Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
De ce Femeile se Îngrașă la Fund și Bărbații la Burtă?
Distractivă întrebarea, nu? Mai că îmi vine să răspund: ca să avem noi, femeile, formă de clepsidră şi voi, bărbaţii, nu!
Dar e un pic mai mult de-atât şi totul pleacă de la Natură. Eşti “surprins”, nu?
Astfel că, înainte să invocăm Divinitatea pentru cadoul cu care ne-a blagoslovit pe noi femeile, în a face şezutul generos când ne îngrăşăm, iar pe bărbaţi mai puţin impozanţi când fac burtică, zic să înţelegem de ce au fost create lucrurile aşa şi nu altfel.
Răspunsul sec la întrebarea de mai sus ar fi: pentru că aşa suntem condiţionaţi hormonal, femeile şi bărbaţii, să depunem preponderent în anumite zone.
Însă întrebarea imediat următoare este: de ce suntem noi condiţionaţi hormonal să depunem fix în acele zone?
De ce nu depunem grăsimea întâi pe sâni, femeile şi pe bicepşi bărbaţii? Eu chiar nu m-aş supăra dacă ar fi aşa.
De ce să stricăm frumuseţe de posterior şi de abdomen, cu niscai structuri pufoase şi glorioase?
Ce trebuie să înţelegi este că Natura este cel mai bun strateg şi întotdeauna va pune mai presus de orice supravieţuirea ta şi buna ta funcţionare. Pentru propagarea speciei, cum altfel?
Astfel că, logica naturală ne spune că, dintre toate posibilităţile, predispoziţia femeilor de a depune întâi pe şolduri şi apoi în alte zone, iar la bărbaţi de a depune întâi pe burtică şi apoi în alte zone, era cea mai bună opţiune care să asigure amendamentele de mai sus.
De ce asta? Hai iarăşi la Natură, să înţelegem cum au fost construite lucrurile.
Care este rolul biologic al femeii în Natură?
Să poarte pruncii şi să îi crească.
Ea este creată cu o structură musculară mai puţin dezvoltată, dar cu un procent de grăsime mai mare, pentru a putea asigura rezerve energetice pentru ea şi puii pe care îi poartă. Este de natură alcalină (yin), este reprezentată de Mama Pământ şi este cuibul Vieţii. Este mai puţin dinamică, dar mai caldă şi mai paşnică decât bărbatul. Ea este terenul fertil al Vieţii.
Chiar este o vorbă amuzantă care spune că dacă femeile ar conduce Pământul, nu ar mai exista războaie, ci doar negocieri intense la fiecare 28 de zile.
Cea mai mare diferenţă între femei şi bărbaţi este fix uterul, ca şi leagăn al Vieţii. Aici este cheia explicaţiei în dilema din titlu.
Grăsimea excedentară, ca şi structură biologică, este ori o rezervă energetică, ori un tampon antiacid. Indiferent de situaţie, este un bagaj care nu trebuie să “stea în drum”.
În Natură, membrele superioare şi inferioare, sunt elemente cheie ale supravieţuirii.
Ai nevoie de ele pentru a culege mâncarea, pentru a te lupta, pentru a fugi. A depune orice excedent lipidic acolo este contraproductiv şi asta este valabil atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Bun, am eliminat ca şi zone strategice de depus surplusul de grăsime, braţele şi picioarele. Rămânem cu trunchiul şi cele două zone ale sale, toracele şi abdomenul.
Aici este distracţia cea mare, deoarece în trunchiul uman se află organele interne, imperative Vieţii, şi, mai ales la femei, se află uterul.
Corpul nu va dori vreodată să depună bagajul suplimentar în apropiere de organele interne, pentru că impactează funcţionarea acestora, deci impactează supravieţuirea.
Strategic vorbind, Natura va dori să păstreze cât mai curat căminul viitorului prunc, deci zona uterului.
Astfel că va dori să depună grăsimea suplimentară cât mai departe de acesta.
Următoarea zonă suficient de largă şi de permisivă pentru depunerea rezervelor de grăsimi sunt şoldurile şi fundul.
Este de preferat, din perspectiva Naturii, ca o femeie să îşi piardă din dinamism, depunând pe fund şi deci mişcându-se mai greu, decât să depună în apropierea uterului şi să altereze mediul de dezvoltare a fătului.
În fond, femeia nu este războinică, ea este Mama şi este mai sedentară decât bărbatul. Rolul bărbatului este să o protejeze, pe ea şi pruncii ei.
Vorbim strict biologic şi deloc social 🙂 Dragele mele femei puternice şi independente, vă rog să acceptaţi această perspectivă strict biologică.
Uite aşa, am înţeles că acei centimetrii în plus de care noi, doamnele, ne plângem cu fiecare ocazie, sunt un mecanism eficient de supravieţuire şi de asigurare a propagării speciei.
Nimic nu este întâmplător în Natură şi totul are un sens pro-viaţă.
Plus că acei centimetrii în plus şi curbele noastre frumoase sunt motivul pentru care fustele şi rochiile s-au inventat. Pentru a fi noi, femeile, opere de artă umblătoare.
Privind acum biologic bărbatul, care este rolul lui în Natură?
Să apere teritoriul, să îşi apere femeia şi să ofere material genetic pentru propagarea speciei.
El este Soarele, este agresiv şi războinic, este puternic şi teritorial. Este latura acidă (yang) a Vieţii şi completează perfect jocul duo universal.
Pentru acest rol, el are nevoie de forţă.
Este creat cu o structură musculară puternică şi un procent mult mai mic de grăsime, deoarece nu are nevoie de depozite energetice suplimentare, precum femeia.
Fiind protectorul familiei şi regele teritoriului său, forţa este apanajul lui. Asta înseamnă braţe puternice, picioare puternice, viteză de reacţie mare, dinamism puternic.
Pentru un bărbat, vorbind strict biologic, este contraproductiv să îşi piardă din mobilitate şi dinamism, pentru că şi-ar pierde din forţă şi îsi poate pierde teritoriul în faţa altui mascul.
Motiv pentru care, aşa cum la femei zona uterului este favorizată în a nu stoca din prima grăsimi, la bărbaţi membrele sunt direct favorizate în a nu stoca grăsimile întâi acolo.
Abdomenul rămâne zona cu impactul cel mai mic asupra supravieţuirii şi cu consecinţele cele mai întârziate asupra propagării liniei genetice masculine.
Astfel că avem, pe de o parte, domnii impozanţi, cu pieptul şi spatele lat, care arată bine în costum şi doamnele cu siluetă clepsidră, care arată minunat în orice pun pe ele 🙂
Nu este minunat cum le-a gândit Natura pe toate, îmbinând utilul biologic cu plăcutul vizual?
Aşa că, eu una abia aştept să pun pe mine o rochiţă vie şi veselă şi colorată, să mă bucur de ce a ales Natura pentru mine. Vine vara, bine-mi pare…
– Ramona