Skip to content

De Ce Funcționează Dietele Fulger?

Spune-mi sincer, îţi lucesc ochii când citeşti despre o dietă în care poţi să dai jos 10 kilograme pe lună?

Te cred, te înţeleg. Toţi dorim să rezolvăm repede orice problemă ne apasă.

Da, poţi da jos 10 kg într-o lună, întrebarea este: Vrei?

Stai, stai, nu te grăbi ca fata mare la măritat, cum se zice pe la noi. Citeşte întâi articolul, te rog.

Că vorbim de diete hiperproteice, ketogenice sau de produse de slăbit care forţează ficatul (de obicei shake-uri ce înlocuiesc 1-2 mese pe zi), toate aceste metode au următorul lucru în comun: se folosesc de chimia internă a corpului tău, pentru a te duce la rezultatul dorit.

Sună bine în teorie, aşa-i?

Ce nu se precizează nicăieri, însă, este că această biochimie internă poate fi folosită într-un mod pozitiv sau negativ.

Când interesul comercial dictează crearea unei metode de a forţa organismul să slăbească peste 8-10 kilograme într-o lună, sănătatea ta va fi ultimul lucru pe lista priorităţilor, iar satisfacţia ta în oglindă va fi prima pe listă.

Te pune un pic pe gânduri, însă poţi trece peste, aşa e?

De ce sunt, totuşi, un măr otrăvit aceste diete fulger?

În materie de alimentaţie, corpul tău are nevoie de 3 macronutrienţi mari şi laţi:  carbohidraţii, proteinele şi grăsimile. Sumarizat, carbohidraţii asigură rolul de combustibil celular principal (alături de oxigen), iar proteinele şi grăsimile au rol structural şi funcţional.

Care este primul macronutrient pe care îl taie de pe listă metodele de mai sus? Carbohidraţii.

Poţi să mănânci cărniţă, poţi să mănânci brânzică, unt, dar nu ai voie cartofi, fructe, pâine şi altele de fel.

De ce oare?

Prin eliminarea carbohidraţilor, tu tai de pe listă principalul combustibil celular. Dar, ghici ce, ale tale celule aşteaptă fix carbohidraţi, pentru a obţine energia necesară vieţii şi funcţionării corecte.


​Corpul tău este proiectat pentru a arde carbohidraţi simpli împreună cu oxigen.


​Uşor, eficient, fără produşi secundari toxici. Pentru că Natura te-a creat să fii un organism eficient şi fiecare macronutrient să aibă locul lui bine stabilit în viaţa ta.

Revenind, corpul tău, văzându-se subit lipsit de mâncarea lui preferată, va arde, ineficient şi cu produşi reziduali toxici, ce-i mai rămâne la îndemână: adică proteine şi grăsimi.

În acest proces, pierzi o cantitate foarte mare de apă din corp, dar şi masă musculară şi bineînţeles, grăsime.

Centimetrii se duc vizibil, cântarul parcă a luat foc, iar chipul tău străluceşte de satisfacţie.

Dar ce te faci că în tot acest proces, corpul tău funcţionează pe modul de avarie? Tu râzi, dar el este atacat chimic, de acizi. El arde pentru energie elemente pe care nu trebuia să le ardă drept combustibil, care generează acizi puternici prin ardere, şi  se dezechilibrează chimic intern, se acidifică, îmbătrâneşte biologic.

Cum îţi explici că într-o astfel de dietă poţi să mănânci unt sau grăsime, dar nu ai voie să mănânci fructe şi alţi carbohidraţi decât rar, iar în anumite etape absolut deloc? Se presupune că grăsimile au mai multe calorii decât carbohidraţii, nu-i aşa?

Motivul ţi l-am spus mai sus. Tu slăbeşti forţat chimic, nu slăbeşti natural. Vom vorbi despre adevăratul slăbit natural în următorul articol.

Pe măsură ce înfometezi celulele şi zâmbeşti din ce în ce mai larg în oglindă, corpul tău adună progresiv acizi în sistemul tău limfatic (sistemul de canalizare al celulelor).

Corpul tău va face orice pentru a se apăra, pentru a te apăra pe tine de acizi.  Pentru ca acizii ard ţesuturile şi deteriorează celulele.

Aşadar, tu eşti într-o cursă accelerată de ardere proteine şi grăsimi si de deshidratare acută, fericit nevoie mare că săptămânal dai 2-3 kilograme jos. În tot acest timp, acumulând acizi peste acizi în corp.

Iar corpul tău se va apăra de aceşti acizi, pentru a supravieţui, îmbrăcându-i în… grăsime. Pentru că grăsimea protejează celulele de la a fi deteriorate de acizi.

Aşadar, în timp ce tu zâmbeşti, corpul tău caută disperat lucruri pe care să le transforme în grăsime, pentru a se autoapăra de acizii creaţi prin arderea proteinelor şi deshidratarea acută.

Ştii care macronutrient se transformă cel mai uşor în grăsime?

Nu, nu grăsimea. Carbohidraţii.

Acesta, om frumos, este motivul pentru care tu poţi să mănânci orice în astfel de diete fulger, dar nu trebuie să te atingi de carbohidraţi gen cartofi, fructe, pâine, orez şi altele de fel.

Iar într-o zi vine momentul când, satisfăcut de cele 15-25 de kilograme date jos ca vântul şi ca gândul, încerci să te întorci la un pic de fructe sau un pic de cartofi.

Şi observi bulversat că te îngraşi foarte repede, parcă te îngraşi şi cu apă.

Tot efortul tău, disciplina ta, victoria ta, atât de fragilă, atât de uşor să se piardă?  Inadmisibil.

Totuşi, asta se întâmplă, pentru că organismul tău vrea ca tu sa supravieţuieşti. Iar într-un mediu intern acidifiat, totul se dereglează în lanţ.

Grăsimea şi apa reţinută în ţesuturi sunt cele mai rapide şi mai la îndemână metode de autoapărare pe care le foloseşte corpul tău în lupta cu acizii.

Este o vorbă. La pomul lăudat, să nu te duci cu sacul.

La dieta lăudată, să nu te duci cu sacul. Pentru că o dietă care sună prea bine, care este foarte rapidă, foarte eficientă şi îţi permite inclusiv să mănânci grăsimi şi fripturi şi torturi (cu accent pe u), are o listă mare de efecte adverse, întocmai ca un medicament.


​Toată lumea vânează efectul imediat, dar nimeni nu citeşte prospectul.


​O dietă cu adevărat sănătoasă, care te întinereşte biologic, te energizează, te reînnoieşte, nu este fulger. Are un ritm care se supune Naturii, de aproximativ 1 kilogram pe săptămână.

Pentru că organismul tău nu doar slăbeşte, ci îşi înlocuieşte celulele cu unele noi, îşi curăţă mediul intern, îşi reface stocul de energie, de enzime, de minerale şi vitamine, îşi echilibrează funcţiile,îsi curăţă ficatul, îşi reglează tranzitul. Toate acestea, pentru tine, să îţi fie ţie bine.

Într-o dietă cu adevărat sănătoasă, lucrurile se fac fifty-fifty: 50% pentru silueta ta,  50% pentru sănătatea ta.

Aşadar, une mie, una ţie, zise corpul tău.

Un kilogram în minus ţie, un ten mai curat tot ţie.

Un centimetru în minus ţie, mai multă energie tot ţie.

Un număr mai mic la haine ţie, un ficat mai curat tot ţie.

Hmm, parcă nu mai sună aşa de rău, o cură mai lentă dar sănătoasă, aşa-i?

 

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top