urmărind regulile de combinare optime, cu atât începi să culegi roadele.  


Iar Viaţa e plină de roade şi de cadouri pentru tine. Pe care nu trebuie să le ceri explicit, ci doar să vii în întâmpinarea lor, pas cu pas, fruct cu fruct, suc cu suc, sămânţă cu sămânţă, emoţie cu emoţie.

E=mc2.  m-ul este masa, materia.  E-ul este energia. Materia îţi hrăneşte energia (plecând de la mâncare, ajungi la energie) şi energia îţi hrăneşte materia (plecând de la gânduri şi emoţii, îţi influenţezi afinităţile culinare. Da, este pe bune).

Aşa că joacă-te, om frumos, şi alege-ţi jucăriile magice, cele mai naturale. Hrăneşte lupul alb.

 

Back To Top