Skip to content
Drumul Către Slăbit

Drumul Către Slăbit

Provocarea cea mai mare într-o cură de slăbire, în orice transformare personală, nu este să începi, ci să continui. Hotărârea de a te schimba în bine, de a face ceva cu tine, cu silueta ta, cu obiceiurile şi cu haosul mai mare sau mai mic din viaţa ta, o iei într-o clipită. Că este 1 ianuarie, că este luni sau imediat după un eveniment, găseşti imediat ancora sufletească de care să te agăţi şi care să îţi ofere acel impuls iniţial.

Dar impulsul iniţial este fix ceea ce îi spune şi numele. Un impuls de moment care îţi pune sufletul pe jar, de ajungi să spui „gata, schimb foaia!”.

Impulsul iniţial se consumă repede şi te loveşti foarte rapid, după câteva zile, de adevărata, unica mare provocare: perseverenţa. Pentru că perseverenţa este o floare încercată din toate părţile: de prăjiturile de la ziua colegei, de oboseala de joi seară, de proasta dispoziţie după o zi nereuşită, de friptura suculentă a partenerului în timp ce tu ar trebui să înoţi în salate, de ploaie, de frig, de orele prea târzii, de orele prea matinale.

Adevărul gol goluţ este următorul: Cine vrea cu adevărat să slăbească, nu are nevoie de nimeni. Îi trebuie doar un capăt de aţă şi îşi găseşte singur drumul. Să mănânci mai puţin, mai calitativ, să bei mai multă apă, să faci sport, să ocoleşti mâncărurile dense caloric, sunt lucruri intuitive. Nu este tocmai fizică nucleară, aşa e?


Există căi eficiente şi căi ineficiente de a slăbi, de a te menţine, de a-ţi păstra sănătatea şi energia.


Iar aici educaţia este răscrucea unde drumul se împarte în două. Iar cine găseşte drumul unde se îmbină educaţia cu perseverenţa, este un om câştigat pe viaţă.

Ambele, educaţia şi perseverenţa, că restul calităţilor şi aptitudinilor umane, sunt precum un muşchi care se lucrează.

Nu te naşti perserverent, nu te naşti educat sau disciplinat sau rafinat. Toate fac parte din procesul tău de devenire.

Este o vorbă care spune: Precum în Ceruri, aşa şi pe Pământ. La nivel uman, se poate traduce prin: Precum în sufletul tău, aşa şi în corpul tău, în afara ta.

Trebuie să câştigi bătălia cu mintea, cu obiceiurile, cu fricile, cu lipsa de disciplină şi restul lucrurilor ce te ţin jos, dacă vrei să cucereşti cetatea corpului tău mult visat.

De aceea cura de slăbire este o provocare mentală, înainte de a fi o provocare fizică. Iar acest lucru o face pe cât de accesibilă, pe atât de alunecoasă.

Te întreb, totuşi: Când mergi iarna pe gheaţă şi alunecă tare pe jos, ce faci, cum mergi mai departe? Mergi fluierând cu paşi largi şi relaxaţi? Nu? Dar ce faci? Faci paşi mici şi apăsaţi.

Asta este cura ta de slăbire, când nu ştii cum să controlezi terenul. Trebuie să faci paşi mici şi apăsaţi. Trebuie să îţi lucrezi muşchiul slăbitului, muşchiul disciplinei, muşchiul organizării şi mai ales muşchiul perseverenţei. Zi după zi după zi.


Nu poţi să ai pretenţia de la tine să fii acum aşa de puternic cum ai putea fi peste 3 luni.


Ca să porneşti la drum, porneşti cu ceea ce ai acum, aşa cum eşti acum, cum poţi acum. Realist şi fără autocritică, pentru că autocritica este cel mai mare sabotor sufletesc.

Spune-mi, dacă ai vrea să ajuţi pe cineva aflat în locul tău, cum l-ai ajuta? Criticându-l şi desconsiderându-l la fiecare pas pentru greşelile inerente comise sau ajutându-l să se ridice, încurajându-l până se ţine bine pe picioarele sale, până prinde forţă?  

Vorba dulce mult aduce şi ţi se aplică şi ţie, când vorbeşti cu tine în gând.

Vrei să slăbeşti? Organizează-te şi pleacă la drum. Fă primul pas, lăsând în urmă autocritica şi autolauda şi ia cu tine doar perseverenţa, răbdarea şi organizarea.

Cu aceşti 3 prieteni nu poţi da greş. Iar eu sunt D’Artagnian în această poveste, al 4-lea mușchetar, care ştie drumul eficient spre slăbit şi energizare. Dar drumul îl parcurgi tu, tu îl munceşti.

De unde începi călătoria? Începi din interiorul tău şi te îndrepţi înspre afară.

Răspunde la următoarea întrebare: Unde vrei să ajungi cu tine, până vine căldura? Alege-ţi scopul. Câte kilograme date jos, câţi centimetri la talie sau şolduri?

Dar ţine minte: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg decât în reclame. Iar pentru un tânăr Jedi ca tine, care vrea să înveţe să folosească Forţa, Forţa Interioară a Slăbitului, este realist să îţi alegi trepte de 4-5 kilograme pe lună.   

Ce ar trebui să faci tu pentru prima treaptă, pentru primele 4-5 kilograme date jos în aceste 30 zile următoare?

Fragmentează etapele, îndreaptă-te cu organizarea spre paşii aceia mici şi apăsaţi despre care ţi-am povestit mai sus. Ai 5 săptămâni pentru 5 kilograme. Iar cum un călător experimentat are la el tot ce îi trebuie, fără să se aglomereze, aşa trebuie să pleci şi tu la drum. Îţi trebuie o agendă. Îţi trebuie o destinaţie. Îţi trebuie un plan săptămânal. Îţi trebuie un ghid bun. Îţi trebuie execuţie.  

De ghidaj mă ocup eu. Ghici cine se ocupă de execuţie?

Aşadar, dragul meu călător, adună-ţi tot sufletul într-o desagă, ia rezerve duble de răbdare şi perseverenţă şi hopa sus, că plecăm la drum.

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top