skip to Main Content
Răceala - Lucrul Bun Dincolo de Neplăcut

Răceala – Lucrul Bun Dincolo de Neplăcut

”Haaapciu!”

”Sănătate!”

Expresia aceasta micuţă, ascunde un adevăr biologic foarte simplu: hapciu-ul este aducător de sănătate. Fix pe dos credinţei populare, cum că răceala ar fi rea.

Este neprietenoasă, îţi încurcă planurile şi-ţi strică buna dispoziţie. Dar nu este rea.

Cum să nu fie rea?

Dar bacteriile?

Viruşii?

Umiditatea de afară şi vremea rea?

Imunitatea scăzută şi colegii contagioşi?

Ce să fie bun în toate acestea?

Ai auzit de expresia “fiecare problemă este o binecuvântare deghizată”?

Uşor de zis de pe margine, dar mai greu de digerat când tu eşti cel prins în mijlocul situaţiei.

“Spune-mi tu mie că răceala este o binecuvântare, Ramona, în timp ce nasul îţi curge, capul îţi bubuie şi parcă te doare şi carnea pe tine”.

Aşa este, e tare neplăcut să fii răcit, să mergi la muncă în această stare, să ai grijă de familie şi responsabilităţi când tot corpul cere odihnă şi repaus.

Dar eu privesc dincolo de simptome şi asta vreau să vezi şi tu. Lucrul bun dincolo de lucrul neplăcut.

Răceala este modul corpului de a se debarasa de toxine şi de a-ţi spune nişte lucruri pe care le tot amâni.

Viruşii, bacteriile, frigul,curentul, sunt doar declanşatorii pentru o situaţie internă ce oricum se cerea rezolvată cu prima ocazie.

De ce unii oameni răcesc şi alţii nu, expuşi fiind la aceleaşi elemente externe?

Nu este doar imunitate la mijloc, este şi “moment propice pentru curăţenie”.

Corpul tău ştie una şi bună: el are grijă de tine 24 din 24, de bunăstarea ta, cu orice preţ, ghidat de instinctul de supravieţuire.

Atât timp cât stilul tău de viaţă este incompatibil cu fiziologia ta internă, atât timp cât cantitatea de toxine pe care o generezi în corp depăşeşte ritmul cu care corpul tău poate face curăţenie în mod insesizabil (urină, transpiraţie, colon, expiraţie), tu te afli într-un permanent excedent de toxine.

Tu îţi ştii plăcerile tale, poftele tale, iar corpul îşi ştie priorităţile lui: să te păstreze cât mai intact, cât mai mult timp.

Dar, pe măsură ce se adună “gunoiul sub preş”, el pândeşţe ocazia pentru a declanşa “purjarea”.

Ocazia poate fi atât un factor extern (un coleg, vremea neprietenoasă, etc), cât şi intern (stres, o ceartă, un conflict, etc).

Indiferent de declanşator, în momentul în care apare răceala, cu toate fazele şi intensităţile ei, corpul tău şi-a luat avânt şi s-a pus pe treabă.

Mucusul, strănutul, tusea, febra, toate sunt mecanisme de autocurăţare, greşit interpretate de tine drept slăbiciune.

Paradoxul este că organismul tău nu este slab când se apucă de curăţenie, ci este puternic. La fel cum tu nu te apuci de curăţenie în casă atunci când eşti obosit, la fel corpul tău se apucă de curăţenie doar când are un plus de energie sau când este forţat de împrejurări (declanşatori externi).

Interpretarea ta, cum că răceala este un fel de asediu intern, datorat slăbiciunii corpului tău, este falsă şi greşit înţeleasă.

Corpul tău nu este neajutorat, nu este “atacat”. Corpul tău se adaptează non-stop factorilor externi şi interni, având ca scop principal supravieţuirea.

