Skip to content
Ce Alimente Contribuie la Menținerea Dependenței de Dulciuri?

Ce Alimente Contribuie la Menținerea Dependenței de Dulciuri?

Hai să vorbim despre alimentele din viaţa de zi cu zi, ce contribuie la dependenţa ta de dulciuri.

Te aştepţi să spun de ciocolată, biscuiţi şi îngheţată?

Normal că spun de ele.

Şi tu spui de ele 🙂

Dar dacă spun şi de iaurt 0%? Sau de cafeluţă? Sau de brânzică telemea şi cola dietetică?

Na, că nu se mai leagă lucrurile.

Ba se leagă, dar trebuie să ai răbdare şi să înveţi. Despre tine înveţi.

Aşa că, hai cu răbdare printr-o lecţie un picuţ mai abstractă.

Fiecare aliment influenţează afinitatea ta pentru dulciuri, modificând acel termostat gustativ, despre care am mai vorbit ( Cum A Ajuns Gustul Principala Plăcere Umană? ), care îţi controlează ţie preferinţa pentru intensitatea gustului şi pe care, în programele Şcolii de Slăbit îl cuminţim cum îi şade bine.

Trebuie să înveţi să priveşti slăbitul şi ieşirea din dependenţa de dulciuri, din perspectiva regenerării şi întineririi tale biologice, nu doar din perspectiva superficială a caloriilor şi a kilogramelor ce trebuie date jos cu orice chip.

Corpul tău se echilibrează şi se regenerează sistemic. De aceea, când vorbeşti de sănătatea ta, de fapt vorbeşti de sănătatea ta la nivel celular, din cap până în picioare. Deci, şi de sănătatea şi nivelul curăţeniei la nivelul cavităţii bucale şi al papilelor gustative.

Cheia, buricul, centrul Universului, cum vrei să îl numeşti, dar elementul central în jurul căruia se învârt slăbitul tău, sănătatea ta, energia ta, dependenţa sau independenţa ta de dulciuri, se numeşte sistem limfatic. Sistemul de canalizare al celulelor tale.

Imaginează-ţi că fiecare celulă a ta este precum o casă, cu bucătărie, baie şi alte camere.

Bucătăria este sângele care duce nutrienţii şi oxigenul la celule.

Baia şi canalizarea sunt sistemul limfatic, acel loc care trebuie să se ocupe de tot ce este murdar şi de eliminat, şi pe care îl dorim cât mai curat cu putinţă.

Este adevărat că atunci când mergi într-un restaurant, într-un hotel, cum arată şi cât de curată este baia îţi spun multe despre calitatea acelui loc?

La fel se întâmplă în corpul tău. Totul este sub control în casă, cât timp sistemul de canalizare funcţionează de nici nu ştii de el.

Ei, dar dacă vreodată se înfundă canalizarea, situaţia poate ajunge atât de parfumată, de parcă nimic nu mai contează, decât să rezolvi problema.

Râdem noi, dar fix la fel se întâmplă în corpul tău.  Celulele tale elimină încontinuu reziduurile metabolice în acest sistem limfatic, care îţi îmbracă celulele din cap până-n picioare.

Din totalul lichidelor din corpul tău, doar 25% este reprezentat de sânge (de bucătărie). Restul de 75% este reprezentat de sistemul limfatic.

Simplist spus, tu eşti un conglomerat de celule, scăldat în două lichide cu scop complementar, unul te hrăneşte, unul te ţine curat. Sau cât mai curat 🙂

Şi acesta este adevărul.

Cu cât eşti mai curat în interior, cu atât mai bune şi mai clare sunt semnalele trimise la creier, interpretarea lor, regenerarea celulară, energia ta, silueta ta.

Iar preferinţele tale alimentare şi dependenţa de dulce sunt direct legate de curăţenia sistemului tău de canalizare.

Alimentaţia şi mişcarea ta sunt principalii factori ce încarcă sau curaţă acest sistem.

Cu cât sistemul tău de canalizare este mai încărcat, cu atât totul se întâmplă mai greoi în corp, semnalele sunt dereglate, hrana ajunge mai greu la celule, iar tu te regenerezi mai greu.

Tu vezi la exterior asta sub formă de greutate în plus, oboseală, constipaţie, migrene,nevoia de dulce necontrolată.

Nici prin cap nu ţi-ar fi trecut că dependenţa ta de dulciuri este doar o consecinţă a faptului că produci în corp mai mult gunoi decât arunci, şi totul se acumulează la nivel limfatic.

