Skip to content

Cafeaua, crezi că îți dă energie?

Ai uitat vreodată să îţi iei vitaminele? Ai uitat vreodată să faci un lucru pe care trebuia să îl faci? Probabil că da.

Dar cafeaua, ai uitat vreodată să o bei?

A-ha!

De ce?

Nu uiţi să îţi bei cafeaua pentru că fără energie nu poţi să funcţionezi bine. Sau funcţionezi prost dispus. Plus că e foarte bună la gust şi miroase divin. Dar principalul motiv rămâne: pentru că îţi trebuie energie şi îţi place cum te simţi după.

O întrebare la care nu te gândeşti vreodată este: ce este energia? De unde o ia corpul şi de ce nu mai are, de eşti nevoit să o iei din cafea? Când erai copil, nu aveai nevoie de cafea pentru a fi zglobiu şi plin de viaţă. Cum ai ajuns tu de la starea aceea, la starea de acum, când trebuie să bei cafea doar că să simţi că poţi începe ziua şi să îţi vină cheful de muncă?

Vrei să îţi spun eu cum? Mai ţii minte articolul „Cum scap de oboseala cronica?”, cel în care vorbeam de cum scazi tu 5 din 2 şi îţi dă cu minus?. Acolo afli răspunsul la întrebarea „De ce nu mai ai tu energie, de eşti nevoit să o iei din cafea”

Zi de zi, an de an, îţi vezi de tine, de nevoile tale şi nu te-a învăţat nimeni să ai grijă de corpul tău şi de nevoile lui. Cumva, te bazezi pe el că ştie ce să facă cu mâncarea pe care i-o dai, în timp ce tu îţi vezi liniştit de viaţă. Şi vine un moment când începi să apelezi la ajutorul cafelei sau energizantelor, ca să poţi face ceva. Că e vorba de un examen sau o seară în oraş, apoi dimineaţa mergi la serviciu, iar ajutorul acela mic devine ritualul tău din fiecare zi.

La o privire mai atentă, în corpul tău se întâmplă nişte lucruri la care nu te aşteptai.


Cafeina, pe care o găseşti în cafea, cacao, ceai verde sau guarana îţi va stimula corpul să producă adrenalină şi cortizon.


Adrenalina este hormonul pentru situaţiile de urgenţă, de genul: luptă sau fugi. Deci, practic, tu ai dat semnal corpului tău, prin acea adrenalină, că te pregăteşti să lupţi sau să fugi, mâncând pământul. Pentru această situaţie de urgenţă, corpul are nevoie de energie şi multă forţă. Aşa că, sângele tău se va concentra în mâini şi picioare, ca să poţi lupta sau să fugi, în inimă, ca să se pompeze mai mult sânge în corp, în creier, ca să devii mai alert şi să interpretezi repede mediul înconjurător. Totul pentru ca „animalul” (corpul fizic) să supravieţuiască acelei situaţii urgente. Aşa că adio digestie, adio imunitate, adio vindecări, adio alte procese interne, cel puțin temporar, până rezolvăm problema cu leul care ne atacă.

Mai mult, adrenalina influenţează ficatul să elibereze o cantitate mare de glucoză în sânge. De ce? Pentru că celulele tale mănâncă zahăr, iar tu ai nevoie masiv de glucoză ACUM, pentru a hrăni celulele musculare, care vor alerga şi vor lupta pentru tine. Amuzant, nu?

Am zis mai sus că, de la cofeină, se eliberează în sânge andrenalină şi cortizon. Bun, adrenalina am înţeles pentru ce e. Ca să devii subit un mic Hercule.

Cortizonul, pe de altă parte, este un hormon antiinflamator, pentru a minimiza leziunile din corp, în cazul în care te răneşti. Vorba aceea, tocmai te lupţi sau alergi ca din puşcă. Organismul tău ştie sigur, doar ai dat semnalul de alarmă!

Şi uite aşa, de la o simplă cafeluţă, te simţi subit în vână, mai alert, mai energic, cu mintea clară.


Fără să ştii, fără să vrei, ai băgat corpul în şoc, simulând o situaţie de urgenţă, iar corpul tău s-a mobilizat cu totul, pentru a te scoate teafăr şi nevătămat.


Teafăr şi nevătămat din ce? Că tu tocmai te-ai trezit şi erai liniştit la calculator, uitându-te pe Facebook. Halal urgenţă!

Ca să închei povestea cu stil, ce facem cu tot zahărul acela ajuns buluc în sânge? Ei bine, văzând că ”uite lupul, nu e lupul”, corpul tău va da comandă pancreasului să producă insulină şi să reducă zahărul acela din sânge. Fără să ştii, ajungi în 2-3 ore în hipoglicemie şi începi să te simţi obosit, letargic, stresat.

Care e soluţia?

Hai să mai beau o cafeluţă!

E râsul-plânsul și am fost în aceeași situaţie ca tine. Am făcut şi eu asta ani de zile, „Pentru că iubeam cafeaua, nu pentru că eram dependentă” (aha, sigur)

Îţi înţeleg perfect afinitatea pentru cafea, gustul ei, mirosul şi efectele plăcute de la suprafaţă.

Știu că, probabil, degeaba vin să îţi spun „Nu mai bea cafea, pentru că nu e sănătoasă, pentru că forţează rinichii” sau orice alt motiv, normal că nu o să mă asculţi. Nici eu nu m-aş asculta. Ţie îţi trebuie ENERGIE! ACUM! De unde o iei, nu mai contează.

Dar dacă, în loc să îţi recomand să renunţi la cafea, în schimb te ajut să înţelegi dedesubturile poveştii şi te învăţ cum să aduni multă energie în corp, încât să nu mai ai nevoie de cafea şi să ajungi să o bei pentru plăcerea gustului, ţi-ar conveni mai mult?

Să nu mai depinzi de ea pentru energie. Să nu îţi mai influenţeze buna dispoziţie. Să fii din nou cu energia aceea pe care o aveai acum mulţi ani, când aveai resurse pentru orice şi râdeai de alţii când ziceau că sunt obosiţi.


Corpul tău poate să redevină foarte energic, indiferent de vârstă. Pentru că el se reconstruieşte încontinuu. Dar îi trebuie un constructor instruit. Tu!


Iar de 11 zile deja, suntem la cursul de reconstrucţie. Ai citit celelalte articole din seria aceasta? Toate duc în acelaşi loc: soluţii aplicabile acum, pentru reenergizarea ta şi îmbunătăţirea formei tale fizice, iar mâine abia aștept să-ți mai ofer încă o soluție de genul acesta.

Acum, ca să glumim un pic ca între prieteni: în timp ce citeai articolul acesta, erai cu cafeluţa pe birou?

 

Back To Top