skip to Main Content

Laptele cu cereale, un mic dejun (ne)sănătos?

Am mâncat lapte cu cereale dimineaţa ani de zile şi eram sigură că e mic dejunul campionilor. Era evident: calciu, proteine, fibre, tot ce-mi trebuia să încep ziua cu dreptul şi să mă simt sătulă.

Dar hai să fim sinceri, că nu pentru calciu şi proteine mâncăm noi lapte cu cereale, ci pentru un motiv mult mai simplu: pentru că e gustos şi săţios.

Să vin eu acum să îţi zdruncin definiţia perfectă a micului dejun, poate că nu e plăcut.

Ştii care e duşmanul lui „foarte bine”? „Binişor”.

Dacă te rog să alegi între 2 soluţii pentru a-ţi îmbunătăţi energia, silueta, sănătatea sau luminozitatea pielii, ce soluţie alegi? Pe cea bunicică sau pe cea foarte bună ?

În articolul trecut îţi spuneam că lactatele sunt laureaţii cu aur la capitolul congestie limfatică (beculeţul cu predispunere la îngrăşat s-a aprins, da?). Iar cerealele sunt laureaţii cu argint (în special grâul)

Deci, să recapitulăm: pentru micul dejun, alegem alimentele de pe locurile 1 şi 2 la capitolul acidifiere internă şi congestie limfatică. Ceva nu se pupă, nu?

Apar mai multe întrebări: de ce mă iau de cereale, care sunt la baza piramidei alimentare şi se ştie că sunt bune pentru tranzitul intestinal? Iar tu, dacă renunţi şi la lactate şi la cereale, ce mai mănânci? Nu toţi pot mânca fructe şi legume pe bandă rulantă.


Ţi-am promis informare corectă şi ţi-am promis soluţii aplicabile, indiferent de preferinţele tale alimentare. Nu ţi-am promis că e uşor de digerat ce afli 🙂


Informarea corectă înseamnă să ştii că cerealele ajută tranzitul intestinal din următorul motiv: conţin fibre INSOLUBILE (excepție face ovăzul, care are fibre solubile). Fibrele, care se găsesc DOAR în produsele vegetale (sunt scheletul plantelor, mai pe româneşte) , sunt vitale pentru un tranzit sănătos. Doar că ele, drăguţele, sunt de 2 tipuri: solubile şi insolubile.

Fibrele solubile (din fructe şi parţial legume) absorb apă şi se comportă ca un burete. Ajunse în intestin, se umflă, se înmoaie, şi NU zgârie pereţii intestinali. Din contră, curăță uşor şi delicat pereţii şi mai hrănesc şi bacteriile prietenoase din intestine.

Fibrele insolubile (cerealele gen grâu, secară şi parţial legume) NU absorb apă, deci nu îşi modifică volumul sau duritatea. Motiv pentru care pot irita uşor pereţii intestinului. Ca să scape de aceste iritații, instentinul tău îşi va mări peristaltismul, adică va grăbi „evacuarea”, pentru a împinge acele fibre insolubile cât mai repede spre ieşire. Iar tu rămâi cu impresia că acele cereale sunt perfecte pentru ieşitul afară.

Ce nu ştii, însă, este că intestinul tău va mai face ceva: va produce mucus, o substanţă lipidică gelatinoasă, ca să se apere de zgârieturile produse de fibrele insolubile. Şi cu cât produce mai mult mucus, care se comportă că un lipici şi la care aderă resturi alimentare, proteine animale şi multe altele, cu atât peretele intestinal e mai puţin iritat de fibrele insolubile din cereale şi , în consecinţă, nu mai are motiv să grăbească evacuarea.

Şi uite aşa, o grămadă de oameni consumă cereale pe bandă rulantă, dar de constipaţie tot nu scapă.

Cât despre a doua parte, cea cu soluţiile pentru tine, răspunsul este: începe de undeva!

Nu trebuie să schimbi totul într-o zi.


Cea mai bună soluție pentru micul dejun sunt fructele. Elimină laptele cu cereale și mănâncă oricât de multe fructe. Nu vei muri de foame și nici n-o să te îngrași.


Trecând peste posibilul şoc psihologic, că mănânci ceva atât de uşor cum sunt fructele, pe care parcă nici mâncare nu poţi să le numeşti, vei descoperi că te potriveşti cu ele. Vei descoperi că digestia merge rapid, că ai energie (muuuultă energie), că mintea ţi-e limpede şi sufletul mai uşor, că nu te mai doare stomacul şi ai mai mult spor în toate. În articolul de mâine, o să explorăm cum putem să scăpăm de oboseala cronică și să ne ridicăm nivelul de energie, pentru că fructele sunt doar o modalitate.

Este o schimbare simplă, dar uneori dificilă. Motiv pentru care, nutriţia sănătoasă nu e pentru oricine. E pentru cine vrea aripi, pentru cine vrea siluetă, pentru cine vrea energie şi sănătate şi poftă de viaţă. E pentru cine vrea să se schimbe în bine.

Revenind la dragul nostru mic dejun, ai o soluţie bunicică şi ai o soluţie foarte bună. Sunt curioasă să văd ce alegi 🙂

 

Slăbește Simplu și Autentic

Primești GRATUIT pe e-mail, cursul de 10 zile ”Slăbește Simplu și Autentic”, imediat ce te abonezi.

Powered by ConvertKit
Back To Top