Skip to content
De Ce Îngrașă Ciocolata?

De Ce Îngrașă Ciocolata?

De ce nu trăim într-o lume în care pâinea slăbeşte şi salata îngraşă? În care ciocolata subţiază talia, iar legumele la grătar se depun pe şolduri? Toată lumea ar fi mai fericită.

În schimb, trăim într-o lume în care, de cele mai multe ori, ce îi place limbii nu îi place corpului şi invers.

Iar o pătrăţică în plus de ciocolată îţi dă ghes să fugi la sală să-ţi speli păcatele, Doamne iartă-mă!

Dar ce este în ciocolată de o face atât de delicios păcătoasă? Nu, nu ne uităm la emulgatori, conservanţi şi E-uri, acelea sunt din partea casei (a casei producătorilor de ciocolată). Ne uităm doar la componentele definitorii: cacaoa şi zahărul. Una incită la visare şi energizează, cealaltă aduce dulceaţă în suflet şi endorfine zglobii prin corpul tău, generând starea de “ce bine e”. Cum să nu o iubeşti?

Doar ca luându-le pe rând, descoperi că ambele potenţează depunerea de grăsimi în corp. Cum, şi ciocolata fără zahăr îngraşă? Nu, ea nu îngraşă aşa mult, dar deschide uşa pentru depunerile viitoare de grăsimi.

Cacaoa, considerată un superaliment cu mulţi antioxidanţi şi mult magneziu dorit de noi, femeile, în perioadele fericite, are şi aprox 25% grăsimi şi un mizilic de 230 kcal per 100 grame.

Ei, de-ar fi doar aceste date tehnice. Ce mi-e mie de 230 kcal? 

Alerg pe bandă mai mult şi gata.

Adevăraţii aşi din mâneca pudrei de cacao, abia acum ies. Cacao este puternic acidifiantă, stimulând inclusiv aciditatea gastrică. Iar orice induce aciditate în corpul tău, face curte grăsimilor viitoare.

Grăsimea este cel mai ieftin şi mai la îndemână tampon antiacid pe care îl foloseşte corpul tău.

Când corpul este acidifiat, orice carbohidrat suplimentar este transformat rapid în grăsime, pentru a contracara acei acizi. Iar tu ajungi să spui că pâinea îngraşă, cartofii îngraşă, carbohidraţii îngraşă.

Cred şi eu că îngraşă. 

Sunt aşteptaţi cu sufletul la gură de organismul tău, pentru a mai atenua din aciditatea internă.

Organismul tău va pune mereu pe primul loc sănătatea ta şi mai la coada listei, aspectul tău estetic.

Îngrăşatul Este Un Mecanism de Autoapărare

Mereu a fost, mereu va fi. Dacă înţelegi acest lucru, cum şi de ce se întâmplă, ai ieşit definitiv din jocul îngrăşatului şi al slăbitului.

Exact acesta este scopul programelor din Şcoala de Slăbit. Educaţia te scoate din acest carusel ameţitor.

Revenind la dulceaţa ciocolatei, cacaoa conţine şi cofeină, un alt mare contributor la depunerea de grăsimi viitoare.

Cofeina declanşează eliberarea de adrenalină în corpul tău, care este hormonul pentru situaţiile de urgenţă, de tipul: luptă sau fugi. Pentru această situaţie de urgenţă, corpul tău are nevoie de energie şi multă forţă. Aşa că, sângele tău se va concentra în mâini şi picioare (ca să poţi lupta sau să fugi), în inimă, (ca să se pompeze mai mult sânge în corp), în creier, (ca să devii mai alert şi să interpretezi repede mediul înconjurător).

Totul pentru ca tu să ieşi cu bine din situaţia de criză în care ai intrat. Deşi, puteam să jur că tot ce ai făcut a fost să mănânci nişte ciocolată, ca să te simţi mai bine.

Nici gând de stare de urgenţă.

Mai mult, adrenalina influenţează ficatul să elibereze o cantitate mare de glucoză în sânge.

De ce?

Pentru că toate celulele tale mănâncă zahăr, iar tu ai nevoie masiv de glucoză acum, când ai tras semnalul de alarmă, pentru a hrăni celulele musculare, care vor alerga şi vor lupta pentru tine. Încă nu ştim cu cine se vor lupta, dar semnalul dat de cofeina din cacao a fost clar ca bună ziua. L-am văzut, eram acolo 🙂

Bun, ai mâncat ciocolată, ai generat adrenalină, ai forţat ficatul să elibereze multă glucoză. Iar acum ce facem cu tot zahărul acela ajuns buluc în sânge, care se adună la zahărul pe care oricum îl conţinea ciocolata?

Ei bine, văzând că ”uite lupul, nu e lupul”, adică nu are cine să consume tot acel zahăr din sânge, pentru că tu nu alergi şi nu te lupţi cu nimeni, ci doar te lingi tacticos pe degete după ciocolată, corpul tău va da comandă pancreasului să producă insulină şi să reducă zahărul acela din sânge la normal, transformând deja o parte în grăsime.

Iar tu, fără să ştii, ajungi în 2-3 ore în hipoglicemie şi începi să te simţi obosit, letargic, stresat.

Cum se traduce asta pentru tine?

Mi-e foame! Aş mai mânca ceva!

În concluzie, dulcea ta ciocolată, potenţează îngrăşatul prin variaţia de glucoză din sânge (cu sau fără zahărul din ciocolată), plus influenţarea înspre acid a mediului chimic intern, care este o invitaţie la scară deschisă pentru grăsimile viitoare.

Şi ar mai fi ceva, bonus.

Adrenalina este produsă de suprarenale, două glande suprasolicitate în viaţa de zi cu zi, pentru că sunt responsabile cu gestiunea şi răspunsul la stres. Spune-mi tu, acum, cine nu este stresat în ziua de azi? Nici tu? Nici eu. N-am auzit, n-am cunoscut.

Aceste suprarenale influenţează în mod direct metabolismul glucidic, adică modul în care carbohidraţii sunt utilizaţi drept combustibil şi arşi cu succes sau sunt depuşi sub formă de grăsime pentru că nu pot fi metabolizaţi corect.

Ele influenţează în mod direct cât de mult te ingraşă pe tine carbohidraţii. Şi ciocolata. Şi cafeluţa. Şi alimentele acidifiante în general.

Iar cofeina din ciocolată contribuie la slăbirea acestor două glande strategice în jocul slăbirii. Cu cât sunt mai slăbite, cu atât mai ineficient este şi metabolismul tău glucidic.

Toate sunt legate în corpul tău, ca un domino. Dar asta este de bine. Înseamnă că e suficient să începi să faci un lucru bine, ca să atragi după sine celelalte lucruri bune, în lanţ.

Inclusiv un metabolism glucidic eficient, inclusiv să nu te mai îngraşi de la orice carbohidrat, inclusiv să slăbeşti uşor. Şi,da, inclusiv să te mai vezi la ochi, din când în când, cu draga ta ciocolată şi aroma ei dulce.

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top