Când spui dietă, spui imediat “mâncare mai puţină”, “calorii mai puţine”, “mai puţin zahăr”, “mai…
Cât de Eficient Este Mersul Pentru Slăbit și Sănătate?
Cât de Eficient Este Mersul Pentru Slăbit și Sănătate?
Deşi un subiect cuminţel şi uşurel, mersul pe jos este un giuvaier uşor de desconsiderat, pentru că este foarte accesibil, mereu la îndemână şi imediat aplicabil.
Iar cum ce este uşor disponibil, de multe ori este trecut cu vederea, ajungi să iei liftul pentru un etaj şi să îţi imaginezi că sportul în slăbit înseamnă doar programe complicate la sală şi multă sudoare.
În mintea ta ştii că, unde există dorinţă, soluţiile sunt la tot pasul. Iar când vine vorba de mişcare, aceasta este oriunde sub nasul tău, doar să vrei să o vezi.
Să te întreb ceva: când ai de ales între scări şi lift, de ce iei liftul?
Răspunsul instinctual este “pentru că mi-e lene”. Dar o să zâmbesc şi o să spun că nu te cred. Nu lenea este motivul pentru care nu o iei pe scări, în loc de lift, ci lipsa plăcerii. Să îţi dovedesc.
S-a făcut un experiment drăguţ, în care, într-un magazin mare, în care existau scări rulante situate lângă scări normale, pe scări s-au montat semnale luminoase colorate dublate de semnale sonore amuzante. În acest fel, în funcţie de unde punea omul pasul pe treapta respectivă, se auzeau sunete diferite, dublate de un joc de culori. O joacă frumoasă pentru copii mari.
Rezultatul experimentului a fost că, dintr-o dată, majoritatea oamenilor o luau pe scări, pentru că îşi doreau distracţia şi amunzamentul. Doreau sentimentul de bine. Subit, nu le mai era lene să o ia pe scări.
Şi da, dacă la tine la serviciu sau la tine acasă, scările ar fi proiectate încât să îţi aducă plăcere să le urci, ai uita uşor de lift.
La ce îţi foloseşte informaţia aceasta? 🙂 Îmi vine să zâmbesc, pentru că mie mi se pare evident.
Pentru a reuşi să obţii ce îţi doreşti, tot ce ai de făcut este să găseşti calea care îţi aduce plăcere instant, în timp ce te duce în direcţia dorită.
Pare prea simplu? Ghici ce, este şi uşor.
Hai să vorbim despre mers şi despre cum contribuie el nu doar la slăbitul tău, ci la revigorarea ta, la liniştirea ta, la relaxarea ta, la detoxifierea ta, la fericizarea ta, cum ne place să spunem în Şcoala de Slăbit.
Slăbitul şi caloriile sunt două filme diferite. Par similare, însă punerea în scenă este complet diferită.
Slăbitul corect, care se înfrăţeşte cu sănătatea, cu regenerarea, cu reenergizarea, este mult mai strâns corelat de mers şi de mişcare, faţă de cât este de corelat de aportul caloric, porţii fixe, cântărite şi alte abordări restrictive.
De ce asta?
Pentru că Natura te-a proiectat să fii liber şi dinamic. În Natură, şi mereu îţi voi povesti despre cât de eficientă este ea şi cum se gândeşte ea la toate, un animal nu îşi numără caloriile, şi nici nu este sedentar mai mult decât este specific speciei sale.
Omul nu a fost proiectat să fie sedentar sau să numere porţiile de fructe pe care le culege.
Mersul, nu alergarea, nu fitness-ul, nu aerobicul, nu maratoanele, mersul este cea mai compatibilă mişcare cu structura fizică umană. Toate celelalte forme de mişcare sunt joaca noastră minunată, cu corpul acesta ce parcă nu are limite dacă ştii să îl lucrezi. Dar, în Natură, alergatul, ridicatul de greutăţi, orice forţare fizică erau comportamente excepţionale, pentru situaţii de luptă sau fugi.
Originar, omul este un culegător de fructe… iar fructele nu fug precum antilopele, ca să fugă şi omul după ele.