Poţi să îndrepţi lucrurile oricând, dar important este să înţelegi rădăcina problemei.

Că de filmul cu “îmi trebuie mai multă voinţă”, suntem sătui cu toţii.

De ce zâmbeşti? 🙂

Revenind la alimentele care contribuie la încărcarea sau curăţarea sistemului tău de canalizare şi care îţi influenţează dependenţa de dulciuri, regula este simplă.

Cu cât un aliment este mai compatibil cu tine, cu atât va contribui la curăţarea sistemului limfatic şi te va ajuta să scapi de dependenţa de dulciuri.

Cu cât un aliment se potriveşte precum nuca-n perete cu corpul tău, biochimic vorbind, cu atât va încărca “găleţi” de gunoi în sistemul tău de canalizare, iar asta o vei resimţi în multiple forme:

  • supragreutate
  • nevoie de gusturi intense şi incapacitatea de a aprecia gusturile simple
  • oboseală
  • plus multe alte neplăceri de sănătate.

Eşti bucăţică ruptă din Natură şi proiectat fiziologic pentru a consuma ce este produs de Natură.

Tot ce este vegetal şi cât mai puţin procesat termic, va contribui la primenirea ta internă şi la sensibilizarea termostatului tău gustativ.

Fructele, legumele crude, nucile, seminţele, toate acestea asistă la regenerarea ta. Toate acestea te duc spre drumul pe care dulciurile intense nu mai au ce căuta.

De aceea, ponderea alimentelor curate în alimentaţia ta zilnică trebuie să fie bună. Bună şi bine încadrată.

Pe de altă parte, proteinele animale, de orice tip, cu lactatele pe primul loc, contribuie la încărcarea sistemului de canalizare (tehnic i se spune congestionare limfatică). Iar dependenţa de dulciuri este doar o rămurică, o consecinţă a acestei stări interne.

Nu mă iau de cărniţa ta, nici de aportul ei proteic, nici de calciul din lapte sau de fierul conţinut. Mă iau doar de faptul că ele îţi încarcă cu gunoi corpul, indiferent cât “doar somon organic cu omega 3” îi serveşti pe tavă.

Tot ce este de provenienţă animală va avea acest efect în corpul tău

De aceea vorbim de moderaţie şi de combinaţii alimentare mai uşor de dus ( Cea Mai Puternică Regulă Alimentară în Slăbit )

Apoi, tot ce îţi dă variaţie glicemică în sânge, hiper sau hipo, îţi dezechilibrează constanţa cu care combustibilul ajunge la celule şi îţi va accentua pofta de dulciuri intense. Un nivel constant al glicemiei în sânge este fundamental pentru a nu te mai lovi pofta de dulciuri din senin.

La alimentele care îţi dau variaţie glicemică se încadrează:

  • ciocolata (hiperglicemie)
  • băuturile dietetice (ce te duc în hipoglicemie)
  • cafeaua sau băuturile cu zahăr (hiper, urmată de hipoglicemie)
  • tot ce nu conţine fibre (sticksuri, croissante, îngheţată, biscuiţi, napolitate)

Adică tot ce este bun şi încadrezi la “ar trebui să mă abţin”, urmat apoi de “hai că iau doar un pic”.

Este fascinant corpul uman, pe măsură ce începi să îi înţelegi limbajul şi funcţionarea.

Organismul tău iubeşte Simplitatea. 
Îi dai simplu, corect combinat şi natural într-o proporţie cât mai mare? Vei scăpa de dependenţa de dulciuri, de la sine!

Îi dai prea multe produse animale, pe principiul că sunt la grătar şi fără grăsimi?

Sucuri dietetice şi alte produse fără grăsimi?

Îţi vei încărca sistemul limfatic, vei desensibiliza papilele gustative şi vei continua să cauţi gusturi din ce în ce mai intense, pentru a simţi plăcere când mănânci.

Cea mai cuprinzătoare expresie pentru scăpatul de dulciuri este “e simplu, dar nu e uşor”.

În cale stau îţi obiceiurile alimentare şi impresia că singura ta armă este voinţa de abţinere.

De aceea, în Programele Școlii de Slăbit, punem accent pe îmbunătăţirea sănătăţii şi energiei, pentru ca apoi dependenţa de dulciuri, kilogramele în plus şi oboseala să se rezolve de la sine.

Nu este fizică nucleară, ci doar un joc al educaţiei, răbdării şi rezultatelor pe măsură.

– Ramona

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top