Toate toxinele, produsele reziduale metabolice, chimicalele, pesticidele, metalele grele şi restul elementelor chimice nefolositoare, care ajung în corpul tău prin alimentaţie, ce pui pe piele, ce respiri, toate se adună în sistemul tău limfatic (sistemul de canalizare al corpului), dacă organismul nu le poate elimina într-un ritm eficient.

Pe măsură ce acest sistem limfatic se tot umple cu toxine, activitatea sistemului imunitar este din ce în ce mai îngreunată (deoarece o bună parte din sistemul imunitar rezidă în sistemul limfatic), iar corpul intră într-o zonă de supraîncărcare toxică, de care trebuie să scape.

Răceala este doar una din multiplele metode prin care corpul se mobilizează şi începe să arunce toxinele afară prin toate metodele posibile.

Prin temperatură aruncă afară toxinele prin piele, dar omoară şi o bună parte din bacteriile nocive.

Prin mucus şi expectoraţii aruncă afară toxine de la nivelul sistemului respirator şi zonei toracale, în principal.

Durerile de cap sunt semn al fluxului mărit de toxine ce a fost eliberat din sistemul limfatic şi vizitează ficatul, fiind în drum spre eliminare.

Oboseala generală şi starea proastă sunt doar un mod al corpului de a te forţa să stai cuminte şi să îi laşi energia pe care o are, să o folosească pentru curăţenie, iar nu pentru alte lucruri pe care tu le-ai face, dacă te-ai simţi bine şi uşor.

Toate aceste simptome neplăcute au ca scop bunăstarea ta

Cauza lor?

Toxinele acumulate de-a lungul vremii în corpul tău.

Nu te pot sfătui să nu iei pastile, însă îţi pot recomanda să citeşti ce scrie pe ambalaj. Cumva scrie “Tratament simptomatic al …”? Cumva aceste pastile ar putea să elimine reziduurile adunate în exces la nivelul sistemului limfatic?

Nu. Tot ce pot face ele este să blocheze acest proces de eliminare a toxinelor, să ţină gunoiul sub preş, cum se spune pe la noi.

Este o abordare de înţeles, să apelezi la ele, considerând nevoia ta de a funcţiona la parametrii normali, în fiecare zi şi activităţile pe care nu le poţi lăsa baltă. Însă una este să apelezi la ele când deja procesul este prea dureros, iar alta este să apelezi la inhibatoare de la primele simptome, pentru că aşa spun reclamele.

Şi mai poţi face ceva.

Mai poţi înţelege, din această răceala, că modul în care ai grijă de tine este departe de optim şi că ţi-ar folosi o schimbare alimentară în bine.

Mai poţi înţelege că meriţi să te ocupi de tine mai bine şi să începi să hrăneşti şi corpul, nu doar papilele gustative.

Mai poţi înţelege că dacă simptomele răcelii nu sunt atât de puternice şi le poţi duce pe picioare, ai putea lăsa corpul să îşi ducă această curăţenie până la capăt, fără să intervii cu inhibatoare chimice.

Pastilele blochează eliberarea toxinelor, dar nu rezolvă problema surplusului toxic din corp. Fii mai zgârcit cu ele.

Răceala este o etapă de purificare, indiferent ce a declanşat-o.

Ce ţi se întâmplă, răceală sau sănătate, este rezultatul facerii tale. Acesta este un lucru neplăcut, dacă priveşti în trecut, dar este un lucru îmbucurător, dacă priveşti în prezent şi viitor.

Tu eşti arhitectul corpului tău.

Tu contribui la reconstrucţia ta fizică în fiecare zi a vieţii tale.

Tu beneficiezi, mental şi sufleteşte, de felul în care îţi susţii şi ajuţi corpul.

Acum că mă gândesc, mă pândeşte o întrebare: De ce, dacă răceala este un simplu detox, răcim mai mult toamna şi primăvara?

Simplu.

Citeşte articolul următor şi vei înţelege cât de isteţe sunt căile Naturii.

– Ramona

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top