Unde bat cu asta? Că oameni preistorici nu mai suntem şi nici frugivori în alegerile noastre.
Simplu. Dacă ai fost proiectat să mergi, iar Natura este eficientă, înseamnă că tu ai nişte multe beneficii de pe urma mersului.
Kilogramele tale în plus stagnează pentru că organismul tău nu ajunge să le prioritizeze şi pentru că nu poate să se debaraseze de toxinele şi de reziduurile metabolice blocate la nivelul sistemului limfatic (sistemul de canalizare al organismului, cum îl numim noi în Şcoala de Slăbit).
De ce nu poate?
Pentru că este ocupat să gestioneze tot ce faci tu, cu sau fără înţelegere sau ştiinţă. Digestia este cel mai mare consumator de energie din corp.
Cât timp vânezi calorii, iar nu alimentaţie compatibilă chimic cu corpul tău, te vei tot învârti în cerc, învinovăţind un organism absolut nevinovat.
Ba că e vârsta, ba metabolismul, ba vreo afecţiune, ba oboseala. Nu, nu există oboseală, există doar corp neîntreţinut şi ţi-o spune un om care lucrează în mod curent 12-14 ore pe zi. Corpul tău are stocuri imense de energie… dacă înveţi să le cultivi 😃
De ce e greu să slăbeşti? Pentru că grăsimea este o “cutie” excelentă de depozitat tot ce este nefolositor şi vechi în organism, dar pe care acesta nu apucă să îl elimine pentru că nu îi dai timp şi energie şi voie. Nu cu lipsa de calorii goleşti grăsimea, ci cu mişcarea şi cu alimentaţia corect organizată, fără a fi contoriza calorii.
Revenim la mers. Mergând în mod regulat, oriunde te afli, tu începi să goleşti debaraua de vechituri. Rând pe rând.
Aşa cum sângele tău este circulat prin tot corpul de către inimă, sistemul limfatic (de canalizare) este pus în mişcare de…mişcare. Mişcarea mişcă limfa (Da…și asta spunem noi în Şcoala de Slăbit 😃)
Mişcarea este singura pompă de circulare pe care o are sistemul tău de canalizare
Iar o zi în care nu ai mers este o zi în care nu ai făcut curat în casă. Mai plastic de atât, este o zi în care nu ai tras apa la toaletă.
De ce atât de colorat limbajul? Pentru că în timp ce tu stai pe scaun sau dormi, celulele tale toate mănâncă şi elimină toxine.
Unde elimină toxinele? În sistemul limfatic, pentru a fi drenate şi eliminate. Cine le drenează şi elimină? Cine le direcţionează către căile de eliminare (urină, transpiraţie, expiraţie, fecale)? Mişcarea!
Când sistemul tău de canalizare este plin, tu resimţi asta ca oboseală, cearcăne, kilograme, stare proastă, minte în ceaţă, ficat greu, probleme cu constipaţia, probleme ale pielii, colesterol mărit şi tot ce mai enumeri la probleme de sănătate.
Mişcarea începe să scuture covoarele din casă.
Mişcarea începe să arunce cutiile pline cu vechituri (toxine, reziduuri metabolice, metale grele, pesticide) din debara.
Mişcarea începe să îţi îmbunătăţească parametrii de sănătate.
Mişcarea începe să îti reechilibreze metabolismul.
Mişcarea îţi aduce oxigen mai mult la creier, pentru a vedea soluţii unde înainte vedeai în ceaţă.
Mişcarea îti aduce câte un strop de încredere în tine, acolo unde sedentarismul te hrănea doar cu milă de sile.
Mişcarea te aliniază cu Natura.
Iar cine se aliniază cu Natura, primeşte toate răsfăţurile pe care aceasta le oferă necondiţionat: stare fizică bună, energie până seara târziu, mintea limpede, tranzit intestinal reglat, pielea luminoasă, siluetă subţire, vigoare, poftă de viaţă.
Cadourile sunt toate puse pe tavă pentru tine. Dar trebuie să te mişti până la ele. Şi stângul…şi dreptul…
– Ramona