Skip to content
De Ce Răcim Preponderent Toamna și Primăvara?

De Ce Răcim Preponderent Toamna și Primăvara?

– Toamnă, dragă toamnă, de ce vii tu cu cadouri nepotrivite, precum răceala, gripa, sinuzita şi alte stări care să-mi strice ziua şi săptămâna?

– Pentru că, mă crezi sau nu, fac curăţenie pentru frigul din iarnă.

– Dar primăvara, când se apropie căldura, ce scuză mai ai, că şi atunci mă vizitezi cu generozitate?

– Pentru că, de data aceasta, fac curăţenie după iarnă.

– Pe cuvânt că nu înţeleg!

Pentru a înţelege motivele pentru care aceste episoade de detox se întâmplă preponderent toamna şi primăvara, trebuie să înţelegi modul în care funcţionează corpul tău şi influenţa pe care o au alimentele asupra acestuia (asupra chimiei lui interne).

Intrăm uşor în detalii tehnice, pentru a înţelege de ce răceala se întâmplă mai ales la schimbarea temperaturii.

Totul în Universul acesta dual este posibil prin jocul şi atracţia contrariilor, deoarece mişcarea unei forţe în relaţie cu opusul său creează energie electromagnetică, fără de care, viaţa ca manifestare nu ar exista. Corpul tău este joaca dintre forţele acidă şi bazică şi toate ţesuturile şi organele se aliniază la acest echilibru acido-bazic, prin diverse metode de reglare.

Sângele, ca purtător al hranei şi oxigenului către celule, reprezintă polaritatea alcalină. Sistemul limfatic este contra-partea chimică. Este acea parte din organismul tău care trebuie să gestioneze acizii, mai exact, reziduurile metabolice obţinute în urma tuturor proceselor din corp, de la digestie la respiraţie celulară.

Este un fel de sistem de canalizare al corpului tău, în care se adună toxinele, reziduurile, acizii şi toate elementele care ar trebui eliminate.

Ce este important să înţelegi este că orice vezi tu ca manifestare de boală, are drept cauză un sistem de canalizare ineficient curăţat. Iar răceala se încadrează la formele uşoare de “curăţare a canalizării”.

Tot ce mănânci, tot ce respiri, ce pui pe piele, chiar şi ce gândeşti şi ce simţi, au un ecou şi o influenţă asupra echilibrului acido-bazic intern.

Restul este ca la matematică: cu cât ceea ce aduci în corp este alcalinizant (crudităţi, fructe, legume, nuci, emoţii pozitive, aer curat), cu atât corpul îşi reface și îşi reechilibrează intern chimia, îndreptându-se spre sănătate şi vitalitate.

Cu cât ceea ce aduci în corp este mai acidifiant (mâncare procesată în fel şi chip, creme peste creme puse pe piele, stres şi emoţii negative pe bandă rulantă, excese culinare, sedentarism), cu atât sistemul de canalizare se tot aglomerează cu toxine, pe care le îmbracă în mucus şi grăsime, pentru a proteja celulele.

Orice reziduu trebuie îmbrăcat într-o formă inofensivă de stocare, altfel acidul ar arde materia organică, adică celulele, cu care intră în contact.

De aceea grăsimea în exces este, de cele mai multe ori, o formă de autoapărare împotriva cantităţii mari de toxine generată în corp şi a ineficienţei procesului de curăţare limfatică.

Corpul tău este într-un continuu proces de adaptare şi autocurăţare, ghidat de instinctul de supravieţuire. El trebuie să păstreze corpul cât mai curat cu putinţă, pentru că, aşa cum se zice în lumea terapiilor naturiste: dacă acizii câştigă, tu pierzi.

Ce este acidifiant?

Tot ce recunoşti tu drept bun şi gustos, de la cafeluţa de dimineaţă la ciocolata de la ora 3, la prânzul gătit pe care îl consumi tot pentru că nu îţi place să laşi ceva în farfurie. Cam tot ce este trecut prin foc şi făcut delicios de bun, spre deliciul papilelor tale gustative.

Doar că toate aceste plăceri culinare, conduc la încărcarea sistemului tău intern de canalizare.

Care este legătura cu toamna şi primăvara, mă întrebi?

Ei bine, ca şi forţe chimice, alcalinul are efect răcoritor, de vindecare. Iar acidul are efect de încălzire, de inflamare.

Acidul generează căldură în corp.

Când vine toamna, când se răceşte vremea, instinctual, tu vei căuta alimente mai acide, pentru a genera acea căldură în corp, care să te ajute să suporţi mai uşor temperaturile scăzute ce se instalează.

Corpul arde mai multe calorii, pentru a genera căldură, dar cere şi alimente mai acide.

Această înclinaţie sezonieră spre mâncăruri mai acide, când vremea se răceşte, vine cu un aport mărit de toxine şi reziduurile metabolice pe care corpul le va avea de gestionat.

Dacă organismul tău este deja foarte încărcat la nivel limfatic, surplusul acid din perioada următoare îl va pune la încercare şi îl poate îmbolnăvi dacă nu se adaptează rapid.

De aceea, indiferent ce ocazie prinde, un virus, un coleg contagios, o schimbare bruscă de temperatură, corpul va declanşa un detox. Practic, el îşi va sufleca mânecile şi se va apuca de curăţenia de toamnă, precum o gospodină harnică.

Tot ce vezi tu drept gripă, răceală, febră, suflat nasul cu viteza de 10 batistuţe pe oră, toate sunt o etapă de curăţare a organismului tău, pentru a face faţă mai eficient frigului care începe şi acizilor pe care instinctual îi vei căuta în perioada următoare.

Corpul aruncă afară din toxine, pentru a face loc la altele, ce sigur urmează să vină, în număr şi mai mare.

Este simplu şi este genial de eficient.

Unde mai pui că toamna şi în sezonul rece ai la dispoziţie alimentele cele mai bogate în vitamina C (de la cătină la citricele aflate în sezon fix toamna şi iarna) , pentru a ajuta sistemul imunitar şi a susţine corpul în această perioadă solicitantă termic.

De cealaltă parte a poveştii, când vine primăvara, corpul se resimte după un sezon rece în care a primit multă mâncare acidifiantă, în care sistemul său limfatic s-a încărcat cu multe reziduuri acide.

Şi da, imediat ce se schimbă vremea şi căldura dă semne că vrea să îşi intre în drepturi, instinctul corpului tău spune: de acum nu mai ai nevoie să te încălzeşti cu ajutorul acizilor, pentru că vremea este deja de partea ta.

Însă sistemul de canalizare trebuie curăţat, iar corpul se pregăteşte de o renegenerare profundă, la fel cum vezi că se întâmplă cu toată Natura, când vine primăvara.

Nu degeaba în acest sezon avem cele mai puternic alcalinizante plante din toate anotimpurile.

Acum avem leurda, untişorul, păpădia, ridichiile, ceapa verde, ştevia, loboda şi multe minunăţii cu puternic efect alcalinizant, detoxifiant şi regenerant.

Ei, cum să nu faci curăţenie în casă, cum să nu arunci întâi afară gunoiul, înainte de a te apuca de primenirea şi regenerarea casei tale?

Nu-i aşa că este amuzant că fix la fel faci şi tu? Curăţenia de primăvară şi curăţenia de toamnă?

Eşti aliniat la Natură chiar şi când nu îţi dai seama.

Mecanismele din Natură sunt simple şi au ca unic scop supravieţuirea ta şi buna ta stare. Doar că limbajul naturii pare uneori mai greu de descifrat.

Aşadar, dacă răceşti, spune un mulţumesc pentru hărnicia corpului tău şi încearcă să ajuţi procesul, fără să îl frânezi prea mult.

Fii de partea corpului tău, pentru că el este de partea ta în fiecare zi a vieţii tale.

– Ramona

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top